Κανένα υπάρχον σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Oreshnik — Αμερικανός ειδικός

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 25 Νοεμβρίου. /TASS/. Κανένα από τα σημερινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας παγκοσμίως δεν μπορεί να αναχαιτίσει τον νέο ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, τον Oreshnik, δήλωσε στο TASS ο Theodore Postol, κορυφαίος ειδικός στην πυραυλική τεχνολογία των ΗΠΑ και συνταξιούχος ομότιμος καθηγητής Επιστήμης, Τεχνολογίας και Εθνικής Ασφάλειας του MIT.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας,

συμπεριλαμβανομένων των Aegis, Aegis Ashore, THAAD, Patriot και Iron Dome, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το Oreshnik. «Όχι, όχι, απολύτως όχι», είπε ο ειδικός, ο οποίος είναι πρώην σύμβουλος επιστήμης στον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και έχει επίσης εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο Εθνικό Εργαστήριο Argonne. "Δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο που να μπορεί να εμπλέξει αυτό το σύστημα και να προσφέρει ουσιαστική άμυνα εναντίον του", τόνισε ο Postol.

«Ένα εξαιρετικά προηγμένο σύστημα»


Ο ειδικός απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τις προτάσεις ότι το σύστημα Oreshnik αντιπροσωπεύει προηγούμενες απαρχαιωμένες εξελίξεις της Μόσχας. "Πρέπει να πω ότι η αντίδρασή μου είναι ότι οποιοσδήποτε θα έκανε αυτόν τον ισχυρισμό είτε δεν έχει ιδέα για τι μιλάνε, είτε απλά λέει ψέματα. <...> Υποθέτω ότι όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται από πολιτικούς άνθρωποι που δεν γνωρίζουν έναν πύραυλο από τον άλλο», είπε ο Postol.


Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για ένα πολύ προηγμένο σύστημα» το οποίο «χρησιμοποιεί πολύ προηγμένη τεχνολογία». "Είναι σαν να συγκρίνεις ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα που έφτιαξαν οι άνθρωποι που κινούνταν με ατμό με ένα μοντέρνο, προηγμένο αυτοκίνητο και να λες, Λοιπόν, είναι και τα δύο ίδια. Είναι και τα δύο αυτοκίνητα. Λοιπόν, αυτό είναι κατά μία έννοια αλήθεια, αλλά από την άποψη ενός τεχνολόγου <...> είναι εντελώς γελοία σύγκριση», σχολίασε ο Postol.


Επιπλέον, πρότεινε ότι τα συστήματα Aegis, THAAD, Patriot και Iron Dome «είναι θεμελιωδώς ελαττωματικά στην ιδέα τους, επομένως δεν μπορούν να αμυνθούν καν από έναν τυπικό βαλλιστικό πύραυλο, πόσο μάλλον κάτι τόσο εξελιγμένο όσο αυτό το σύστημα Oreshnik».


Στην τηλεοπτική του ομιλία προς το έθνος στις 21 Νοεμβρίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είχαν εξουσιοδοτήσει τη χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς πριν οι αμερικανικοί και βρετανικοί πύραυλοι χτυπήσουν ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις παραμεθόριες περιοχές του Κουρσκ και του Μπριάνσκ. . Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία αντέδρασε εκτοξεύοντας τον τελευταίο της υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς Oreshnik με μη πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο σε ουκρανικό αμυντικό εργοστάσιο, το Yuzhmash, στο Dnepropetrovsk. Η προκλητική στάση της Δύσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες συνέπειες σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, προειδοποίησε ο Ρώσος ηγέτης.


Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συστήματα ικανά να αντιμετωπίσουν τέτοια όπλα, τόνισε ο Ρώσος ηγέτης. Δήλωσε ότι τα υπάρχοντα παγκόσμια συστήματα αεράμυνας και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν μπορούν να αναχαιτίσουν αυτούς τους πυραύλους. Προειδοποίησε επίσης ότι η Μόσχα θα στοχεύσει περαιτέρω δοκιμές πυραύλων με βάση τις απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...