Ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ καλεί για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» για τις επιθέσεις στη Ζαπορίζια

 ΒΙΕΝΝΗ, 11 Απριλίου (Xinhua) -- 

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) κάλεσε την Πέμπτη για "μέγιστη αυτοσυγκράτηση" μετά τις επιθέσεις με drone της Κυριακής στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia (ZNPP), οι οποίες, όπως είπε, έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος. 

«Οι άμεσες επιθέσεις κατά του ZNPP σηματοδότησε μια μεγάλη κλιμάκωση των κινδύνων για την πυρηνική ασφάλεια και την ασφάλεια στην Ουκρανία»,

δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι σε ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των 35 εθνών του οργανισμού. 

Η συνάντηση συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να συζητηθούν οι επιθέσεις στο ZNPP, που έπληξαν τον θόλο του αντιδραστήρα της Μονάδας 6 του εργοστασίου και προκάλεσαν τουλάχιστον ένα θύμα. Ήταν οι πρώτες επιθέσεις από τον Νοέμβριο του 2022 που στόχευαν άμεσα το ZNPP. Αν και ο Γκρόσι είπε ότι οι επιθέσεις της Κυριακής «ευτυχώς δεν έθεσαν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια με σοβαρό τρόπο», σημείωσε ότι μια άλλη επίθεση με drone στο ZNPP την Τρίτη ήταν «μια δυσοίωνη ένδειξη μιας προφανούς ετοιμότητας να συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις». 

Ο αρχηγός του ΔΟΑΕ κάλεσε τους στρατιωτικούς φορείς λήψης αποφάσεων να απόσχουν από κάθε ενέργεια που παραβιάζει τις αρχές του ΔΟΑΕ, για την πρόληψη πυρηνικού ατυχήματος και τη διασφάλιση της ακεραιότητας του ZNPP. Προέτρεψε επίσης τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο εργοστάσιο και είπε ότι θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα την επόμενη εβδομάδα. 

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει και οι δύο την άλλη ότι οργανώνει τις επιθέσεις στο ZNPP. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόσφατος βομβαρδισμός του εργοστασίου ήταν «μια πολύ επικίνδυνη πρόκληση», με αρνητικές συνέπειες. Ωστόσο, η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιθέσεις με drone. Η ΔΟΑΕ δεν έχει πάρει θέση για το ποιος έφταιγε. 

Το ZNPP είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, με συνολική ισχύ έξι γιγαβάτ. Στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της εγκατάστασης.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μιλά σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ΔΟΑΕ στη Βιέννη της Αυστρίας, στις 11 Απριλίου 2024. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) την Πέμπτη ζήτησε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις επιθέσεις με drone της Κυριακής στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια (ZNPP), οι οποίες, όπως είπε, έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος. (ΔΟΑΕ/Δελτίο μέσω Xinhua) Ο Rafael Grossi (L), γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), παρευρίσκεται σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ΔΟΑΕ στη Βιέννη της Αυστρίας, στις 11 Απριλίου 2024. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) την Πέμπτη ζήτησε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις επιθέσεις με drone της Κυριακής στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια (ZNPP), οι οποίες, όπως είπε, έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος. (Xinhua/He Canling)

.

Rafael Grossi, director general of the International Atomic Energy Agency (IAEA), speaks at a special meeting of the IAEA Board of Governors in Vienna, Austria, on April 11, 2024. The head of the International Atomic Energy Agency (IAEA) on Thursday called for "maximum restraint" after Sunday's drone attacks on the Zaporizhzhia nuclear power plant (ZNPP), which he said have significantly increased the risk of a nuclear accident. (IAEA/Handout via Xinhua)

Rafael Grossi (L), director general of the International Atomic Energy Agency (IAEA), attends a special meeting of the IAEA Board of Governors in Vienna, Austria, on April 11, 2024. The head of the International Atomic Energy Agency (IAEA) on Thursday called for "maximum restraint" after Sunday's drone attacks on the Zaporizhzhia nuclear power plant (ZNPP), which he said have significantly increased the risk of a nuclear accident. (Xinhua/He Canling)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...