Τρικυμία στην Ενέργεια: Νέα φορολόγηση «υπερκερδών» μετά την έκρηξη 200% στις τιμές – Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

 Σε νέα φορολόγηση των υπερκερδών στην Ενέργεια, μετά τον φόρο στα διυλιστήρια, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σε μια σπασμωδική κίνηση που δείχνει πως οι αποφάσεις της δεν μπορούν πλέον να είναι ωφέλιμες ούτε για τους απλούς πολίτες αλλά ούτε για τις επιχειρήσεις.

Σε αυτή τη χώρα ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς δεν μπορούμε να έχουμε.
Είτε είναι επιχείρηση, είτε ελεύθερος επαγγελματίες, είτε ο οποιοσδήποτε...  από τη μία χρονιά στην άλλη δεν ξέρει τι θα πληρώσει.
Αναμφίβολα, η νέα, απροσδόκητη επιβολή φόρου εκ μέρους της κυβέρνησης ΝΔ θα διαταράξει τις σχέσεις με τους ηλεκτροπαραγωγούς, που συν τοις άλλοις αυτό το διάστημα ελέγχονται και από την ΡΑΑΕΥ για τον τρόπο με τον οποίο υποβάλουν τις προσφορές τους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα φορολογήσει τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών... μετά και αύξηση 200% στις τιμές χονδρεμπορικής.
Υπενθυμίζεται πως φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών είχε ανακοινωθεί προ διετίας, με αποτέλεσμα την είσπραξη 373 εκατ. ευρώ.
Παρά τις εισηγήσεις που υπάρχουν να μπει ο φόρος έως έκτακτη εισφορά όπως έγινε στα διυλιστήρια, υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπάρξει πλαφόν ανά τεχνολογία.
Πάντως, ό,τι και αν γίνει θα χρειαστεί το πράσινο φως των ευρωπαϊκών Αρχών...
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:00 στις 16/7 θα προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για την άνοδο των τιμών, το ΥΠΕΝ δείχνει τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου η μείωση των ροών προς την Ουγγαρία, με υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, έχει εκτινάξει τις τιμές χονδρικής στα χρηματιστήρια Ενέργειας, ενώ μεγάλες αποκλίσεις στην ελληνική αγορά παρατηρούνται εδώ και μέρες.

Ποιοι πάροχοι ενέργειας αγόραζαν ποσότητες ρεύματος προς 600 ευρώ ανά MWh

Στο μεταξύ, έρευνα για τις τιμές του ρεύματος ανά ώρα διενεργεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με απόφαση του αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Δημήτρη Φούρλαρη με αρμοδιότητα τον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίε,ς η έρευνα θα εστιάσει στις πρόσφατες ανώτατες τιμές των 500 και 550 ευρώ ανά MWh που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από ρεπορτάζ του BN (bankingnews) φέρνοντας στο προσκήνιο ότι τα αιολικά πάρκα που δεν είναι «άμοιρα» ευθυνών της ανόδου των τιμών όπως και οι μονάδες φυσικού αερίου που πουλάνε ρεύμα από πέντε έως έξι φορές σε σχέση με το κόστος παραγωγής.

Τι δίνουν σε ενέργεια τα Αιολικά πάρκα

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ του Μάιου αναφέρουν στην κατηγορία Μείγμα Παραγωγής ΑΠΕ Συστήματος ανά Τεχνολογία σε GWh.
Η αιολική ενέργεια έδωσε 670 GWh καλύπτοντας το 71,2% της παραγωγής , τον Απρίλιο έδωσαν 941 GWh στο 78,8% της συνολικής παραγωγής.
Τον Μάιο η συνολική παραγωγή ενέργειας διαμορφώθηκε σε 3.799 GWh.
Οι εισαγωγές ήταν 340 GWh και οι ποσότητες των εξαγωγών σε 584 GWH.
Οι εισαγωγές γίνονται σε φθηνές τιμές ενώ αυτές των εξαγωγών φθάνουν στο… Θεό.

Η φθηνή ενέργεια από τον ήλιο και η πανάκριβη από τα αιολικά

Όμως ο «Θεός» άνεμος δεν είναι με τα νοικοκυριά όπως τα Φ/Β τα οποία δεν πρόκειται να πιάσουν τιμές πώλησης όπως τις 500, τις 550 και τις 600 ευρώ ανά MWh
Τo ΒΝ με ρεπορτάζ στις 4 Ιουλίου είχε κάνει γνωστό ότι οι τιμές πώλησης ανά ώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι απόρρητες αλλά πληρωτές από τα νοικοκυριά που βλέπουν από το ένα μήνα στο άλλο να αυξάνονται η τιμή της KWh έως 25%.

Το κρίσιμο τρίωρο που πήγε στα 600 την MWh

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες το Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή της MWh έκανε νέο ρεκόρ Ιουλίου.
Ανήλθε στα 191 ,13 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 36,73%
Η ανώτατη τιμή της MWh ήταν τα 600,01 ευρώ ανά MWh στις 21:00 και στις 20.00 στα 600 ευρώ ανά MWh.
Στις 21 το βράδυ οι εξαγωγές 116 MWh κατευθύνθηκαν στην Αλβανία και 252 MWh στη Βόρεια Μακεδονία.
Οι εισαγωγές 500 MWh ήρθαν από την Ιταλία.

Τα παιχνίδια έγιναν για την εσωτερική αγορά - Ποιοι είναι οι προμηθευτές αγόρασαν ρεύμα προς 600 ευρώ ανά MWh

Στις 21:00 οι συντελεστές παραγωγής ενέργειας έδωσαν 8.513 MWh και μία ώρα νωρίτερα 8523 MWh και 8.492 MWh.
Οι περίπου 17.000 MWh για τους παραγωγούς έφεραν ημερήσια έσοδα 10.200.000 ευρώ.
Ειδικότερα στις 21:00 το βράδυ οι μονάδες φυσικού αερίου έδωσαν 4.419 MWh τα αιολικά 1093 MWh, οι λιγνιτικές 1151 και οι υδροηλεκτρικές μονάδες 1399.
Από τα στοιχεία απουσιάζουν οι αγοραστές δλδ οι προμηθευτές που… έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν ρεύμα.
Αντίθετα οι από τη μία τα ξημερώματα μέχρι τις 8 το πρωί οι τιμές ανά MWh κινήθηκαν από τα 128 έως τα 153 ευρώ ανά MWh.
Οι τιμές ανά MWh άρχισαν να υποχωρούν με την είσοδο των Φ/Β οι μονάδες των «φτωχών» που αξιοποιούν τον ήλιο έδωσαν τιμές από 60 ,05 έως 115 ευρώ ανά MWh.
Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα οι τιμές είχαν καθοδική πορεία ενώ σημείωσαν άνοδο όσο τα Φ/Β δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.
Μετά τις 6 το απόγευμα οι μονάδες φυσικού αερίου ανέβαζαν στροφές στην παραγωγή όσο και στις τιμές για να ανέλθει στα 600 ευρώ ανά MWh.
Στις 19:00 το απόγευμα η τιμή ανά MWh ανέβηκε στα 442 ευρώ, στις 20:00 στα 600 ευρώ στις 21:00 στα 600,01 ευρώ στις 22:00 στα 550,01 ευρώ, στις 23:00 στα 263,76 ευρώ.
Τα αέρινα τινάγματα της MWh συμβάλλουν στην άνοδο της τελικής τιμής ανά MWh του 24ωρου που ήταν τα 191,13 ευρώ ενισχυμένη κατά 36,73 % σε σχέση με την προηγούμενη που ήταν τα 139 70 ευρώ.
Η κατώτερη τιμή της ημέρας ήταν τα 20 ευρώ και η ανώτατη τα 439,73 ευρώ.
Έτσι η διακύμανση ανά ώρα της MWh με... αέρα ή χωρίς είναι 20 φορές σε σχέση με την ανώτατη τιμή.

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...