Ό,τι κι αν σκεφτεί κανείς για το δολάριο, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη φυγόκεντρο δύναμή του και την απαράμιλλη ισχύ του στην αγορά (από τα σημερινά συστήματα SWIFT και Eurodollar έως τις αγορές παραγώγων και πετροδολαρίων).
Όσο σπασμένο, υποτιμημένο, διογκωμένο (και
πληθωριστικό) κι αν είναι, η θέση του ως παγκόσμιου αποθεματικού
νομίσματος (με το 80%+ των παγκόσμιων συναλλαγών σε συνάλλαγμα) είναι
σταθερή.
Το πιο σημαντικό είναι ότι το δολάριο είναι ένα νόμισμα (βασικό χρήμα) που μόνο η Fed μπορεί να εκτυπώσει, και για το οποίο ο υπόλοιπος κόσμος, που διψάει για δολάρια ή είναι χρεωμένος σε δολάρια (δηλαδή οι αγορές του ευρώ), μπορεί μόνο να δανείσει την ύπαρξή του, επιδιδόμενος σε μια αέναη δολαριακή ρουλέτα, τύπου «χρέος και εκτύπωση» ή «χρέος και δανεισμός».
Αυτό, ουσιαστικά, καθιστά το δολάριο κυρίαρχο νόμισμα (και την ονομαστική αξία) για τη συντριπτική πλειονότητα των εκδοτών τίτλων χρέους.
Και επειδή η πίστωση κάνει το χρέος των 330 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να γυρίζει, το δολάριο, κατ' επέκταση, κάνει τον κόσμο να γυρίζει.
Εν ολίγοις, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το δολάριο είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει, σωστά;
Δεδομένων της παγκόσμιας ζήτησης και του πιστωτικού ρόλου γι’ αυτό το κατά τα άλλα φθίνον σούπερ δολάριο, το εθνικό και παγκόσμιο σύστημα που κυβερνά από το 1944 είναι πιθανό να τελειώσει με αυτό.
Ο Brent Johnson δικαίως το περιέγραψε ως «βαθιά βίαιο - βία οικονομική ή/και στρατιωτική».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ταύρους του δολαρίου, παρότι πρόκειται για ένα σύστημα καταρρέον, η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ θα στείλει τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στο φεγγάρι και, ως εκ τούτου, το δολάριο ακόμη υψηλότερα.
Εν ολίγοις, ανεξάρτητα από το πώς το περιστρέφουν κάποιοι - το δολάριο είναι βασιλιάς, και κάθε κεντρικός τραπεζίτης στο DC το γνωρίζει αυτό, σωστά;
Σε κάθε περίπτωση, μέσα από το πρίσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής realpolitik, η σκληρή αλήθεια είναι το δολάριο, είτε το αγαπάς είτε το μισείς, είναι το βασικό νόμισμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και, ως εκ τούτου, θα είναι «το τελευταίο κάστρο που θα πέσει».
Χρυσό στήριγμα;
Το δολάριο έχει μεγάλη σημασία για πολλούς. Η Κίνα, η Ρωσία ή η Ινδία, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημαντικές, αλλά το γιουάν, το ρούβλι ή η ρουπία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το δολάριο.
Το δολάριο θα παραμείνει ο βασιλιάς της ρευστότητας.
Και ακόμη και για εκείνους που παίρνουν στα σοβαρά την αποδολαριοποίηση, πρέπει να αναρωτηθούν:
Θα μπορέσουν, πραγματικά, τα κράτη BRICS+ να συμφωνήσουν σε ένα νόμισμα BRICS+ που θα υποστηρίζεται από χρυσό, το οποίο μπορεί θα εξαργυρώνεται, ας πούμε, στη Μόσχα ή τη Σαγκάη;
Σύμφωνα με την GoldSwitzerland, «υπάρχουν αμφιβολίες για τον απλούστατο λόγο ότι, όσο και αν τα κράτη BRICS+ δεν εμπιστεύονται το οπλοποιημένο δολάριο, δεν εμπιστεύονται αρκετά το ένα το άλλο ώστε να παραιτηθούν από την επιλογή τους να τυπώνουν τα δικά τους νομίσματα κατά βούληση».
Με άλλα λόγια, τα γεγονότα και η ιστορία υποδηλώνουν ότι στην πραγματικότητα το δολάριο δεν αντικαθίσταται, απλώς διαπιστώνεται μια περιστροφή προς τον μαύρο και τον πραγματικό χρυσό.
Τι συμβαίνει στον κόσμο
Προς αυτόν τον σκοπό, αξίζει να ιδωθεί τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος και οι κεντρικές του τράπεζες:
• Από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, ο Putin συγκεντρώνει χρυσό.
• Από το 2014, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες είναι καθαροί πωλητές αμερικανικών ομολόγων και καθαροί αγοραστές φυσικού χρυσού.
• Το 2023, το 20% των πωλήσεων πετρελαίου διακανονίστηκαν σε άλλο νόμισμα, πλην δολαρίου.
• Παρά το γεγονός ότι συνδέονται με το δολάριο, η αγαπημένη εισαγωγή της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και άλλων χωρών του Κόλπου από την Ελβετία φέτος είναι ο φυσικός χρυσός.
• Περισσότερα από 44 κράτη εκτελούν επί του παρόντος εμπορικούς διακανονισμούς εκτός δολαρίου.
• Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Κίνα, ιστορικά οι πιο αξιόπιστοι αγοραστές χρέους του Uncle Sam, κάνουν ντάμπινγκ αξίας δισεκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων.
• Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμπορευμάτων στον κόσμο και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας εμπορευμάτων στον κόσμο - και συμπαθούν ο ένας τον άλλον πολύ περισσότερο από τον Μπάιντεν ή τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Το πιο σημαντικό, είναι θέμα εθνικής επιβίωσης για την Κίνα να αγοράζει πετρέλαιο εκτός του δολαρίου.
• Η Ρωσία πουλάει τώρα πετρέλαιο στην Κίνα σε γιουάν, το οποίο οι Ρώσοι χρησιμοποιούν στη συνέχεια για να αγοράσουν κινεζικά προϊόντα (κάποτε κατασκευάζονταν στην Αμερική).
• Μεταξύ των γραμμών ανταλλαγής, της εναλλακτικής λύσης του CIPS στο σύστημα SWIFT και των αυξανόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών του πετρελαίου του Κόλπου και άλλων μεγάλων εταιρειών BRICS+, η τρέχουσα απομάκρυνση από τις συναλλαγές πετρελαίου σε δολάρια είναι πραγματική και όχι φανταστική.
• Δεδομένης της αυξανόμενης πτώσης των φυσικών επιπέδων χρυσού και ασημιού στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, δεν είναι δυνατό να υπάρξει σταθερή τιμή χρυσού όπως παλιά./
• Τα BRICS+ δεν είναι πλέον πιόνια του δολαρίου, αλλά ανερχόμενοι πύργοι. Το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ ξεπερνά αυτό των G-7.
• Το 2023, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ανακήρυξε τον φυσικό χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο πρώτης βαθμίδας παράλληλα με το αμερικανικό χρέος.
• Τα έθνη προτιμούν ανοιχτά (και φυσικά) το χρυσό ως αποθεματικό ενεργητικό έναντι της άλλης επιλογής – ένα IOU εκφρασμένο σε δολάρια «χωρίς απόδοση κινδύνου», η οποία με κάθε ειλικρινή (τρέχουσα και μελλοντική) μέτρηση του πληθωρισμού προσφέρει αρνητική πραγματική απόδοση, με άλλα λόγια: «χωρίς απόδοση κινδύνου».
• Η Κίνα και η Ινδία έχουν πληθυσμό άνω του 1,4 δισ. Εάν η ζήτηση πετρελαίου αυξηθεί έστω και ελαφρά σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες BRICS, οι τιμές του πετρελαίου σε ρουπίες και γιουάν (και κάθε άλλο νόμισμα fiat) θα εκραγούν - και δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες στον χώρο του πετρελαίου δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν δολάρια για να το πληρώσουν.
• Δεδομένου ότι η ετήσια παραγωγική ικανότητα για πετρέλαιο είναι 12-15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του παγκόσμιου χρυσού, και καθώς ο χρυσός γίνεται όλο και περισσότερο η ευνοούμενη πληρωμή πετρελαίου, η τιμή του χρυσού σε σχέση με το πετρέλαιο μπορεί μόνο να ανέβει.
• Αυτό εξηγεί γιατί ο χρυσός γίνεται ανοιχτά (όχι θεωρητικά) ένα πιο αξιόπιστο αποθεματικό από το δολάριο:
Εν ολίγοις, η ενέργεια έχει σημασία…
Οι «νταήδες»
Τι συμβαίνει όταν ένα ουδέτερο αποθεματικό ενεργητικό οπλοποιείται εναντίον ενός μεγάλου εξαγωγέα πυρηνικής ενέργειας (Ρωσία) που βρίσκεται ήδη σε οικονομική συνεργασία με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στον κόσμο (Κίνα);
Η απάντηση είναι απλή: Αυτό το άλλοτε «αθάνατο» αποθεματικό νόμισμα είναι λιγότερο αξιόπιστο και επομένως η ζήτηση για αυτό μειώνεται.
Είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι αφού η Ουάσιγκτον οπλοποίησε το δολάριο, τα BRICS+ διευρύνθηκαν για να συμπεριληφθούν σε αυτά οι μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου.
Είναι τυχαίο ότι ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ό,τι κι αν νομίζετε γι' αυτόν, έδωσε στον Biden μια γροθιά και στον Xi μια θερμή χειραψία;
Και ας μιλήσουμε ωμά: Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι το πετρέλαιο είναι άσχετο; Ότι οι αμερικανικοί πόλεμοι (άμεσοι ή έμμεσοι) με το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία αφορούσαν την προστασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας;
Ή μήπως αυτές οι συγκρούσεις είχαν να κάνουν λίγο περισσότερο με την ενέργεια γενικά και το πετρέλαιο ειδικότερα;
Αυτό που η ελίτ των ΗΠΑ δεν θέλει να γνωρίζετε είναι ότι το πετρέλαιο έχει μεγαλύτερη σημασία από τα δολάρια και ότι περισσότερες χώρες σήμερα προτιμούν να πληρώσουν για αυτό το πετρέλαιο σε χρυσό.
Και πιστεύουμε ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν παρατηρήσει ότι οι πωλήσεις πετρελαίου που υποστηρίζονται από χρυσό είναι σημαντικά και ιστορικά πιο σταθερές από το πετρέλαιο που υποστηρίζεται από δολάρια;
Είναι, επομένως, σύμπτωση ότι από τότε που η Oυάσιγκτον εξόπλισε το δολάριο, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες στοιβάζουν χρυσό σε ιστορικά επίπεδα;
Είναι σύμπτωση ότι όλο και περισσότερα έθνη διακανονίζουν τα εμπορεύματα και άλλες εμπορικές συμφωνίες σε χρυσό και όχι σε δολάρια;
Είναι τυχαίο ότι τα έθνη και οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν να αποταμιεύουν χρυσό (ένα πεπερασμένο περιουσιακό στοιχείο απεριόριστης διάρκειας) παρά σε αμερικανικά ομολόγα, των οποίων οι αποδόσεις δεν μπορούν να υπερβούν τον πληθωρισμό και η αγοραστική δύναμη, ακόμη και σε όρους δολαρίου, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 98% σε σχέση με ένα χιλιοστόγραμμο χρυσού από το 1971;
Είναι σύμπτωση που μέσα σε 2 χρόνια από την αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό το 1971 η Ουάσιγκτον αύξησε απεγνωσμένα τα επιτόκια, ενίσχυσε το δολάριο και κατόπιν εξανάγκασε τον κόσμο να αγοράσει πετρέλαιο σε ισχυρά δολάρια, δημιουργώντας έτσι αναγκαστική ζήτηση για ένα κατά τα άλλα υπερπροσφερόμενο νόμισμα;
Είναι επίσης σύμπτωση ότι 50+ χρόνια (και ένα 98% ασθενέστερο δολάριο αργότερα), τα κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, απομακρύνονται σιγά-σιγά από το πετροδολάριο;
Είναι καλό να είσαι ο βασιλιάς
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι έξυπνοι τραπεζίτες στη Fed και οι μεγάλες τράπεζες εξακολουθούν να θέλουν να πιστεύουμε ότι το δολάριο είναι βασιλιάς και ότι, παρά όλα τα μειονεκτήματά του, η μεγάλη ζήτηση από έναν κόσμο με επίκεντρο το δολάριο είναι ακριβώς αυτό που το κάνει «πολύ μεγάλο για να αποτύχει».
Τι γίνεται, όμως, αν ο κόσμος είναι περισσότερο ενεργειακός παρά δολαριοκεντρικός;
Και τι θα συμβεί αν η άνοδος των BRICS είναι κάτι περισσότερο από μια χίμαιρα, αλλά μια νέα κατεύθυνση;
Η υπερηφάνεια έρχεται πριν από την πτώση
Σύμφωνα με την GoldSwitzerland, το δολάριο θα παραμείνει ένα σημάδι ύβρεως (και ιστορικής άγνοιας) πριν από την πτώση.
Τελικά, αν μπορούμε να δούμε την πτώση της αγοραστικής δύναμης του δολαρίου από το 1971, δεν μπορούν άλλοι;
Και αν μπορούμε να δούμε ότι οι αποδόσεις του αμερικανικού δολαρίου χάνουν (τεχνικά αδυναμίες) έναντι του τρέχοντος και του μελλοντικού πληθωρισμού, δεν μπορούν άλλοι;
Και αν μπορούμε να δούμε ότι η ψεύτικη ρευστότητα (QE ή άλλη) θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά πληθωριστική (και υποτιμητική για το δολάριο), δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να το δει αυτό πολύ;
Πηγαίνοντας αντίθετα
Στην πραγματικότητα, ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται να βλέπει ακριβώς αυτό που βλέπουμε εμείς.
Τα κράτη BRICS δεν επιδιώκουν να καταστρέψουν ή να αντικαταστήσουν το δολάριο.
Αντίθετα, και όπως οι Γερμανοί αντιμετώπισαν τη γραμμή Maginot, τα περιφέρουν ήδη ανοιχτά. Πώς;
Χρησιμοποιώντας τοπικά νομίσματα για τοπικά αγαθά τα οποία στη συνέχεια διακανονίζονται καθαρά σε ένα διαχρονικό περιουσιακό στοιχείο: τον χρυσό.
Και αν μπορούμε να δούμε ότι οι κάτοχοι χρυσού μπορούν να αγοράσουν πολύ περισσότερη ενέργεια (δηλαδή πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) με χρυσές ουγγιές και κιλά από ό,τι μπορούν με αμερικανικά δολάρια και UST, δεν είναι τουλάχιστον λογικό να υποθέσουμε ότι ο ρόλος του χρυσού ως περιουσιακό στοιχείο διακανονισμού εμπορίου θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση καθώς το USD υφίσταται φθίνουσα ζήτηση;
Και αν η ζήτηση για δολάριο ως καθαρό περιουσιακό στοιχείο διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών συνεχίσει να μειώνεται αντί να αυξάνεται, δεν είναι εξίσου εύλογο (αν εξακολουθούν να ισχύουν οι δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης) το αυριανό δολάριο να είναι πιο αδύναμο παρά ισχυρότερο;
www.bankingnews.gr
Το πιο σημαντικό είναι ότι το δολάριο είναι ένα νόμισμα (βασικό χρήμα) που μόνο η Fed μπορεί να εκτυπώσει, και για το οποίο ο υπόλοιπος κόσμος, που διψάει για δολάρια ή είναι χρεωμένος σε δολάρια (δηλαδή οι αγορές του ευρώ), μπορεί μόνο να δανείσει την ύπαρξή του, επιδιδόμενος σε μια αέναη δολαριακή ρουλέτα, τύπου «χρέος και εκτύπωση» ή «χρέος και δανεισμός».
Αυτό, ουσιαστικά, καθιστά το δολάριο κυρίαρχο νόμισμα (και την ονομαστική αξία) για τη συντριπτική πλειονότητα των εκδοτών τίτλων χρέους.
Και επειδή η πίστωση κάνει το χρέος των 330 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να γυρίζει, το δολάριο, κατ' επέκταση, κάνει τον κόσμο να γυρίζει.
Εν ολίγοις, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το δολάριο είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει, σωστά;
Δεδομένων της παγκόσμιας ζήτησης και του πιστωτικού ρόλου γι’ αυτό το κατά τα άλλα φθίνον σούπερ δολάριο, το εθνικό και παγκόσμιο σύστημα που κυβερνά από το 1944 είναι πιθανό να τελειώσει με αυτό.
Ο Brent Johnson δικαίως το περιέγραψε ως «βαθιά βίαιο - βία οικονομική ή/και στρατιωτική».
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ταύρους του δολαρίου, παρότι πρόκειται για ένα σύστημα καταρρέον, η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ θα στείλει τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στο φεγγάρι και, ως εκ τούτου, το δολάριο ακόμη υψηλότερα.
Εν ολίγοις, ανεξάρτητα από το πώς το περιστρέφουν κάποιοι - το δολάριο είναι βασιλιάς, και κάθε κεντρικός τραπεζίτης στο DC το γνωρίζει αυτό, σωστά;
Σε κάθε περίπτωση, μέσα από το πρίσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής realpolitik, η σκληρή αλήθεια είναι το δολάριο, είτε το αγαπάς είτε το μισείς, είναι το βασικό νόμισμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και, ως εκ τούτου, θα είναι «το τελευταίο κάστρο που θα πέσει».
Χρυσό στήριγμα;
Το δολάριο έχει μεγάλη σημασία για πολλούς. Η Κίνα, η Ρωσία ή η Ινδία, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημαντικές, αλλά το γιουάν, το ρούβλι ή η ρουπία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το δολάριο.
Το δολάριο θα παραμείνει ο βασιλιάς της ρευστότητας.
Και ακόμη και για εκείνους που παίρνουν στα σοβαρά την αποδολαριοποίηση, πρέπει να αναρωτηθούν:
Θα μπορέσουν, πραγματικά, τα κράτη BRICS+ να συμφωνήσουν σε ένα νόμισμα BRICS+ που θα υποστηρίζεται από χρυσό, το οποίο μπορεί θα εξαργυρώνεται, ας πούμε, στη Μόσχα ή τη Σαγκάη;
Σύμφωνα με την GoldSwitzerland, «υπάρχουν αμφιβολίες για τον απλούστατο λόγο ότι, όσο και αν τα κράτη BRICS+ δεν εμπιστεύονται το οπλοποιημένο δολάριο, δεν εμπιστεύονται αρκετά το ένα το άλλο ώστε να παραιτηθούν από την επιλογή τους να τυπώνουν τα δικά τους νομίσματα κατά βούληση».
Με άλλα λόγια, τα γεγονότα και η ιστορία υποδηλώνουν ότι στην πραγματικότητα το δολάριο δεν αντικαθίσταται, απλώς διαπιστώνεται μια περιστροφή προς τον μαύρο και τον πραγματικό χρυσό.
Τι συμβαίνει στον κόσμο
Προς αυτόν τον σκοπό, αξίζει να ιδωθεί τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος και οι κεντρικές του τράπεζες:
• Από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, ο Putin συγκεντρώνει χρυσό.
• Από το 2014, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες είναι καθαροί πωλητές αμερικανικών ομολόγων και καθαροί αγοραστές φυσικού χρυσού.
• Το 2023, το 20% των πωλήσεων πετρελαίου διακανονίστηκαν σε άλλο νόμισμα, πλην δολαρίου.
• Παρά το γεγονός ότι συνδέονται με το δολάριο, η αγαπημένη εισαγωγή της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και άλλων χωρών του Κόλπου από την Ελβετία φέτος είναι ο φυσικός χρυσός.
• Περισσότερα από 44 κράτη εκτελούν επί του παρόντος εμπορικούς διακανονισμούς εκτός δολαρίου.
• Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Κίνα, ιστορικά οι πιο αξιόπιστοι αγοραστές χρέους του Uncle Sam, κάνουν ντάμπινγκ αξίας δισεκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων.
• Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμπορευμάτων στον κόσμο και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας εμπορευμάτων στον κόσμο - και συμπαθούν ο ένας τον άλλον πολύ περισσότερο από τον Μπάιντεν ή τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Το πιο σημαντικό, είναι θέμα εθνικής επιβίωσης για την Κίνα να αγοράζει πετρέλαιο εκτός του δολαρίου.
• Η Ρωσία πουλάει τώρα πετρέλαιο στην Κίνα σε γιουάν, το οποίο οι Ρώσοι χρησιμοποιούν στη συνέχεια για να αγοράσουν κινεζικά προϊόντα (κάποτε κατασκευάζονταν στην Αμερική).
• Μεταξύ των γραμμών ανταλλαγής, της εναλλακτικής λύσης του CIPS στο σύστημα SWIFT και των αυξανόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών του πετρελαίου του Κόλπου και άλλων μεγάλων εταιρειών BRICS+, η τρέχουσα απομάκρυνση από τις συναλλαγές πετρελαίου σε δολάρια είναι πραγματική και όχι φανταστική.
• Δεδομένης της αυξανόμενης πτώσης των φυσικών επιπέδων χρυσού και ασημιού στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, δεν είναι δυνατό να υπάρξει σταθερή τιμή χρυσού όπως παλιά./
• Τα BRICS+ δεν είναι πλέον πιόνια του δολαρίου, αλλά ανερχόμενοι πύργοι. Το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ ξεπερνά αυτό των G-7.
• Το 2023, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ανακήρυξε τον φυσικό χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο πρώτης βαθμίδας παράλληλα με το αμερικανικό χρέος.
• Τα έθνη προτιμούν ανοιχτά (και φυσικά) το χρυσό ως αποθεματικό ενεργητικό έναντι της άλλης επιλογής – ένα IOU εκφρασμένο σε δολάρια «χωρίς απόδοση κινδύνου», η οποία με κάθε ειλικρινή (τρέχουσα και μελλοντική) μέτρηση του πληθωρισμού προσφέρει αρνητική πραγματική απόδοση, με άλλα λόγια: «χωρίς απόδοση κινδύνου».
• Η Κίνα και η Ινδία έχουν πληθυσμό άνω του 1,4 δισ. Εάν η ζήτηση πετρελαίου αυξηθεί έστω και ελαφρά σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες BRICS, οι τιμές του πετρελαίου σε ρουπίες και γιουάν (και κάθε άλλο νόμισμα fiat) θα εκραγούν - και δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες στον χώρο του πετρελαίου δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν δολάρια για να το πληρώσουν.
• Δεδομένου ότι η ετήσια παραγωγική ικανότητα για πετρέλαιο είναι 12-15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του παγκόσμιου χρυσού, και καθώς ο χρυσός γίνεται όλο και περισσότερο η ευνοούμενη πληρωμή πετρελαίου, η τιμή του χρυσού σε σχέση με το πετρέλαιο μπορεί μόνο να ανέβει.
• Αυτό εξηγεί γιατί ο χρυσός γίνεται ανοιχτά (όχι θεωρητικά) ένα πιο αξιόπιστο αποθεματικό από το δολάριο:
Εν ολίγοις, η ενέργεια έχει σημασία…
Οι «νταήδες»
Τι συμβαίνει όταν ένα ουδέτερο αποθεματικό ενεργητικό οπλοποιείται εναντίον ενός μεγάλου εξαγωγέα πυρηνικής ενέργειας (Ρωσία) που βρίσκεται ήδη σε οικονομική συνεργασία με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στον κόσμο (Κίνα);
Η απάντηση είναι απλή: Αυτό το άλλοτε «αθάνατο» αποθεματικό νόμισμα είναι λιγότερο αξιόπιστο και επομένως η ζήτηση για αυτό μειώνεται.
Είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι αφού η Ουάσιγκτον οπλοποίησε το δολάριο, τα BRICS+ διευρύνθηκαν για να συμπεριληφθούν σε αυτά οι μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου.
Είναι τυχαίο ότι ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ό,τι κι αν νομίζετε γι' αυτόν, έδωσε στον Biden μια γροθιά και στον Xi μια θερμή χειραψία;
Και ας μιλήσουμε ωμά: Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι το πετρέλαιο είναι άσχετο; Ότι οι αμερικανικοί πόλεμοι (άμεσοι ή έμμεσοι) με το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία αφορούσαν την προστασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας;
Ή μήπως αυτές οι συγκρούσεις είχαν να κάνουν λίγο περισσότερο με την ενέργεια γενικά και το πετρέλαιο ειδικότερα;
Αυτό που η ελίτ των ΗΠΑ δεν θέλει να γνωρίζετε είναι ότι το πετρέλαιο έχει μεγαλύτερη σημασία από τα δολάρια και ότι περισσότερες χώρες σήμερα προτιμούν να πληρώσουν για αυτό το πετρέλαιο σε χρυσό.
Και πιστεύουμε ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν παρατηρήσει ότι οι πωλήσεις πετρελαίου που υποστηρίζονται από χρυσό είναι σημαντικά και ιστορικά πιο σταθερές από το πετρέλαιο που υποστηρίζεται από δολάρια;
Είναι, επομένως, σύμπτωση ότι από τότε που η Oυάσιγκτον εξόπλισε το δολάριο, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες στοιβάζουν χρυσό σε ιστορικά επίπεδα;
Είναι σύμπτωση ότι όλο και περισσότερα έθνη διακανονίζουν τα εμπορεύματα και άλλες εμπορικές συμφωνίες σε χρυσό και όχι σε δολάρια;
Είναι τυχαίο ότι τα έθνη και οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν να αποταμιεύουν χρυσό (ένα πεπερασμένο περιουσιακό στοιχείο απεριόριστης διάρκειας) παρά σε αμερικανικά ομολόγα, των οποίων οι αποδόσεις δεν μπορούν να υπερβούν τον πληθωρισμό και η αγοραστική δύναμη, ακόμη και σε όρους δολαρίου, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 98% σε σχέση με ένα χιλιοστόγραμμο χρυσού από το 1971;
Είναι σύμπτωση που μέσα σε 2 χρόνια από την αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό το 1971 η Ουάσιγκτον αύξησε απεγνωσμένα τα επιτόκια, ενίσχυσε το δολάριο και κατόπιν εξανάγκασε τον κόσμο να αγοράσει πετρέλαιο σε ισχυρά δολάρια, δημιουργώντας έτσι αναγκαστική ζήτηση για ένα κατά τα άλλα υπερπροσφερόμενο νόμισμα;
Είναι επίσης σύμπτωση ότι 50+ χρόνια (και ένα 98% ασθενέστερο δολάριο αργότερα), τα κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, απομακρύνονται σιγά-σιγά από το πετροδολάριο;
Είναι καλό να είσαι ο βασιλιάς
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι έξυπνοι τραπεζίτες στη Fed και οι μεγάλες τράπεζες εξακολουθούν να θέλουν να πιστεύουμε ότι το δολάριο είναι βασιλιάς και ότι, παρά όλα τα μειονεκτήματά του, η μεγάλη ζήτηση από έναν κόσμο με επίκεντρο το δολάριο είναι ακριβώς αυτό που το κάνει «πολύ μεγάλο για να αποτύχει».
Τι γίνεται, όμως, αν ο κόσμος είναι περισσότερο ενεργειακός παρά δολαριοκεντρικός;
Και τι θα συμβεί αν η άνοδος των BRICS είναι κάτι περισσότερο από μια χίμαιρα, αλλά μια νέα κατεύθυνση;
Η υπερηφάνεια έρχεται πριν από την πτώση
Σύμφωνα με την GoldSwitzerland, το δολάριο θα παραμείνει ένα σημάδι ύβρεως (και ιστορικής άγνοιας) πριν από την πτώση.
Τελικά, αν μπορούμε να δούμε την πτώση της αγοραστικής δύναμης του δολαρίου από το 1971, δεν μπορούν άλλοι;
Και αν μπορούμε να δούμε ότι οι αποδόσεις του αμερικανικού δολαρίου χάνουν (τεχνικά αδυναμίες) έναντι του τρέχοντος και του μελλοντικού πληθωρισμού, δεν μπορούν άλλοι;
Και αν μπορούμε να δούμε ότι η ψεύτικη ρευστότητα (QE ή άλλη) θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά πληθωριστική (και υποτιμητική για το δολάριο), δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να το δει αυτό πολύ;
Πηγαίνοντας αντίθετα
Στην πραγματικότητα, ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται να βλέπει ακριβώς αυτό που βλέπουμε εμείς.
Τα κράτη BRICS δεν επιδιώκουν να καταστρέψουν ή να αντικαταστήσουν το δολάριο.
Αντίθετα, και όπως οι Γερμανοί αντιμετώπισαν τη γραμμή Maginot, τα περιφέρουν ήδη ανοιχτά. Πώς;
Χρησιμοποιώντας τοπικά νομίσματα για τοπικά αγαθά τα οποία στη συνέχεια διακανονίζονται καθαρά σε ένα διαχρονικό περιουσιακό στοιχείο: τον χρυσό.
Και αν μπορούμε να δούμε ότι οι κάτοχοι χρυσού μπορούν να αγοράσουν πολύ περισσότερη ενέργεια (δηλαδή πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) με χρυσές ουγγιές και κιλά από ό,τι μπορούν με αμερικανικά δολάρια και UST, δεν είναι τουλάχιστον λογικό να υποθέσουμε ότι ο ρόλος του χρυσού ως περιουσιακό στοιχείο διακανονισμού εμπορίου θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση καθώς το USD υφίσταται φθίνουσα ζήτηση;
Και αν η ζήτηση για δολάριο ως καθαρό περιουσιακό στοιχείο διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών συνεχίσει να μειώνεται αντί να αυξάνεται, δεν είναι εξίσου εύλογο (αν εξακολουθούν να ισχύουν οι δυνάμεις προσφοράς και ζήτησης) το αυριανό δολάριο να είναι πιο αδύναμο παρά ισχυρότερο;
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου