Ο λόγος φαίνεται να είναι ανάλογος της απόσυρσης δύο φρεγατών Type 23 από το βρετανικό Ναυτικό: Έλλειψη πληρωμάτων και αυξανόμενα κόστη διατήρησης σε υπηρεσία.
Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, δεν θα πρόκειται για οριστική απόσυρση αλλά τα σκάφη θα τεθούν «σε παρατεταμένη ετοιμότητα»,
που σημαίνει ότι δεν θα επιχειρούν μεν αλλά θα διατηρείται ένα ελάχιστο πλήρωμα για τις ανάγκες περιορισμένης συντήρησης και διατήρησης των σκαφών σε κατάσταση επανεργοποίησης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.Η Αυστραλία διαθέτει οκτώ φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ναυπήγησης 1993–2006. Πρόκειται δηλαδή για σχετικά νέα σκάφη και ορισμένα από τα αυτά τα οκτώ νεότερα από τις ΜΕΚΟ 200ΗΝ που διαθέτει το ΠΝ, αφού οι τέσσερις φρεγάτες εντάχθηκαν σε υπηρεσία από το 1992 έως το 1998.
Πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1992 παρελήφθητε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» (F 452). Ακολούθησε η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» (F 453) στις 24 Οκτωβρίου 1996, η Φ/Γ «ΣΑΛΑΜΙΣ» (F 455) τον Οκτώβριο του 1998 και η «ΨΑΡΑ» (F 454) στις 30 Απριλίου του 1998.
Οι Αυστραλιανές φρεγάτες εκτός από νεότερες από τις ελληνικές έχουν υποβληθεί και σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
Πιο ειδικά τα σκάφη διαθέτουν: Ραντάρ έρευνας αέρος SPS-49(V)8 ANZ, ένα 3D ραντάρ AESA, το οποίο πραγματοποιεί έρευνα όγκου, επιφανείας, παρέχει καθήκοντα ελέγχου πυρός και ταξινόμησης στόχων σε περιβάλλον που κυριαρχείται από παρεμβολές.
Τον καταυγαστήρα CEAMOUNT, το σύστημα ελέγχου πυρός Ceros 200 της SAAB, το σύστημα πληροφοριών μάχης 9LV453 Mk3E επίσης της SAAB, καθώς και πλήρη εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.
Σε ότι αφορά τον οπλισμό τα σκάφη διαθέτουν –μεταξύ άλλων- οκτώ βλήματα Harpoon, ένα κάθετο οκταπλό εκτοξευτή Mk 41, ο οποίος φιλοξενεί 32 βλήματα RIM-162 ESSM σε τετράδες, ένα πυροβόλο των 5 ιντσών Mk45και ενα σύστημα Phalanx.
Να σημειωθεί ότι οι Αυστραλιανές ANZAC έχουν τη δυνατότητα εγκατάστασης και δεύτερου Mk41 γεγονός που θα διπλασίαζε τα α/α βλήματα ESSM στα 64.
Το γεγονός αυτό, εάν επιβεβαιωθεί αφορά και το ΠΝ. Αυτό γιατί αναζητά σκάφη με τα οποία θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις φρεγάτες “S”.
Βέβαια το ΥΠΕΘΑ και η κυβέρνηση κατ΄επέκταση, δεν θέλουν καν να ακούσουν για τέτοιες λύσεις.
Ο λόγος ότι έχουν θέσει ήδη προπορεία και έχουν υποσχεθεί στις ΗΠΑ την αγορά τεσσάρων σκαφών παράκτιας άμυνας LCS.
Οτιδήποτε άλλο θα έφερνε προβλήματα στην τήρηση της υπόσχεσης αυτής. Από την άλλη πλευρά δεν είναι και σίγουρο ότι η Αυστραλία θέτει τα σκάφη προς πώληση, καθώς ενδέχεται να θέλει να τα διατηρεί στο δυναμικό της αν και όχι σε επιχειρησιακή κατάσταση,
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αξίζει μιας διερεύνησης από το ΠΝ σε περίπτωση που μπορούσε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.
Θα υπάρξει μια τέτοια διαδικασία διερεύνησης;
Ασφαλώς και όχι.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου