Η στρατηγική της Γαλλίας για την πυρηνική ενέργεια - με περηφάνια και χαρά - αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα αυτόν τον χειμώνα

Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher φέρεται να είπε τον περασμένο μήνα ότι η EDF δεσμεύτηκε να επανεκκινήσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της αυτό το χειμώνα.


Η Γαλλία αντιμετωπίζει έναν χειμώνα δυσαρέσκειας, λένε ενεργειακοί αναλυτές, καθώς τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα με τη στρατηγική της για την πυρηνική βαριά ενέργεια εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητά της για τους ψυχρότερους μήνες.


Μια μακροχρόνια πηγή εθνικής υπερηφάνειας, η Γαλλία παράγει περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από έναν πυρηνικό στόλο 56 αντιδραστήρων, που λειτουργούν όλοι από την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF.


Καθιστά τη Γαλλία το σπίτι του μεγαλύτερου στόλου αντιδραστήρων στον κόσμο μετά τις Η.Π.Α. και εξασφάλισε ότι το Παρίσι ήταν λιγότερο εκτεθειμένο από τους γείτονές του σε μια δραματική μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.


Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων διάβρωσης, συντήρησης και τεχνικών ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω των ακραίων κυμάτων καύσωνα και των καθυστερήσεων επισκευής από την πανδημία του Covid. Οι διακοπές είχαν ως αποτέλεσμα η γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να πέσει σε χαμηλό σχεδόν 30 ετών, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της εδώ και δεκαετίες.


«Βρίσκω την πυρηνική σχέση της Γαλλίας πολύ ενδιαφέρουσα γιατί απλά σας δείχνει ωμά όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πυρηνικών», είπε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ο Norbert Ruecker, επικεφαλής οικονομικών και έρευνας επόμενης γενιάς στο Julius Baer.


«Ναι, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, αλλά δεν είναι οικονομικό. Πρέπει να εθνικοποιήσετε την EDF για να το πραγματοποιήσετε. Ναι, προσφέρει βασικό φορτίο, αλλά περιμένετε ένα δευτερόλεπτο, μερικές φορές ένα ολόκληρο εργοστάσιο εξαφανίζεται για εβδομάδες και μήνες, έτσι ώστε η υπόσχεση βασικού φορτίου δεν είναι πραγματικά εκεί», είπε ο Ruecker.

Εν τω μεταξύ, ο γαλλικός πάροχος δικτύου RTE φέρεται να είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ολικής διακοπής ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, αλλά ορισμένες διακοπές ρεύματος κατά τις περιόδους αιχμής ζήτησης δεν μπορούν να αποκλειστούν.


«Οι περισσότεροι από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να είναι ξανά στο διαδίκτυο πριν από το χειμώνα, επομένως βασικά μέχρι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Έτσι, εάν εμπιστεύεστε τον πάροχο δικτύου της Γαλλίας, τα πράγματα θα πάνε καλά», είπε ο Ρούκερ.


«Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος συντηρητισμός όσον αφορά το αν η Γαλλία θα μπορέσει να επαναφέρει αυτούς τους αντιδραστήρες πίσω στην ώρα τους, αλλά δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά απαισιόδοξοι. Το ιστορικό δείχνει ότι έχουν πάει λίγο πολύ στην ώρα τους τελευταία».

Και ο «χειμώνας της δυσαρέσκειας»;


Οι γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σκαρφάλωσαν σε μια σειρά από υψηλά όλων των εποχών αυτό το καλοκαίρι, κορυφώνοντας σε ένα εντυπωσιακό επίπεδο περίπου 1.100 ευρώ (1.073 $) ανά μεγαβατώρα στα τέλη Αυγούστου. Οι αναλυτές φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να δυσκολευτεί να παράγει αρκετή πυρηνική ενέργεια για να υποστηρίξει τόσο τις δικές της ανάγκες όσο και τις ανάγκες των γειτόνων της τους επόμενους μήνες.


Υπογραμμίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα στον πυρηνικό στόλο της χώρας, η Γαλλία όχι μόνο έχασε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης φέτος, αλλά επίσης, αξιοσημείωτα, εισήγαγε στην πραγματικότητα περισσότερη ενέργεια από ό,τι εξήγαγε.


Στοιχεία από ενεργειακούς αναλυτές της EnAppSys που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο διαπίστωσαν ότι η Σουηδία κατέκτησε την πρώτη θέση ως ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022. Οι παρατεταμένες διακοπές στον πυρηνικό στόλο της Γαλλίας οδήγησαν τις εξαγωγές της χώρας στο μισό σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. και οι αναλυτές στο EnAppSys προειδοποίησαν ότι η κατάσταση δεν έδειξε "ενδείξεις βελτίωσης σύντομα".


Για να αντισταθμίσει, η Γαλλία εισήγαγε ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία και αλλού.


«Χάρη στην αγορά, χάρη στις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος που έχουμε, η Ευρώπη έσωσε τη Γαλλία από ένα μεγάλο μπλακ άουτ» αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο Ruecker του Julius Baer.


«Ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία και σε κάποιο βαθμό η Ελβετία που παρενέβησαν. Έτσι, για μένα, ο περασμένος μήνας αποκάλυψε πραγματικά μερικές από τις πολιτικές συζητήσεις που δεν ήταν πάντα αντικειμενικές», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια ως λύση για το κλίμα μεταξύ των πολιτικών.


Η Γαλλία όχι μόνο έχασε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης φέτος, αλλά επίσης, αξιοσημείωτα, εισήγαγε περισσότερη ενέργεια από ό,τι εξήγαγε.


Bloomberg | Bloomberg | Getty Images


Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα σχέδια να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στο 15% το επόμενο έτος.


Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα από φέτος, όταν το προστιθέμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις περιορίστηκε στο 4% και το φυσικό αέριο στο 0%.


Ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων πολιτικού κινδύνου Eurasia Group, είπε ότι οι διευρυμένες επιδοτήσεις - οι πιο γενναιόδωρες στην ΕΕ - είναι πιθανό να προσθέσουν στις δυσκολίες της γαλλικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές και δημοσιονομικές μάχες.


«Πολλά θα εξαρτηθούν από δύο παράγοντες», είπε ο Ραχμάν σε ένα ερευνητικό σημείωμα. «Πρώτον, η επιτυχία του κυβερνητικού προγράμματος ενεργειακής λιτότητας (το οποίο θα είναι εθελοντικό για τα νοικοκυριά και υποχρεωτικό για τους δημόσιους φορείς και τη βιομηχανία). Δεύτερον, ο καιρός. Ένας σκληρά κρύος χειμώνας μετά από ένα σκληρά ξηρό και ζεστό καλοκαίρι θα δοκίμαζε τα τροφοδοτικά της χώρας στο όριο».


«Προς το παρόν, διατηρούμε τη βασική μας υπόθεση 65% ότι ο Μακρόν θα διαλύσει την Εθνοσυνέλευση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, αλλά μόνο εάν πιστεύει ότι η κεντρώα συμμαχία του έχει μεγάλες πιθανότητες να αποκαταστήσει την πλειοψηφία της, αν και υπό πτωτική πίεση εάν η Γαλλία υποφέρει. ένας κρύος και ταραγμένος χειμώνας», είπε ο Ραχμάν.


«Ένας χειμώνας δυσαρέσκειας δεν είναι καλή προετοιμασία για εκλογές».

Τι σημαίνει για την Ευρώπη;


Η προβληματική παραγωγή ενέργειας της Γαλλίας έχει ανανεώσει την κριτική για τη στρατηγική της για τη βαριά πυρηνική ενέργεια σε μια εποχή που πολλοί άλλοι στην Ευρώπη στρέφονται στην ατομική ενέργεια ως αντικατάσταση της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου.


Η Γερμανία, η οποία αρχικά σχεδίαζε να κλείσει τους τρεις εναπομείναντες αντιδραστήρες της μέχρι το τέλος του έτους, αποφάσισε να καθυστερήσει τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών της για να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό φέτος τον χειμώνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και η ΕΕ έχει συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στη λίστα των «πράσινων» επενδύσεών της.


«Είναι σημαντικό να πούμε ότι εάν η Γαλλία έχει πυρηνικό πρόβλημα, η Ευρώπη έχει επίσης πρόβλημα όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ο Alexandre Danthine, ανώτερος συνεργάτης για τη γαλλική αγορά ενέργειας στην Aurora Energy Research.


«Είναι, γενικά, ένας μεγάλος εξαγωγέας, αλλά το χειμώνα χρειάζονται ενέργεια από γειτονικές χώρες για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις — όποια κι αν είναι η κατάσταση», είπε ο Danthine.


Στην αρχή της προεδρίας του, ο Μακρόν είχε δεσμευτεί να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας.


Ludovic Marin | Afp | Getty Images


Στη Γαλλία, σημείωσε ο Ραχμάν του Eurasia Group, ο Μακρόν αντέδρασε θυμωμένα τον περασμένο μήνα σε προτάσεις

 French Energy Minister Agnes Pannier-Runacher reportedly said last month that EDF was committed to restarting all its nuclear reactors this winter.

Jean-marie Hosatte | Gamma-rapho | Getty Images

France faces a winter of discontent, energy analysts say, as deep-rooted problems with its nuclear-heavy energy strategy raise serious questions about its preparedness for the colder months.

A long-standing source of national pride, France generates roughly 70% of its electricity from a nuclear fleet of 56 reactors, all operated by state-owned utility EDF.

It makes France home to the world’s largest fleet of reactors after the U.S. and ensured Paris was less exposed than its neighbors to a dramatic cut in Russian gas supplies.

However, more than half of EDF’s nuclear reactors have been shut down for corrosion problems, maintenance and technical issues in recent months, thanks in part to extreme heat waves and repair delays from the Covid pandemic. The outages have resulted in French power output falling to a near 30-year low just as the European Union faces its worst energy crisis in decades.

“I find the France nuclear relationship really interesting because it just bluntly shows you all of the pros and cons of nuclear,” Norbert Ruecker, head of economics and next generation research at Julius Baer, told CNBC via telephone.

“Yes, its low carbon but it’s not economic. You need to nationalize EDF to make it happen. Yes, it offers baseload but wait a second, sometimes a whole plant disappears for weeks and months, so that baseload promise is not really there,” Ruecker said.

Source: CNBC

πηγη αθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...