Γάζα: 900 γονείς Ισραηλινών στρατιωτών απαιτούν να μη σταλούν τα παιδιά τους στην «παγίδα θανάτου» της Ράφα

 Οι γονείς περισσότερων από 900 Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη Γάζα υπέγραψαν επιστολή καλώντας τον στρατό να σταματήσει τη συνεχιζόμενη επίθεσή του στη Ράφα, αποκαλώντας τη «θανατηφόρα παγίδα» για τα παιδιά τους.

«Είναι προφανές σε οποιονδήποτε έχει κοινή λογική ότι μετά από μήνες προειδοποιήσεων και ανακοινώσεων σχετικά με εισβολή στη Ράφα, υπάρχουν δυνάμεις από την άλλη πλευρά που προετοιμάζονται ενεργά να χτυπήσουν τα στρατεύματά μας», αναφέρει η επιστολή που στάλθηκε στις 2 Μαΐου.

«Οι γιοι μας είναι σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένοι», προσθέτει η επιστολή, που απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant, και στον αρχηγό του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), υποστράτηγο Herzi Halevi. «Και τώρα, σκοπεύετε να τους στείλετε σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση; … Αυτό φαίνεται να είναι τίποτα λιγότερο από απερισκεψία».

Η επιστολή υπεγράφη αρχικά από τους γονείς περίπου 600 στρατιωτών, αλλά τις τελευταίες ημέρες την υπέγραψαν οι γονείς άλλων 300.

Σχεδόν 500.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα την περασμένη εβδομάδα μετά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις να εκκενώσουν τις ανατολικές και κεντρικές γειτονιές πριν από νέες επιθέσεις που φαίνεται ότι θα ανοίξουν μια αιματηρή νέα φάση της οκτάμηνης σύγκρουσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, έχει προτείνει ότι θα απορρίψει την πίεση των ΗΠΑ να σταματήσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση στην πόλη, όπου περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζήτησαν καταφύγιο για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς του βόρειου και του κεντρικού τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οποιαδήποτε μάχη στη Ράφα είναι πιθανό να είναι περίπλοκη και δύσκολη. Η Χαμάς είχε μήνες να ενισχύσει την άμυνα εκεί και τα συγκροτήματα σηράγγων κάτω από την πόλη πιστεύεται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτα.

«Η Ράφα είναι μια παγίδα θανάτου», είπε η Ανάτ, μητέρα ενός ισραηλινού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων που αναπτύχθηκε στη Γάζα. «Η Χαμάς είχε πολύ χρόνο για να προετοιμάσει τον τόπο για τη δολοφονία των στρατιωτών μας. Είμαστε πολύ ανήσυχοι».

Το Ισραήλ έχει υποστηρίξει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, λέγοντας ότι πρέπει να εισβάλει για να πετύχει τους στόχους του να διαλύσει την ομάδα, να σκοτώσει την ηγεσία της και να επιστρέψει τους 132 ομήρους που παραμένουν αγνοούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...