Το Losharik επιστρέφει; Το ΝΑΤΟ χάνει μυστηριωδώς καλώδια στα βάθη των ωκεανών See more at https://english.pravda.ru/world/160196-losharik-nato-cables/

 Το Losharik υποβάλλεται σε επισκευές, αλλά οι δολιοφθορές στη Βόρεια Θάλασσα συνεχίζονται

Ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη επισκόπηση.

Περιστατικό Νο. 1: 2021.

Το 2019, ο υποβρύχιος σταθμός σόναρ LoVe άρχισε να λειτουργεί στη Βόρεια Θάλασσα, μια από τις πιο ενεργές ανθυποβρυχιακές ζώνες του ΝΑΤΟ. Αυτό το σύστημα ήταν ένας συνδυασμός με ένα καλώδιο 10 χιλιομέτρων και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που ανταποκρίνονταν στους κραδασμούς στα βάθη του ωκεανού.

Η συσκευή υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τις σεισμολογικές μετατοπίσεις και τη μετανάστευση.


Τον Απρίλιο του 2021, το καλώδιο LoVe ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί μια μέρα. Αφού το έφεραν στην επιφάνεια και το εξέτασαν ενδελεχώς, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι είχε καταστραφεί από αιχμηρό αντικείμενο.


Περιστατικό Νο. 2: Ιανουάριος 2022.


Ένα παρόμοιο καλώδιο διπλής χρήσης βγήκε εκτός λειτουργίας κοντά στο νησί Spitsbergen στις αρχές του 2022. Το καλώδιο τοποθετήθηκε το 2004 για να εξυπηρετήσει έναν σταθμό επικοινωνιών για δορυφόρους του ΝΑΤΟ που παρακολουθούν την Αρκτική. Τρεις εβδομάδες μετά την απώλεια του σήματος, ένα υποβρύχιο drone ανακάλυψε μια βαθιά τάφρο στον βυθό της θάλασσας κάτω από το καλώδιο.


Η νορβηγική ναυτική υπηρεσία πληροφοριών πρότεινε ότι η ζημιά θα μπορούσε να προκλήθηκε από ατσάλινα δίχτυα από ένα ρωσικό σκάφος που είχε ταξιδέψει εκεί για περισσότερες από 130 φορές. Οι συντεταγμένες του καλωδίου και η παρουσία σημαδιών εκσκαφής υποδήλωναν στοχευμένες ζημιές, οι οποίες «λέχθηκε ότι ήταν κακόβουλες».


Περιστατικό Νο. 3: 2024.


Τέλος, ένα ακόμη περίεργο περιστατικό σημειώθηκε πρόσφατα στη νορβηγική θάλασσα σε βάθος άνω των δύο χιλιομέτρων. Έως και 2.500 μέτρα καλωδίου ειδικού σκοπού, που συνέδεε σταθμούς παρακολούθησης μεταμφιεσμένοι σε πολιτικά αντικείμενα, εξαφανίστηκαν από το βάθος των δύο χιλιομέτρων.


Εκπρόσωπος του Νορβηγικού Ναυτικού αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν είχε στη διάθεσή της υποβρύχια οχήματα για να πραγματοποιήσει τέτοιες ενέργειες δολιοφθοράς βαθέων υδάτων. Η Ρωσία είχε το υποβρύχιο Losharik, αλλά το υποβρύχιο έπρεπε να αγκυροβοληθεί για επισκευές μετά από ένα ατύχημα. Ωστόσο, κάποιος έκλεψε το καλώδιο και δεν υπάρχει υπηρεσία πληροφοριών του ΝΑΤΟ που θα μπορούσε καν να μαντέψει πώς συνέβη. Τώρα οι Νορβηγοί εργάζονται χωρίς καλώδια υψηλής τεχνολογίας με τον παλιομοδίτικο τρόπο — βυθίζουν σταθμούς παρακολούθησης και τους βγάζουν κάθε φορά για να λάβουν δεδομένα.


Ο Losharik επιστρέφει;

Όλες αυτές οι περιπτώσεις κάνουν κάποιον να σκεφτεί τις δυνατότητες των ρωσικών υποβρυχίων οχημάτων, όπως το θρυλικό Losharik. Το sub απενεργοποιήθηκε μετά από ένα ατύχημα. Παρόλα αυτά, μυστηριώδεις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υποδηλώνουν την παρουσία άγνωστων υποβρύχιων εγκαταστάσεων και αυτό ανησυχεί το ΝΑΤΟ.


Αναφορά


Το υποβρύχιο Losharik (Project 10831) είναι ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο βαθέων υδάτων που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί ειδικές αποστολές σε μεγάλα βάθη. Το υποβρύχιο είναι ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης, υποβρύχιας και δολιοφθοράς. Το έργο αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980 και τέθηκε σε λειτουργία το 2003.


Τεχνικές προδιαγραφές


Μήκος: περίπου 60 μέτρα.

Πλήρωμα: 25 άτομα.

Εργοστάσιο πυρηνικής πρόωσης: παρέχει ουσιαστικά απεριόριστη μπαταρία.

Ταχύτητα: έως 30 κόμβοι.

Κύριες εργασίες


Επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης

Παρακολούθηση υποβρύχιων επικοινωνιών, μετρήσεων και άλλων αντικειμένων σε μεγάλα βάθη.

Μηχανικές εργασίες

Εκτέλεση σύνθετων τεχνικών εργασιών στον πυθμένα του ωκεανού, αποκατάσταση ή καταστροφή αντικειμένων.

Επιστημονικές ερευνητικές εργασίες

Συλλογή δεδομένων και δειγμάτων για επιστημονική έρευνα σε μεγάλα βάθη.

Ατύχημα


Την 1η Ιουλίου 2019, 14 άνδρες του πολεμικού ναυτικού τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε φωτιά στο υποβρύχιο Losharik. Το περιστατικό σημειώθηκε στη Θάλασσα του Μπάρεντς κατά τη διάρκεια αποστολής. Μετά το ατύχημα, το υποβρύχιο στάλθηκε για επισκευή και εκσυγχρονισμό. Το Losharik βρίσκεται υπό επισκευή από τότε.


συμπέρασμα


Το υποβρύχιο Losharik είναι ένα μοναδικό παράδειγμα υποβρύχιας τεχνολογίας, ικανό να εκτελεί σύνθετες εργασίες σε μεγάλα βάθη. Οι δυνατότητες και οι αποστολές του παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ταξινομημένες.

Ο αναπληρωτής του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απολύεται μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας
See more at https://english.pravda.ru/world/160196-losharik-nato-cables/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...