Με υπογραφή Αδώνιδος Γεωργιάδη «δώρο» τουλάχιστον 3 εκ ευρώ στην Lavipharm - Το παρασκήνιο και η αναζήτηση της αλήθειας

 Με μια χαλαρή απάντηση αντιμετώπισε η διοίκηση της Lavipharm την ερώτηση του ΒΝ στην τελευταία Γενική Συνέλευση για το πως θα επηρεαστούν τα αποτελέσματα από το γεγονός ότι βγήκαν από τον κατάλογο των αποζημιούμενων φαρμάκων τα Lonarid και Lonagal.

Πρόκειται για δύο φάρμακα που περιέχουν κωδεϊνη και πλέον συνταγογραφούνται μεν υποχρεωτικά δεν αποζημιώνονται με απόφαση του Αδωνι Γεωργιάδη που δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Δευτέρα.

Τότε υπήρξε αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων καθώς τα φάρμακα αυτά απευθύνονται σε ευπαθείς ομάδες που δεν ανταποκρίνονται σε άλλα αναλγητικά όπως οι καρκινοπαθείς.
Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι ζήτησαν να επανέλθει η αποζημίωση για φάρμακα που περιέχουν κωδείνη αλλά ουδέποτε αυτό έγινε.

Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση αλλά μέσω διαρροών έγινε γνωστό ότι η εταιρία (δεν αναφέρθηκε όνομα) που απέκτησε τα δυο αυτά σκευάσματα, έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της παρουσίας τους στα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας την αύξηση της πολύ χαμηλής λιανικής τιμής τους και την έξοδό τους από την θετική λίστα των συνταγογραφούμενων και αποζημιούμενων φαρμάκων.
Κατά τις διαρροές μπροστά στον κίνδυνο αυτό το Υπουργείο δεν είχε επιλογή.

H Lavipharm ωστόσο ουδέποτε είχε αναφέρει κάτι τέτοιο ενώ σε ότι αφορά στην απόφαση η απάντηση στο ερώτημα του ΒΝ είναι αποτελεί απόφαση του Υπουργείου Υγείας και ότι δεν σχολιάζονται τέτοιες αποφάσεις.
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η διακοπή της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους.

Το ερώτημα βεβαίως είναι τι πραγματικά συμβαίνει.
Και είναι αλήθεια ότι το Lonarid και το Lonalgal είχαν επί αρκετό καιρό εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων.

Από την άλλη πλευρά η Lavipharm στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023 είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με τη Boehringer Ingelheim International GmbH για την εξαγορά των Lonarid N και Lonalgal® για την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου με τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει και διεθνώς.
Στη συνέχεια μάλιστα ανακοίνωσε ότι η παραγωγή θα γίνεται στην Ελλάδα ενώ είχε αναφερθεί πως οι ιστορικές πωλήσεις των δύο φαρμακευτικών προϊόντων ανέρχονται στο ποσό των 8 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως (Χονδρικές Τιμές).

Αν κάποιος πάντως δει τις λιανικές τιμές θα διαπιστώσει ότι το Lonarid πωλείται ακόμα στα 5,1 ευρώ με την τελευταία αύξηση τιμής να έχει γίνει το 2018 ενώ το Lonalgal πωλείται προς 2,81 ευρώ από το 2015 ενώ από το 2013 έως το 2015 είχαμε μείωση τιμής από τα 2,95 στα 2,81 ευρώ σταδιακά.

Τώρα η Lavipharm με την απόφαση του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη μπορεί να αυξήσει την τιμή (είναι άγνωστο τι θα κάνει) αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εν μια νυκτί αυξάνει τρομακτικά το περιθώριο κέρδους της καθώς στα φάρμακα αυτά δεν υπολογίζεται rebate και clawback.
Ουσιαστικά μια Υπουργική Απόφαση βοηθά την εταιρία η οποία αγόρασε με άλλους όρους τα δικαιώματα των δύο φαρμάκων.
Και αν υποτεθεί ότι το rebate και το claw back είναι της τάξεως του 35% που μπορεί να είναι και περισσότερο η Lavipharm μπορεί να κερδίσει ξαφνικά περί τα 3 εκ ευρώ με μια Υπουργική Απόφαση εφ όσον οι πωλήσεις των δύο φαρμάκων παραμείνουν στα 8 εκ ευρώ.
Φυσικά ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί σε μια αύξηση τιμής.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...