Η συμφωνία, που υπογράφηκε την Τρίτη 23/7 στην Κίνα μετά από τρεις ημέρες εντατικών συνομιλιών, θέτει τις βάσεις για μια «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης» που θα κυβερνήσει τη μεταπολεμική Γάζα, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.
Η συνάντηση διεξήχθη εν μέσω προσπαθειών διεθνών μεσολαβητών να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα, με ένα από τα εμπόδια να είναι το σχέδιο της «επόμενης ημέρας» – πώς θα κυβερνηθεί δηλαδή η περιοχή που διαχειρίζεται η Χαμάς μόλις τελειώσει ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η Χαμάς και η Φάταχ είχαν αρχίσει διάλογο στην Κίνα τον Απρίλιο για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, εν μέσω της σφαγής του Ισραήλ στη Γάζα.
«Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας», υπογράμμισε ο Γι. «Το κεντρικό αποτέλεσμα είναι ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) είναι ο μόνος νομιμοποιημένος εκπρόσωπος όλου του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «επετεύχθη συμφωνία για την μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας και την θεσμοθέτηση μιας προσωρινής εθνικής κυβέρνησης συμφιλίωσης».
Από τις δηλώσεις του επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας δεν καθίσταται σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος της Χαμάς, η οποία δεν συμμετέχει στην PLO, ή ποιος θα είναι ο άμεσος αντίκτυπος της συμφωνίας.
Η PLO είναι ένας συνασπισμός κομμάτων που το 1993 υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, η οποία έμεινε γνωστή ως «Συμφωνία του Όσλο» και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την μορφή της Παλαιστινιακής Αρχής. Κυρίαρχη δύναμη στην PLO και στην Παλαιστινιακή Αρχή είναι η Φατάχ και έδρα της Αρχής είναι η κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
JUST IN: 🇵🇸 🇨🇳 Palestinian groups, including Hamas and Fatah, along with 14 others, have agreed to a unity declaration, facilitated by China. pic.twitter.com/7563bxT3oW
— BRICS News (@BRICSinfo) July 23, 2024
Η Χαμάς από την πλευρά της δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε τον διοικητικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας μέχρι το 2007, όταν η Χαμάς, νικήτρια των εκλογών του 2006, την εκδίωξε. Έκτοτε, η Χαμάς έχει την εξουσία στη Γάζα και η Φατάχ στην Δυτική Όχθη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ακόμη μια διπλωματική επιτυχία για το Πεκίνο, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή, καθώς πέρυσι μεσολάβησε και για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των μακροχρόνιων περιφερειακών εχθρών, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου