Η Μόσχα σχολίασε πριν λίγο την έκρηξη στον αγωγό λέγοντας πως “υπάρχουν επικίνδυνα προηγούμενα στην Βαλτική με τους Nord Stream”.
Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου η Φινλανδία και η Εσθονία “φωτογραφίζουν” τη Μόσχα πίσω από την επίθεση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να τονίζει πως πρόκειται για «κρίσιμη υποδομή» του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ.
Η Ατλαντική Συμμαχία αντιμετωπίζει ήδη το συμβάν ως “πρόκληση στρατηγικού επιπέδου τόσο για την ΕΕ όσο και για το ΝΑΤΟ” καθώς πρόκειται για υποδομές ΝΑΤΟϊκών μελών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Balticconnector είναι ένας αμφίδρομος θαλάσσιος/χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Inkoo (Φινλανδίας) και Paldiski (Εσθονίας). Συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου της Εσθονίας και της Φινλανδίας και παρέχει στη Φινλανδία πρόσβαση στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Λετονίας στο Incukalns.
Το υποθαλάσσιο τμήμα του διατρέχει 77 χιλιόμετρα (48 μίλια) στον Κόλπο της Φινλανδίας, έναν βραχίονα της Βαλτικής Θάλασσας που εκτείνεται ανατολικά στα ρωσικά ύδατα και καταλήγει στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης.
Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει έως και 7,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ή 80 γιγαβατώρες (GWh) ημερησίως.
Εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με την προοπτική να συμβάλει στη διασύνδεση των αγορών φυσικού αερίου στην περιοχή, παρέχοντας στη Φινλανδία και στις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, μεγαλύτερη ευελιξία εφοδιασμού.
Μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο και προς τις δύο κατευθύνσεις, ανάλογα με το πού υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση.
Αργά το βράδυ της Τρίτης το νορβηγικό σεισμολογικό ινστιτούτο NORSAR εντόπισε μια «πιθανή έκρηξη» το βράδυ του Σαββάτου στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, όπου αργότερα εντοπίστηκε διαρροή σε αγωγό φυσικού αερίου.
«Το NORSAR εντόπισε μια πιθανή έκρηξη κατά μήκος της φινλανδικής ακτής της Βαλτικής Θάλασσας στις 1:20 της 8ης Οκτωβρίου 2023», ανέφερε το ανεξάρτητο ινστιτούτο στον ιστότοπό του.
Έκτακτη συνέντευξη Εσθονίας-Φινλανδίας: Ο αγωγός υπέστη μεγάλη καταστροφή – Έγινε σαμποτάζ!
Ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου και ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε η φινλανδική κυβέρνηση.
«Είναι πιθανό η ζημιά τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και στο καλώδιο επικοινωνίας να είναι αποτέλεσμα εξωτερικής δραστηριότητας», δήλωσε ο πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό πρόεδρο για το θέμα.
Η έρευνα διεξάγεται υπό τον έλεγχό μας – υπό τον έλεγχο των αρχών. Και υπάρχει ζημιά τόσο στον αγωγό αερίου όσο και στο καλώδιο επικοινωνίας. Η πιθανή αιτία της ζημιάς ήταν εξωτερική επίδραση. Ο λόγος αυτής της επίδρασης δεν είναι ακόμη απολύτως σαφής.
Ο Niinistö είπε ότι η Φινλανδία «συνεργάζεται στενά με τους Εσθονούς ομολόγους της».
Οι εικόνες δείχνουν ότι η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector έγινε σκόπιμα από ανθρώπους, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur .
“Η εικόνα που έχουμε από τον αγωγό μας λέει ότι η ζημιά πρέπει να έγινε από κάτι μεγαλύτερο από έναν δύτη ή ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο. Η ζημιά είναι πιο εκτεταμένη”, είπε ο Pevkur.
Ο υπουργός Εξωτερικών Margus Tsahkna επιβεβαίωσε ότι η βλάβη προκλήθηκε από ανθρώπους.
Είπε ότι αυτή η κατάσταση θέτει για άλλη μια φορά το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας. Αυτό πρέπει τώρα να συζητηθεί με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Πετέρι Όρπο, δήλωσε ότι η διαρροή δεν θα μπορούσε να προκληθεί από τη φυσιολογική χρήση του αγωγού και τις φυσιολογικές διακυμάνσεις της πίεσης.
Ο Πέτρι Όρπο διευκρίνισε στο κοινοβούλιο ότι το κατεστραμμένο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου βρίσκεται στα φινλανδικά χωρικά ύδατα και η ζημιά στο καλώδιο επικοινωνίας σημειώθηκε κάπου στα ύδατα της Εσθονίας.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector έκλεισε την Κυριακή λόγω ανησυχιών ότι υπήρχε διαρροή αερίου από μια τρύπα στον αγωγό μήκους 77 χιλιομέτρω.
