Πασινιάν: Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί να είναι εγγυητής της ασφάλειας της Αρμενίας λόγω της σύγκρουσης με το Κίεβο

 ΜΟΣΧΑ, 13 Σεπτεμβρίου – RIA Novosti. Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το Ερεβάν, τα συμφέροντα του οποίου υπερασπίστηκε η Μόσχα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Καραμπάχ, δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία ως εγγυητή της ασφάλειας, δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξή του στο Politico. 

" «Η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Μόσχα ως εγγυητή της ασφάλειάς της, ακόμη και όταν αυξάνονται οι φόβοι για μια επιστροφή σε ανοιχτή σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν», είπε. 

Καθώς η ουκρανική σύγκρουση προχωρούσε, η Μόσχα προσπάθησε να αποφύγει τη διακοπή των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, πρόσθεσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

«Η στρατηγική μας πρέπει να είναι να προσπαθήσουμε σε αυτή την κατάσταση να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο. <...> Θέλουμε να έχουμε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, αλλά πρέπει να έχουμε τρόπους να μην βρισκόμαστε στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ η Δύση και η Ανατολή, ο Βορράς και ο Νότος.<…> Δεν μπορεί να υπάρξει περίπτωση η Αρμενία να γίνει «πληρεξούσιος», κατέληξε ο Πασινιάν.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συνεχίζοντας μια μακροχρόνια σύγκρουση. Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία έκαναν πολλές προσπάθειες να συνάψουν εκεχειρία και το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου, με τη μεσολάβηση της Μόσχας, συμφώνησαν να σταματήσουν πλήρως το πυρ, να παραμείνουν σε κατεχόμενες θέσεις και να ανταλλάξουν αιχμαλώτους και πτώματα νεκρών. 

Οι περιοχές Kelbajar και Lachin, καθώς και μέρος της περιοχής Aghdam, που ήταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Μπακού. Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις σταθμεύουν στην περιοχή. Αργότερα, το Μπακού και το Ερεβάν, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισαν να συζητούν μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης. 

Τον Απρίλιο του 2023, οι συνοριοφύλακες του Αζερμπαϊτζάν δημιούργησαν ένα σημείο ελέγχου στα σύνορα με την Αρμενία - στον διάδρομο του Λατσίν. Το Ερεβάν θεωρεί αυτό ως κατάφωρη παραβίαση των τριμερών συμφωνιών και δηλώνει ότι ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν οδήγησε σε ανθρωπιστική καταστροφή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τον Μάιο ο Πασινιάν είπε ότι η Αρμενία αναγνωρίζει την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν μαζί με το έδαφος του Καραμπάχ. Ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απάντησε τότε ότι μια συνθήκη ειρήνης θα μπορούσε να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον εάν το Ερεβάν δεν αλλάξει τη θέση του.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έτσι, η ίδια η αρμενική ηγεσία αναγνώρισε ουσιαστικά την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ. Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, είναι σε επαφή με τον Πασινιάν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...