Election of president ends Iraq political stalemate

 ΒΑΓΔΑΤΗ — Το κοινοβούλιο του Ιράκ εξέλεξε την Πέμπτη τον Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ ως πρόεδρο και αμέσως όρισε τον Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι ως υποψήφιο πρωθυπουργό.

Η εκλογή του Ρασίντ έληξε ένα χρόνο αδιεξόδου μετά από εθνικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Ρασίντ έλαβε 162 ψήφους στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, νικώντας τον Μπαρχάμ Σαλίχ, ο οποίος συγκέντρωσε 99 ψήφους, σύμφωνα με το γραφείο ΜΜΕ του κοινοβουλίου. Οκτώ ψήφοι κρίθηκαν άκυρες.

Ο νεοεκλεγείς Ρασίντ ορκίστηκε αργότερα πρόεδρος, ο πέμπτος στη χώρα από το 2003.

Η ψηφοφορία, η οποία ήταν η τέταρτη προσπάθεια εκλογής προέδρου φέτος, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την εκτόξευση εννέα ρουκετών γύρω από την Πράσινη Ζώνη της πρωτεύουσας του Ιράκ, σύμφωνα με στρατιωτική δήλωση.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν από την επίθεση, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Πέμπτης έρχεται ένα χρόνο μετά τις εκλογές στις οποίες ο σιίτης κληρικός Moqtada al-Sadr ήταν ο μεγαλύτερος νικητής, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ένα σύστημα κατανομής της εξουσίας στο Ιράκ από το 2003, η προεδρία προορίζεται για τους Κούρδους, η θέση του προέδρου του κοινοβουλίου για τους Σουνίτες και η πρωθυπουργία για τους Σιίτες.

Ο Ρασίντ, 78 ετών, είναι ένας βετεράνος Κούρδος πολιτικός που γεννήθηκε στην πόλη Σουλεϊμανίγια στο βορειοανατολικό Ιράκ. Διετέλεσε υπουργός Υδατικών Πόρων από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2010.

Είναι ενεργό μέλος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, ή PUK, υπό την ηγεσία του Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος έγινε πρόεδρος του Ιράκ το 2005.

Ο Ρασίντ ήταν πρώην εκπρόσωπος του PUK στη Βρετανία, όπου έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού το 1968 από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, μεταπτυχιακό το 1972 και διδακτορικό στη μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1976.

Μετά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση, ο Ρασίντ ανέθεσε στον Αλ Σουντάνι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση καθώς ο Αλ Σουντάνι ορίστηκε από το Συντονιστικό Πλαίσιο, ή CF, τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συμμαχία και μια ομάδα ομπρέλα σιιτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Αλ Σουντάνι θα έχει 30 ημέρες για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Ο Αλ Σουντάνι είχε διατελέσει υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το 2010 έως το 2014 και υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων από το 2014 έως το 2018.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι συνεχάρη τον Αλ Σουντάνι και του ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης.

Η εκλογή του Ρασίντ ως προέδρου έρχεται καθώς οι πολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ του Σαδριστικού Κινήματος του αλ-Σαντρ και των αντιπάλων του στη συμμαχία CF.

Ο Αλ Σαντρ είχε ζητήσει να διαλυθεί το κοινοβούλιο, προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από τα κόμματα της CF, τα οποία έγιναν το μεγαλύτερο μπλοκ αφού ο αλ Σαντρ διέταξε τους οπαδούς του να αποσυρθούν από το κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

XINHUA—AGENCIESXINHUA—AGENCIES

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...