«Η πτώση της πίεσης στον αγωγό ήταν αρκετά γρήγορη, κάτι που θα έδειχνε ότι δεν πρόκειται για μια μικρή ζημιά. Όμως η αιτία παραμένει ασαφής», δήλωσε ένας Φινλανδός αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το φινλανδικό μέσο Iltalehti (IL), επικαλούμενο επικαλείται πηγές ασφαλείας, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση και οι Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις υποπτεύονται ότι η Ρωσία έκανε σαμποτάζ στον αγωγό.
Σύμφωνα με Φινλανδούς και Εσθονούς σεισμολόγους, δεν έχει εντοπιστεί σεισμική δραστηριότητα που να υποδεικνύει έκρηξη κοντά στον αγωγό.
Απότομη πτώση της πίεσης
Ο αγωγός Balticconnector υπέστη απότομη πτώση της πίεσης στις 2 π.μ. τοπική ώρα της 8ης Οκτωβρίου.
Τα ωριαία δεδομένα από τον εσθονικό διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου Elering έδειξαν πτώση της πίεσης του αγωγού από 34,5 bar σε περίπου 12 bar και στη συνέχεια περαιτέρω πτώση, μία ώρα αργότερα, σε μόλις 6 bar, γεγονός που υποδηλώνει ότι το περιεχόμενο είχε διαρρεύσει στον ωκεανό.
Οι βαλβίδες του αγωγού έκλεισαν για να αποτραπεί η διαφυγή περισσότερου αερίου.
Ο αγωγός Balticconnector μετέφερε περίπου 30 γιγαβατώρες (GWh) φυσικού αερίου την ημέρα από τη Φινλανδία στην Εσθονία τη στιγμή του συμβάντος, ανακοίνωσε ο φινλανδικός διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου Gasgrid.
Η ασυνήθιστη πτώση της πίεσης δείχνει ότι ο υπεράκτιος αγωγός υπέστη ζημιά με αποτέλεσμα τη διαρροή αερίου, σύμφωνα με τη Gasgrid.
Η επισκευή του αγωγού Balticconnector θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο αν επιβεβαιωθεί η διάτρηση, σύμφωνα με την Gasgrid.
Το ΝΑΤΟ απειλεί να “απαντήσει” στην Ρωσία
Αν οι ζημιές σε υποθαλάσσιο αγωγό αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική Θάλασσα αποδειχθεί ότι είναι αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης, η απάντηση του NATO θα είναι αποφασιστική, τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών του NATO (…) η απάντηση από το ΝΑΤΟ θα είναι συντονισμένη και αποφασιστική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης μπορεί να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ.
«Σήμερα μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει στις έρευνες», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο. Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είναι επίσημα πλέον μέλος του NATO, όπως και η Εσθονία.
Από την πλευρά του, ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάνο Πέβκουρ δήλωσε ότι οι ζημιές στον αγωγό αυτό, που εξερράγη την Κυριακή, προκλήθηκαν από μια «πολύ ισχυρή δύναμη».
«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτές οι ζημιές προκλήθηκαν από μια πολύ ισχυρή δύναμη», σχολίασε ο Πέβκουρ.
Σύμφωνα με αναφορές Εσθονών και Φινλανδών, ένα ρωσικό σκάφος έρευνας, το Sibiryakov, πραγματοποιούσε «υποθαλάσσιες δραστηριότητες» στον αγωγό Baltic-Connector όλο το καλοκαίρι.
Ταυτόχρονα, η εφημερίδα Times δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο στο οποίο το Ελσίνκι φωτογραφίζει τη Μόσχα ως τον πιθανό ένοχο του περιστατικού.
Πηγές του Bloomberg από τη χώρα δήλωσαν ότι η έρευνα εξελίσσεται με πιθανότερο σενάριο αυτό του σαμποτάζ, ενώ η υπόθεση θυμίζει έντονα την αντίστοιχη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream ένα χρόνο νωρίτερα.
Χρησμός Ρωσίας: Υπήρχαν επικίνδυνα προηγούμενα στην Βαλτική…
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα ανησυχητική την είδηση της ζημιάς που προκλήθηκε στον αγωγό αερίου Balticconnector ανάμεσα στην Εσθονία και τη Φινλανδία και υποστήριξε πως η επίθεση στον αγωγό Nord Stream πέρυσι ήταν ένα επικίνδυνο προηγούμενο.
Η Φινλανδία δήλωσε χθες, Τρίτη, πως ένας υποθαλάσσιος αγωγός αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα υπέστη ζημιές, κάτι που μπορεί να είναι μια σκόπιμη ενέργεια.
“Δεν έχω τεχνικές πληροφορίες, δεν ξέρω αν οι ειδικές υπηρεσίες μας έχουν τέτοιες πληροφορίες, αλλά βέβαια είναι μάλλον ανησυχητικά νέα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση για τον αγωγό.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως υπήρξαν επικίνδυνα προηγούμενα στη Βαλτική — οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 για τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έχουν αρνηθεί κάθε ανάμιξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου