Οι πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ενέπλεξαν την Κύπρο στη διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης.
Στις 19 Ιουνίου, ο Νασράλα απείλησε την Κύπρο ότι θα θεωρηθεί “μέρος του πολέμου” σε περίπτωση που αφήσει το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για πιθανές επιχειρήσεις κατά του Λιβάνου.
Ενώ ορισμένοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Νασράλα ως ένα ακόμη επεισόδιο στον πόλεμο λέξεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ο Γάλλος δημοσιογράφος Georges Malbrunot της Le Figaro γράφει ότι οι κατηγορίες του ίσως έχουν κάποια βάση.
Ο Malbrunot, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής -είχε κρατηθεί όμηρος από τον Ισλαμικό Στρατό στο Ιράκ το 2004- επικαλείται γαλλική στρατιωτική πηγή που ισχυρίζεται ότι η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν ιστορικό συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του κυπριακού εναέριου χώρου από τον ισραηλινό στρατό.
«Ο Νασράλα έχει δίκιο σε μεγάλο βαθμό στις κατηγορίες του», είπε η πηγή στη γαλλική εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος έχει ανοίξει τον εναέριο χώρο της στα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη.
«Μετά την απογείωση από τις βάσεις τους, για να αποφύγουν οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας, τα ισραηλινά μαχητικά κάνουν μια ευρεία στροφή, διασχίζοντας μερικές φορές τον εναέριο χώρο της ελληνοκυπριακής πλευράς για να πραγματοποιήσουν τις αποστολές τους», εξήγησε ο Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος.
«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Κύπρος είναι ένα είδος πίσω αυλής για το Ισραήλ», είπε στη Le Figaro ένας πρώην διπλωμάτης που υπηρέτησε στη Λευκωσία. «Μπορείς να δεις τις ακτές του Λιβάνου από τα βουνά της Κύπρου».
Ο Malbrunot γράφει ότι όλα αυτά τα χρόνια, η Κύπρος υπήρξε σταυροδρόμι πολλαπλών επιρροών στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, πολλοί βρήκαν καταφύγιο εκεί: όπως οι Παλαιστίνιοι του PLO, μετά τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993, οι οποίοι ίδρυσαν – σε συμφωνία με τη Γαλλία, μεταξύ άλλων, ένα κέντρο πληροφοριών και βάση για τη Force 17, την επίλεκτη μονάδα του Γιάσερ Αραφάτ.
«Μετά ήρθαν η Χεζμπολάχ, το Ιράν και η Ρωσία.»
Βάση της Μοσάντ στην Κύπρο;
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Malbrunot, πηγή από τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ έχει σημαντική παρουσία στο νησί με βάση της Μοσάντ, στελεχωμένη από δεκάδες πράκτορες.
«Το Ισραήλ συνειδητοποίησε ότι η Κύπρος ήταν ένα πολύ καλό παρατηρητήριο για τη Μέση Ανατολή» σημείωσε η πηγή.
«Το Ισραήλ συνεργάστηκε με τις κυπριακές υπηρεσίες πληροφοριών πριν δημιουργήσει τουλάχιστον μία βάση της Μοσάντ, στελεχωμένη με αρκετές δεκάδες άτομα», υποστηρίζει.
Γι αυτό οι ισραηλινοί φοβούνται ότι η Χεζμπολάχ θα κτυπήσει πράγματι την Κύπρο;
Διαβάστε επίσης: Πολεμικό συμβούλιο μυστικών υπηρεσιών: Ιράν και Χεζμπολάχ έχουν αποφασίσει να κτυπήσουν τη Κύπρο μαζί με το Ισραήλ – Πώς θα γίνει η επίθεση
Ο ρόλος των βάσεων
Ο Malbrunot επισημαίνει ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο χρησιμοποιούνται για κατασκοπευτικούς σκοπούς από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου, αρκετές εκατοντάδες διαδήλωσαν έξω από τη βάση της Ακρωτηρίου κατά της εμπλοκής των βρετανικών βάσεων στις συγκρούσεις στη Γάζα και την Υεμένη.
Στα τέλη Μαΐου, η βρετανική ερευνητική ιστοσελίδα Declassified UK ισχυρίστηκε ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, 48 πτήσεις είχαν απογειωθεί από την βάση Ακρωτηρίου προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, αυτές οι πτήσεις χρησιμοποιήθηκαν από «υπουργούς, αξιωματούχους, τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας».
Επίθεση εναντίον της Κύπρου, θα είναι επίθεση εναντίον της Δύσης
Επομένως, οι επιπτώσεις των απειλών του Νασράλα υπερβαίνουν τις διμερείς εντάσεις, επισημαίνει ο Malbrunot. Σημειώνει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση που περιλαμβάνει την Κύπρο θα μπορούσε να έχει ευρύτερες συνέπειες. Μια γαλλική στρατιωτική πηγή προειδοποιεί ότι λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου, τυχόν επίθεση σε κυπριακό έδαφος θα θεωρηθεί ως επίθεση και σε αυτά τα ευρωπαϊκά κράτη.
Ένας Λιβανέζος διπλωμάτης, όταν ρωτήθηκε από τη Le Figaro, δήλωσε ότι «Σε μια εποχή που οι δυτικές δυνάμεις ασκούν πίεση στον Νασράλα για να αποφύγει έναν πόλεμο, αυτός είναι ένας τρόπος για να επιβεβαιώσει τη θέση του ως ένας απαραίτητος συνομιλητής».
Ουσιαστικά ο Νασράλα τους λέει «Εσείς μας πιέζετε, κι εμείς σας απειλούμε».
Απειλώντας την Κύπρο, τονίζει η γαλλική στρατιωτική πηγή, ο Νασράλα ξέρει ότι σε περίπτωση πολέμου, θα ενέπλεκε χώρες όπως η Βρετανία και ακόμη και η Γαλλία και καταλήγει: «Η συνεργασία μας με τον κυπριακό στρατό είναι ισχυρή. Μια επίθεση στην Κύπρο είναι επίσης επίθεση και σε εμάς».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου