«Ρουά ματ» Β.Πούτιν: Η Σ.Αραβία απείλησε την G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν αγγίξουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

 Η Σαουδική Αραβία, το νέο μέλος των BRICS και στενή πλέον σύμμαχος της Ρωσίας, απείλησε τα κράτη μέλη των G7 με μαζικό ξεπούλημα ευρωπαϊκών ομολόγων αν κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Το Bloomberg μεταδίδει έντομο την πρωτόγνωρη αυτή απειλή για το δολάριο και το ευρώ η οποία αιφνιδίασε τους πάντες.

Σύμφωνα με το Ριάντ, ο πρώτος στόχος θα μπορούσε να είναι η Γαλλία και το χρέος της.

Διαβάστε επίσης: Θανάσιμο πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ: H Σαουδική Αραβία εγκατέλειψε το πετροδολάριο και εντάχθηκε στο νόμισμα των mBridge

Bloomberg: Με “χτύπημα” στο γαλλικό χρέος απείλησε η Σαουδική Αραβία αν κατασχεθούν τα “παγωμένα” 300 δισ. δολ. της Ρωσίας

Η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ιδιωτικά νωρίτερα μέσα στο έτος ότι ενδέχεται να πουλήσει μαζικά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα τα οποία κατέχει έαν η G7 να κατασχέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο υπουργός Οικονομικών του βασιλείου εξέφρασε σε ορισμένους ομολόγους του στην G-7 την αντίθεσή του στην ιδέα, η οποία είχε ως σκοπό να υποστηρίξει την Ουκρανία, με μια πηγή να περιγράφει όσα είπε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος ως συγκαλυμμένη απειλή.

Οι Σαουδάραβες αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σε γαλλικό χρέος, είπαν δύο εκ των πηγών.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο, η G-7 διερευνούσε διαφορετικές επιλογές σχετικά με τα δεσμευμένα στο εξωτερικό κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Ο όμιλος των 7 παραδοσιακών βιομηχανικών χωρών τελικά συμφώνησε να αξιοποιήσει τα κέρδη και να αφήσει προς το παρόν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία ανέγγιχτα, παρά την πίεση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να εξεταστούν πιο τολμηρές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάσχεσης. Ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ήταν κατά της ιδέας, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το νόμισμα.

Η στάση της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα επηρέασε την απροθυμία αυτών των χωρών, είπαν οι πηγές του Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν για να συζητήσουν ιδιωτικές συνομιλίες.

“Δεν υπήρξαν τέτοιες απειλές”, σύμφωνα με δήλωση που εστάλη από το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

“Η σχέση μας με την G7 και άλλους είναι αμοιβαίου σεβασμού και συνεχίζουμε να συζητάμε όλα τα θέματα που προάγουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος”.

Τα περιουσιακά στοιχεία του βασιλείου σε ευρώ και γαλλικά ομόλογα μπορεί να ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πιθανότατα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να κάνουν σημαντική διαφορά εάν πουληθούν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να ανησυχούν επειδή άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας.

Σαουδάραβας αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν ήταν στο στυλ της κυβέρνησης της χώρας του να προχωρά σε τέτοιες απειλές, αλλά ότι πιθανώς απλώς περιγράφηκε στα μέλη της G-7 τις ενδεχόμενες συνέπειες τυχόν κατασχέσεων.

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας άλλαξε αφού οι χώρες της G-7 υπέβαλαν μια πρόταση που δεν απαλλοτριώνει τα περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε μία εκ των πηγών του Bloomberg.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Σε μια σύνοδο κορυφής στην Ιταλία τον Ιούνιο, μετά από μήνες συζητήσεων, οι ηγέτες των G7 συμφώνησαν σε μια οικονομική δομή που θα παρέχει στην Ουκρανία περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια νέας βοήθειας. Τα επτά κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να δώσουν δάνεια που θα αποπληρωθούν χρησιμοποιώντας τα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα κεφάλαια περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ (280 δισ. δολ.) της Ρωσίας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη.

Τα κεφάλαια αναμένεται να αποφέρουν μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

G7: Γιατί προκάλεσε τρόμο η απειλή της Σαουδικής Αραβίας περί ξεπουλήματος ευρωπαϊκών ομολόγων

Τρόμο προκάλεσε η φερόμενη απειλή της Σαουδικής Αραβίας προς τους ηγέτες του G7, σύμφωνα με την οποία θα ξεπουλήσει τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σε περίπτωση που επιβαλλόταν κατάσχεση στα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. δολαρίων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο λόγος για αυτά τα …συναισθήματα εκ μέρους του G7 απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο οφείλεται στο ότι Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και η κεντρική της τράπεζα διαθέτει καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 445 δισ. δολαρίων.

Το κρατικό ταμείο πλούτου διαθέτει επίσης περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων.

Ούτε η κεντρική τράπεζα, γνωστή ως SAMA, ούτε το ταμείο πλούτου αναλύουν τα ξένα περιουσιακά στοιχεία ανά νόμισμα ή χώρα.

Ωστόσο, είναι γνωστό, σύμφωνα με το Bloomberg, πως το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων είναι σε δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει 135 δισ. δολάρια σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει αμερικανικά κρατικά ομόλογα που έχουν αξία 135 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως υπήρξε μικρή μετακίνηση από τα νομίσματα της G-7 όταν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά λίγο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...