Georgian National Ballet 13 Νοεμβρίου 2011

Ένα show όπου οι νόμοι της βαρύτητας καταργούνται

Σε μια μοναδική στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας τα εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας θα μας επισκεφτούν, στα πλαίσια της περιοδείας τους "Sukhishvili Balkan Tour", για πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία τους προκειμένου να απολαύσει και το Ελληνικό κοινό ένα υπερθέαμα φιλτραρισμένο μέσα από την παράδοση. Μια πρωτόγνωρη μουσικοχορευτική εμπειρία γεμάτη ένταση..
και θυελλώδη παλμό. Ετοιμαστείτε να παρασυρθείτε από τους δαιμονιώδεις ρυθμούς, την όλο χάρη κίνηση και τον τέλειο συγχρονισμό των μπαλέτων της Γεωργίας. Οι νόμοι της βαρύτητας μπαίνουν στην άκρη και για ένα δίωρο καταργούνται εντυπωσιακά καθώς υπάρχουν στιγμές που δεν πιστεύει το ανθρώπινο μάτι τι πετυχαίνουν αυτοί οι χορευτές. Κατά τη διάρκεια του show τους ίσα που ακουμπούν στο έδαφος, κάνουν ότι λογής κόλπα μπορεί να φανταστεί κανείς, πέφτουν στα γόνατα και πετάγονται και πάλι στον αέρα, με αποκορύφωμα το πέταγμα σπαθιών και μαχαιριών, αναπόσπαστο στοιχείο των παραδοσιακών χορών της Γεωργίας, κόβοντας στην κυριολεξία την ανάσα του κοινού. Κι όλα αυτά μέσα από χορογραφίες υψηλής πολυπλοκότητας που απαιτούν ιδιαίτερα σκληρή προπόνηση. Αναμφίβολα η παράσταση περιλαμβάνεται στα θεάματα που πρέπει να έχει απολαύσει κανείς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Εδώ και 66 χρόνια τα Sukhishvili παρουσιάζουν την πλούσια κληρονομιά της Γεωργίας και του Καυκάσου σε ολόκληρο τον κόσμο σε ένα δίωρο πρόγραμμα συνεχούς εξιστόρησης της περιπέτειας του Γεωργιανού πνεύματος και της αλλαγής που έλαβε χώρα στην ίδια την ύπαρξή τους στο πέρασμα του χρόνου. Τα κοστούμια, τα σπαθιά και τα μαχαίρια που ρίχνουν καθώς χορεύουν είναι αυθεντικά και φτιάχνονται στο χέρι ειδικά γι’ αυτούς. Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες με το πρώτο μέρος να αφορά σε παραδοσιακούς Γεωργιανούς χορούς που καλλιεργήθηκαν από το ζεύγος Sukhishvili και Ramishvili αφού με το που ξεκίνησαν στα 1945 η δομή, η αρχιτεκτονική και τα ξεχωριστά βήματα κάθε χορού βελτιώθηκαν και άλλαξαν. Μια διαδρομή που για όλες αυτές της αλλαγές ήταν και είναι στραμμένη προς την εσωτερική ολότητα. Στο δεύτερο μέρος υπάρχει μια πιο σύγχρονη ματιά των χορογραφιών. Απόδειξη πως κάθε μέρα η δημιουργική αναζήτηση συνεχίζεται και με την εξέλιξη των χορών να προχωρά από το διαφωτιστικό στο παγκόσμιο, από το συγκεκριμένο στο γενικό.
Σχετικά με τα εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας
Τα εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας ιδρύθηκαν από τον Iliko Sukhishvili και την Nino Ramishvili το 1945 κι εξ’ αρχής μετατράπηκε στην εθνική σχολή χορού της χώρας αποτελώντας και την πρώτη επαγγελματική ομάδα χορού της Γεωργίας. Στη συνέχεια φυσικά ακολούθησαν πολλές άλλες ομάδες που ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Το γεγονός πως η παραδοσιακή μουσική κι ο παραδοσιακός χορός της Γεωργίας αναπτύχθηκαν κι έγιναν γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο οφείλεται αποκλειστικά στους δύο στρατευμένους καλλιτέχνες που έγιναν αχώριστοι σύντροφοι τόσο στη ζωή όσο και στη σκηνή. Γεμάτοι αποφασιστικότητα, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα με ολόκληρη τη ζωή τους να αποτελεί μια περιπέτεια δημιουργικότητας, η οποία έχει γίνει πλήρως κατανοητή από τις νέες γενιές χορευτών.
Τα εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας έχουν εμφανιστεί στα Albert Hall, The Coliseum, The Metropolitan Opera, Madison Square και πολλά ακόμη σπουδαία venues. Ιδιαίτερη ήταν η εμφάνισή τους στη La Scala του Μιλάνου το 1967 όπου για πρώτη και μοναδική φορά φιλοξενήθηκε μια παράσταση παραδοσιακού χορού. Οι ασυναγώνιστοι Γεωργιανοί ανάγκασαν το Ιταλικό κοινό να ζητήσει το ανέβασμα της κουρτίνας 14 φορές, δημιουργώντας ένα μοναδικό ρεκόρ.
Ο διεθνής Τύπος για τα εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας:
"...Ο τρόπος που λειτουργεί ο θίασος είναι μεγαλοφυής. Είναι σαν μια ανάσα, σαν ένας χτύπος της καρδιάς."
L.S. Herald Examiner, Η.Π.Α, 1988.
“Ρυθμοί που κόβουν την ανάσα, εντυπωσιάζουν το κοινό και προκαλούν αχαλίνωτο ενθουσιασμό”.
Le Point, Γαλλία, 1988.
“Αντίθετα με άλλες παραδοσιακές ομάδες, οι Γεωργιανοί δεν επαναλαμβάνονται ποτέ πάρα τη μεγάλη διάρκεια της παράστασής τους. Είναι διαρκώς γεμάτοι εκπλήξεις.”
North County Magazine, San Diego, 1988.
"Η εθνική Γεωργιανή σχολή χορού ... αποτελεί μια εξαιρετική υπενθύμιση ότι υπάρχει περιθώριο για υψηλή τέχνη στο χώρο των εθνικών παραδόσεων. Διαθέτει μια ευαισθησία που αγγίζει το κλασικό, μια αίσθηση τάξης και αρμονίας."
The New York Times, Η.Π.Α., 1988.“Κανείς δεν πέτυχε ποτέ τέτοιο θρίαμβο στη La Scala”
Corriere de la Sera, Ιταλία, 1967.
“Τα Εθνικά μπαλέτα της Γεωργίας είναι ένα μοναδικό φαινόμενο το οποίο κανείς πρέπει να παρακολουθήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Υπάρχει μια πραγματική θύελλα επί σκηνής”.
Figaro
"...Χωρίς αμφιβολία... δεν υπάρχει καλύτερη ομάδα παραδοσιακού χορού στον κόσμο."
The Washington Post, Η.Π.Α., 1990.
«Ένας παραδοσιακός πολύτιμος λίθος με κλασικές έδρες”
The New York Times, 1988.

“Οι καλύτεροι χορευτές του κόσμου. Οι Γεωργιανοί χορευτές απλά πετάνε. Μια καταιγίδα στη σκηνή!”
Daily Mirror, Αυστραλία, 1990.

“Μια θριαμβευτική παράσταση από τα Γεωργιανά μπαλέτα. Καταπληκτική τεχνική, ιδιαίτερη κομψότητα, εφευρετική διάθεση”.
Repeblique, Γαλλία, 1994.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...