Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή αναμένεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 42 με 43 βαθμούς πιθανώς τοπικά και τους 44, εως 39 με 40 στα νησιά μας.
Στην Αττική, ηλιοφάνεια, άνεμοι ασθενείς και
θερμοκρασία από 26 έως 42 βαθμούς. Το ίδιο σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη
με τη θερμοκρασία από 24 έως 40 βαθμούς.
Τo Σάββατο θα
περάσει με ήλιο παντού και ίσως ελάχιστες μπόρες στα ορεινά της Θράκης.
Οι βοριάδες 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο
στη βόρεια Ελλάδα, έως 42 με 44 βαθμούς στα υπόλοιπα.
Όσο για την Κυριακή οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ και θα ρίξουν 2 με 4 βαθμούς κάτω τη θερμοκρασία στα ανατολικά.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο ζήτημα των πυρκαγιών, καθώς ο κίνδυνος θα παραμείνει πολύ υψηλός λόγω ανέμων έως την ερχόμενη Τετάρτη.
Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το κύμα καύσωνα αναμένεται να ενταθεί ξανά στις περιοχές που θα υπάρξει «διάλειμμα» από τις υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.
Live εξέλιξη του “Κλέωνα”
Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός. Οι δήμοι ανοίγουν κλιματιζόμενες αίθουσες για τις ευπαθείς ομάδες πολιτών.
Περιφέρεια Αττικής: Ο χάρτης των κλιματιζόμενων χώρων – Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα
Καύσωνας: 5 απλές συμβουλές για να παραμείνετε ενυδατωμένοι
Ποιες διαδικασίες αναστέλλονται για σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου λόγω καύσωνα
Αναβάλλονται οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, λόγω του καύσωνα. Οι υποψήφιοι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών.
Αναστέλλεται η λειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της χώρας εξαιρουμένων των παραγραφών και των εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία προς εγγραφή. Ως προς τα άμισθα/μη άμισθα υποθηκοφυλακεία συστήνεται, “όπως οι προϊστάμενοι των εν λόγω υπηρεσιών μεριμνήσουν για την εφαρμογή του σχετικού μέτρου ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες”.
Αναβάλλονται τα ραντεβού 12:00 με 15:00 στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Θα επαναπρογραμματιστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας.
Επίσης τα προγραμματισμένα ραντεβού στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων, για τις οποίες η ΕΜΥ δίνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες, καλούνται να προσέλθουν, ανεξαρτήτως ώρας ραντεβού, κατά τις πρωινές ώρες, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις των Επιτροπών έως τις 12 το μεσημέρι.
Αρχαιολογικοί χώροι
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ εκτίμησε ως αρκετά πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξει αναστολή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης τουλάχιστον τις ώρες της θερμοκρασιακής αιχμής 12:00 – 17:00 εφόσον ο υδράργυρος φτάσει πάνω από 40 βαθμούς. Κάτι ανάλογο θα γίνει στο Άργος και στη Λάρισα.
Θερμική καταπόνηση: Τί είναι και ποια μέτρα πρόληψης απαιτούνται
Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε, την υποχρεωτική παύση εργασιών (χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο) σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00.
Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αποφασίστηκε παύση των υπηρεσιών σε ντελίβερι, από τις 12 ως τις 5μμ.
Επίσης με σχετική εγκύκλιο προσδιορίστηκαν οι προϋποθέσεις για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο Δημόσιο κατά τις ημέρες του καύσωνα. Στην ίδια εγκύκλιο ορίζονται ακόμη οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία.
Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει Απόφαση του υπουργείου Εργασίας είναι:
- Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
- Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
- Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
- Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απηύθυνε συστάσεις στους παραγωγούς η άρδευση να γίνεται μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες – από 05:00 μέχρι τις 10:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 02:00 – με αποφυγή υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, η αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.
Μέτρα αυτοπροστασίας
Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
- Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
- Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
- Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Στ. Λουκίδης: Πώς προστατευόμαστε από τον καύσωνα – Τι κάνουμε αν αισθανθούμε δυσφορία
Τέλος να σημειωθεί ότι το Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο ενεργοποησε το τηλεφωνικό κέντρο 210 5256 379, έως την Τετάρτη 19/07, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, για παροχή καθοδήγησης και στήριξης, ενώ όλοι οι εθελοντές του Humanity Greece βρίσκονται στην 1η γραμμή στηρίζοντας τους ευάλωτους συνανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση αστεγίας μέσω της παροχής ειδών πρώτης ανάγκης.
Καύσωνας: Η εκατόμβη νεκρών του 1987
Ο πιο φονικός καύσωνας στην Ελλάδα
Όπως κάθε σχεδόν καλοκαίρι έτσι και φέτος, ήρθαν οι ημέρες που θα μας επισκεφθεί ο καύσωνας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Κλέων, όπως ονόμαστηκε το ακραίο φαινόμενο που πλησιάζει, θα διαρκέσει για περίπου ένα τριήμερο με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φαινόμενο θα είναι ισχυρότερο του αναμενομένου.
Όσο έντονος και αν είναι πάντως ο καύσωνας που έρχεται έχουμε την τύχη να είμαστε αρκετά πιο προετοιμασμένοι απ’ όσο ήταν η Ελλάδα του 1987, η οποία ύστερα από καύσωνα έξι περίπου ημερών μέτρησε εκατοντάδες νεκρούς.
Ο φονικός καύσωνας του 1987
«Ολόκληρη η χώρα “βράζει” σαν ένα απέραντο καμίνι και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων ως την Κυριακή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας», έγραφαν «ΤΑ ΝΕΑ» της Τετάρτης, 22 Ιουλίου 1987, συμπληρώνοντας: «Ο χτεσινός καύσωνας συνέβαλε στο θάνατο 4 ατόμων (δύο στην Αθήνα και δύο στο Βόλο) που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα – μεγάλης κυρίως ηλικίας – μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε διάφορα νοσοκομεία.
Πολύ γρήγορα η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει.
Εκατοντάδες νεκροί
«Τεράστιο πρόβλημα, που όπως φαίνεται θα διογκωθεί τις ερχόμενες μέρες, έχει δημιουργήσει ο μεγάλος αριθμός των νεκρών στα νοσοκομεία, αφού οι νεκροθάλαμοι ήδη χτες το μεσημέρι είχαν γεμίσει, ενώ παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στα νεκροτομεία.
Οι νεκροί πολλαπλασιάζονταν με τέτοιους ρυθμούς που δεν υπήρχε χώρος στα νεκροτομεία των νοσοκομείων για τις σορούς.
Αθήνα, νεκρή πόλη
Γράφει ΤΟ ΒΗΜΑ της 26ης Ιουλίου:
«Νεκρή πολή η Αθήνα και σήμερα. Και όσοι κάτοικοι επιζήσουν, μπορούν να ελπίζουν ότι, από αύριο το απόγευμα, θα υποχωρήσει ο καύσων – ο φονικότερος των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται. (…)
»Το μόνο θέμα συζητήσεως τις ημέρες αυτές είνα η υψηλότατη, αλλά κυρίως, τόσης διάρκειας, φονική ζέστη, η οποία παραμέρισε σχεδόν κάθε άλλο θέμα και κάθε πρόβλημα και χάρισε στην Ελλάδα άλλο ένα χρυσό, αλλά καθόλου ευπρόσδεκτο, μετάλλιο: της πιο ανοργάνωτης για κάθε “θεομηνία” χώρας, αφού έλειψε ακόμη και το νερό!
»Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι “έγκλειστοι” στα σπίτια τους και εκατοντάδες χιλιάδες οι ταλαιπωρούμενοι κάτοικοι σε μια πόλη όπου ο βίος αποδεικνύεται πλέον αβίωτος: αυτή είναι η θλιβερή εικόνα του καλοκαιριού, το οποίο θα ζήλευε υπό άλλες συνθήκες διαβιώσεως – ολόκληρη η Ευρώπη, η οποία ζει…φθινοπωρινά».
Ο καύσωνας του 1987 διήρκησε ως τις 28 Ιουλίου και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.300 ανθρώπων.
Τη δεκαετία του ’80 είχαμε μόλις αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες του τσιμέντου και της εκπόμπης ρύπων. Στα χρόνια που ακολούθησαν η συπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον δεν άλλαξε στο παραμικρό. Κι έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το περασμένο καλοκαίρι του 2022, το θερμότερο στα χρονικά, οι καύσωνες, αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, προκάλεσαν τον θανατο σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου