ΗΠΑ – διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας: Η αστυνομική βία κατά φοιτητών στο Κολούμπια θύμισε μέρες Βιετνάμ στα ΄60s

 Εκατοντάδες συλλήψεις με αφορμή την κατάληψη για την γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα - Το κίνημα των φοιτητών μεγαλώνει και θυμίζει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ‘68 - Ο «αυτόπτης μάρτυς» Αλκίνοος Ιωαννίδης

Είδα την ”κατάληψη” του campus από τους φοιτητές, είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες

και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών» έγραψε σε σχετική ανάρτηση στα social media ο γνωστός τραγουδοποιός και συνθέτης Αλκίνοος Ιωαννίδης, εξηγώντας τους λόγους της ακύρωση συναυλίας του στο Κολούμπια οι οποίοι συνδέονται με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για τον πόλεμο στη Γάζα υπέρ του Παλαιστινιακού λαού.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων «είδα την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου» ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «από σήμερα το πρωί λοιπόν, το Columbia απαγόρευσε την είσοδο στο campus, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι εκδηλώσεις του αναστέλλονται. Παρά λοιπόν την πεποίθησή μου ότι το τραγούδι δεν πρέπει να σταματά ποτέ, τα πιο πάνω μέτρα έκαναν αδύνατη την πραγματοποίηση της συναυλίας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Ακύρωση συναυλίας στο Columbia, 22/4/2024

Οι τελευταίες μέρες ήταν αρκετά ιδιαίτερες στη Νέα Υόρκη. Μένω δίπλα στο Columbia και παρακολούθησα από κοντά τα γεγονότα. Είδα την «κατάληψη» του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου. Είχε προηγηθεί την προηγουμένη η «ανάκριση» της από την επιτροπή εκπαίδευσης της Βουλής, όπου ανάμεσα σε άλλα τής έγινε η παρατήρηση ότι δεν διδάσκεται αρκετά η Βίβλος στο πρόγραμμα σπουδών και ρωτήθηκε σοβαρά αν η ίδια επιθυμεί να καταραστεί ο Θεός το Columbia, με την πρόεδρο να απαντά εξίσου σοβαρά «Όχι, δεν θα το ήθελα.»

Είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών του Columbia προς υποστήριξη των φοιτητών τους. Ταυτόχρονα, έγιναν 47 συλλήψεις φοιτητών στο Yale, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται και σε αρκετά άλλα πανεπιστήμια (πχ Berkeley, Boston University, MIT, University of California, NYU, University of North Carolina).

Από σήμερα το πρωί λοιπόν, το Columbia απαγόρευσε την είσοδο στο campus, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι εκδηλώσεις του αναστέλλονται. Παρά λοιπόν την πεποίθησή μου ότι το τραγούδι δεν πρέπει να σταματά ποτέ, τα πιο πάνω μέτρα έκαναν αδύνατη την πραγματοποίηση της συναυλίας. Ζητώ συγνώμη από όσους ακροατές και όσες ακροάτριες ταλαιπωρήθηκαν.

Η ομιλία και η συναυλία στο UCLA (26 και 27/4) φαίνεται ότι θα γίνουν κανονικά.

Επεισόδια και σε άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Είναι αλήθεια πως οι εικόνες από τα επεισόδια έκαναν τον γύρου του κόσμου τις προηγούμενες ημέρες. Πληθώρα φοιτητών, όχι μόνο στο Κολούμπια, αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως στο Τέξας και στη Νότια Καρολίνα, αντιδρούσε στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ στην Γάζα και στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, προχωρώντας σε καταλήψεις, διαδηλώσεις και προπηλακισμούς καθηγητών με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων για την πρόσκαιρη διάλυσή τους.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες ακόμη διαδηλωτές σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα εντείνονται στις πανεπιστημιουπόλεις. Περίπου 108 συλλήψεις έγιναν στο Emerson College, δήλωσε η αστυνομία της Βοστώνης στον αμερικανικό εταίρο του BBC, το CBS News.

Νωρίτερα, 93 άτομα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες τέθηκαν υπό κράτηση με την κατηγορία της καταπάτησης. Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Οι αρχές δήλωσαν ότι και εκεί συνελήφθησαν 34 άτομα.

Οι Financial Times με ανάλυση την οποία υπογράφει o Joshua Caffin, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το φαινόμενο που θυμίζει το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ‘60. Οι FT επισκέφτηκαν τον «Καταυλισμό Αλληλεγγύης στη Γάζα» στην Πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια όπου μίλησαν με φοιτητές και διαδηλωτές οι οποίοι καταγγέλλουν την γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα από «τη βίαιη, σιωνιστική οντότητα των εποίκων». «Είμαστε ενωμένοι στον αγώνα μας. Χτίζουμε κοινότητα. Τρώμε μαζί. Κρατάμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και ζεστό. Κάνουμε τις αρχές μας πράξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...