Μνήμες του 1979, τότε που ισλαμιστές φοιτητές είχαν καταλάβει την πρεσβεία των ΗΠΑ κρατώντας ομήρους 52 Αμερικανούς για 444 ημέρες,..
ξύπνησαν χθες στην Τεχεράνη. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των σκληροπυρηνικών φοιτητών μπήκε η πρεσβεία της Βρετανίας - τόσο το κτιριακό της συγκρότημα στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας όσο και ένα συγκρότημα κατοικιών για τους διπλωματικούς υπαλλήλους στη Βόρεια Τεχεράνη.
Και η «σύντομη ομηρεία έξι υπαλλήλων της πρεσβείας», για την οποία έκανε λόγο ένα ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, διαψεύστηκε από επίσημα βρετανικά χείλη. Αλλά έως το βράδυ, όταν απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι φανατικοί που έσπασαν και έκαψαν, οι ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών είχαν πια φθάσει σε οριακό σημείο, με τον βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες».
Η βρετανική πρεσβεία μοιάζει να μπήκε στο στόχαστρο των ιρανών διαδηλωτών τόσο στο πλαίσιο της οξυνόμενης αντιπαράθεσης με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα - πέραν των συλλογικών κυρώσεων ΕΕ και ΗΠΑ, το Λονδίνο απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες - όσο και στο πλαίσιο μιας εξίσου εντεινόμενης εσωτερικής πάλης για την εξουσία ανάμεσα στον ιρανό Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από τη μία πλευρά και στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη αγιατολάχ Χαμενεΐ μαζί με τους μουλάδες από την άλλη.
Την Κυριακή το κυριαρχούμενο από σκληροπυρηνικούς βουλευτές ιρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υποβάθμισης των σχέσεων με τη Βρετανία, δίνοντας διορία πέντε ημερών στην κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ να απελάσει τον βρετανό πρεσβευτή. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Σεντγκί, «οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν και στη Δύση είναι πάντα υπέρ των κρίσεων... Οι φανατικοί του Ιράν θα χρησιμοποιήσουν την κρίση για να ενώσουν τον λαό, αλλά και για να αποδώσουν σε αυτήν την επιδεινούμενη οικονομία».
Τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν με μια διαδήλωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων ανθρώπων μπροστά στο κτιριακό συγκρότημα της βρετανικής πρεσβείας. Οι διαδηλωτές έκαψαν βρετανικές σημαίες και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία. «Θάνατος στην Αγγλία», φώναζαν. Κάποια στιγμή μερικές δεκάδες από αυτούς αποχωρίστηκαν από το πλήθος, σκαρφάλωσαν στην πύλη, έσπασαν από μέσα τις κλειδαριές και άρχισαν τους βανδαλισμούς.
Πέταξαν βόμβες μολότοφ, έκαψαν ένα διπλωματικό αυτοκίνητο, υπέστειλαν και έκαψαν τη σημαία της Βρετανίας αντικαθιστώντας την με την ιρανική, έσπασαν παράθυρα και πέταξαν έγγραφα της πρεσβείας από αυτά... Ενας διαδηλωτής εθεάθη να κουβαλά μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ, άλλοι μετέφεραν τον βασιλικό θυρεό έξω από την πύλη της πρεσβείας υπό το παθητικό βλέμμα της Αστυνομίας. Ανάλογες σκηνές εκτυλίσσονταν ταυτόχρονα και στα άλλοτε θερινά καταλύματα της βρετανικής πρεσβείας, που λειτουργούν σήμερα ως κατοικίες για το διπλωματικό προσωπικό.
Εντονη ήταν η αντίδραση της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Σκανδαλώδη» και «αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την επίθεση ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Η αποτυχία της ιρανικής κυβέρνησης να προστατεύσει το προσωπικό και την ιδιοκτησία της βρετανικής πρεσβείας είναι επαίσχυντη», δήλωσε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απαιτώντας από την Τεχεράνη - που εξέφρασε «λύπη» για τα επεισόδια - για να τιμωρήσει τους υπευθύνους.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου