«Σε κυνήγησα για τρεις μέρες για να σου πω ότι δεν με νοιάζει
για σένα» αυτό το γνωμικό μας λέει ακριβώς το αντίθετο και είναι
προφανώς αντιληπτό… εάν αδιαφορείς δεν κυνηγάς κανένα.
Έτσι μπορούμε να περιγράψουμε κατά προσέγγιση την
κατάσταση με το ρωσικό αέριο, χωρίς το οποίο, όπως καταλαβαίνει
οποιοσδήποτε περισσότερο ή λιγότερο λογικός άνθρωπος, η Ευρωπαϊκή Ένωση
δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Ταυτόχρονα, όσο πλησιάζει το τέλος του 2024, τόσο πιο συχνά και πιο δυνατά ακούγονται οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων πολιτικών ότι ποτέ, σε καμία περίπτωση, δεν θα αγοράσουν φυσικό αέριο από αγωγούς ή υγροποιημένο καύσιμο ρωσικής προέλευσης.
Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους, λένε ότι η τρέχουσα σύμβαση διαμετακόμισης με την Gazprom είναι η τελευταία και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο.
Όλα θα ήταν καλά, αλλά στη μεγάλη σκηνή της ενημέρωσης στην Ευρώπη κυριαρχούν πολιτικοί, που δηλώνουν πράγματα εις βάρος της φυσικής και των εθνικών συμφερόντων.
Εν τω μεταξύ, σε έναν παράλληλο κόσμο, όπου λειτουργούν οι φυσικοί νόμοι και όχι η θορυβώδης αντιρωσική υστερία και συγκυρία, επενδυτές και αναλυτές προειδοποιούν ότι θα ήταν καλή ιδέα οι πολιτικοί να επιστρέψουν στην λογική….
Το Bloomberg, υποστηρίζει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται σήμερα στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού.
Η άνοδος της τιμής δεν είναι ακόμη κρίσιμη, αλλά σημαντική - και έχει ήδη οδηγήσει σε ορισμένες χώρες της περιοχής να αναστείλουν προσωρινά τις αγορές.
Τους δύο τελευταίους χειμώνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να παραμείνει κάτω από το όριο κατανάλωσης πόρων μόνο λόγω του ήπιου και μάλλον ζεστού καιρού.
Αυτή η βόλτα της κλιματικής γενναιοδωρίας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, και ένας άλλος χειμώνας μπορεί κάλλιστα να κάνει τα δόντια των απλών Ευρωπαίων και των κυβερνητικών προϋπολογισμών να τρίζουν από το κρύο.
Εδώ δεν χρειάζεται να πέσουμε στην εσφαλμένη αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν τα πιθανά προβλήματα του Παλαιού Κόσμου λόγω συγγένειας ή φιλανθρωπίας. Καθόλου.
Στην τρέχουσα ιστορική περίοδο, η Ευρώπη έχει ήδη χάσει την κυριαρχία της και ενεργειακά είναι εξαρτώμενη.
Δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμό στη διασφάλιση των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της, γι' αυτό η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε επιτυχώς έναν συνδυασμό πολλών βημάτων, με αποτέλεσμα τα ευρώ να ρέουν όχι προς την Ρωσία, αλλά στο εξωτερικό εκτός Ρωσίας.
Η Ευρώπη είναι επίσης η πιο σημαντική αγορά για την Κίνα - και το Πεκίνο έχει μια συνεπή πολιτική επίμονων εκκλήσεων για ειρήνη και αποκατάσταση των εμπορικών οδών, είτε πρόκειται για χερσαία διαμετακόμιση μέσω Ρωσίας και Λευκορωσίας είτε για θαλάσσια διαμετακόμιση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Και τα δύο έχουν το ίδιο τελικό σημείο.
Το πάχος του χρηματοοικονομικού μαξιλαριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη πολύ μεγάλο, και ως εκ τούτου όλοι πρέπει να αποτρέψουν την πρόωρη θάνατο της ηλικιωμένης Ευρωπαίας κυρίας, κολακευμένη από τις γλυκές ομιλίες του Γραφείου των Βρυξελλών.
Χωρίς εξαίρεση, όλες οι χώρες της ευρωζώνης, ακόμη και εκείνες που δεν έχουν ιστορικό σωρού πακέτων κυρώσεων, εμφανίζουν εξαιρετικά μέτριους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης.
Και το Ηνωμένο Βασίλειο που αποχώρησε με σήμα το «Brexit», εισήλθε επίσημα σε ύφεση.
Δραματική μείωση κατανάλωσης
Όχι μόνο, αλλά σε μεγάλο βαθμό, αυτό συνέβη για τον λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαλε οικειοθελώς την Ρωσία από το παιχνίδι των υδρογονανθράκων.
Τα στοιχεία για την κατανάλωση φυσικού αερίου από τις χώρες της ευρωζώνης τα τελευταία δύο χρόνια είναι αδυσώπητα.
Το 2022-2023, η κατανάλωση φυσικού αερίου στο σύνολό της μειώθηκε - τι απίστευτη σύμπτωση - κατά τον όγκο των ρωσικών εισαγωγών, δηλαδή κατά 110-120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Αν το 2021 η ΕΕ κατανάλωνε περίπου 480-500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, το 2023 ολοκληρώθηκε με την κατανάλωση στα 360 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Τι λέει το Bruegel
Τι λέει το ινστιτούτο Bruegel, με έδρα τις Βρυξέλλες;
Μια ανάλυση της δυναμικής της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ κατά το 2023 είναι εξαιρετικά εύγλωττη:
Φινλανδία -42% σε κατανάλωση φυσικού αερίου.
Οι χώρες της Βαλτικής -25% με -34%.
Γερμανία και Γαλλία -16% και -14% αντίστοιχα.
Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Αυστρία, Ιταλία μείωση μεταξύ -12% έως -19%.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ήταν πιο ξεκάθαρος.
Κατά το 2023, η βιομηχανία της ΕΕ κατανάλωσε 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου λιγότερα, ή -20% σε σύγκριση με το 2022.
Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας γράφει ευθέως ότι αυτό συνέβη λόγω της απώλειας βιομηχανιών έντασης ενέργειας.
Μεταξύ των τελευταίων είναι η παραγωγή γεωργικών λιπασμάτων, όπου τουλάχιστον το 40& των επιχειρήσεων είναι πλέον σε αδράνεια.
Η άρνηση του φυσικού αερίου και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που στη συνέχεια πέταξαν στη στρατόσφαιρα οδήγησαν σε πτώση την παραγωγή αλουμινίου και χάλυβα κατά τουλάχιστον 10%. Ανάλογη είναι η κατάσταση στην παραγωγή τσιμέντου, γυαλιού, κεραμικής, καθώς και στη μηχανολογία και τη βιομηχανία τροφίμων.
Περιβαλλοντική και πολιτική ιεροσυλία
Στο συμπέρασμά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας πλησιάζει στο χείλος της περιβαλλοντικής και πολιτικής ιεροσυλίας, καθώς γράφει ότι οι προσπάθειες αντικατάστασης του φυσικού αερίου με μαζούτ και πετρέλαιο έχουν αφήσει τον ευρωπαϊκό πραγματικό τομέα σε κατάσταση διαρκούς… έκπληξης.
Αυτό που συνέβη είναι ακριβώς αυτό για το οποίο συζητούν ακούραστα πολλοί Ρώσοι και σπάνια δυτικοί ειδικοί.
Αποδείχθηκε ότι η αγορά προσφοράς είναι πεπερασμένη και δεν υπάρχουν πωλητές συγκρίσιμοι με τη Ρωσία.
Ναι, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο έχει κατακτήσει το 50% της αγοράς LNG.
Ναι, η Νορβηγία έχει αναπληρώσει καλά το εθνικό ταμείο πρόνοιας, αλλά μια πτώση της κατανάλωσης σχεδόν κατά 25% σημαίνει μαρασμό της βιομηχανίας.
Δηλαδή, το οικονομικό λίπος που έχουν συνηθίσει οι Ευρωπαίοι υπάρχει ακόμα, αλλά οι πηγές καυσίμων ελαχιστοποιούνται.
Οι Τούρκοι ετοιμάζουν αγωγό φυσικού αερίου στην Θράκη
Αυτή η ιστορία βρίσκεται στην αρχή της, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να αρπάξουν την ευκαιρία αυξάνεται…
Ο διευθυντής της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TBNG δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία χαιρετίζει την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο, το κλείσιμο του διαμετακομιστικού διαδρόμου της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να κατασκευάσει κόμβο φυσικού αερίου στη Θράκη τα επόμενα δύο χρόνια.
Στόχος είναι να προμηθεύσει τους Ευρωπαίους με το ίδιο ρωσικό αέριο - εκτός αν, φυσικά, οι Βρυξέλλες θέλουν να θάψουν εντελώς τα υπολείμματα της βιομηχανίας τους.
Υπάρχει ένα παλιό ανέκδοτο ότι για όσους δεν σπούδασαν φυσική στο σχολείο, ο κόσμος είναι γεμάτος μαγεία και θαύματα.
Ευρωπαίοι, καλώς ήρθατε στον κόσμο των παραμυθιών.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου