Την ελπίδα να επαναφέρει την Βιρμανία (Μιανμάρ) στον "δρόμο της δημοκρατίας" εκφράζει η ηγέτις της αντιπολίτευσης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κίι, μετά από τις συνομιλίες της με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι..
Κλίντον.
Γυναικεία υπόθεση η δημοκρατία στην ΒιρμανίαΚαλωσόρισε μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν την δυνατότητα στο κόμμα της να συμμετάσχει στις εκλογές, ωστόσο δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και απηύθυνε έκκληση για απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.Η Νομπελίστρια Κίισυνομίλησε με την Χίλαρι Κλίντον, η επίσκιεψη της οποίας είναι η πιο κορυφαία στην Βιρμανία τα τελευταία 50 χρόνια.
Και οι δύο υποσχέθηκαν να εργαστούν για την προώθηση της δημοκρατίας στην χώρα.
"Είμαι πεπεισμένη, ότι εάν δουλέψουμε μαζί, θα επιστρέψουμε στον δρόμο της δημοκρατίας. Αλλά η χώρα δεν έχει μπει ακόμη σε αυτόν τον δρόμο", δήλωσε η Σου Κι μετά τις συνομιλίες.
Η Βιρμανία μαστίζεται ακόμη από φυλετικές διαμάχες και η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει στην φυλακή πολιτικούς κρατουμένους.
Οι ΗΠΑ διατηρούν τις κυρώσεις στους ανώτατους ηγέτες της Βιρμανίας, η οποία διοικείτο από μία σκληρή στρατιωτική χούντα από το 1962 μέχρι και πέρσι.
Ο στρατός παρέδωσε την περσινή χρονιά την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση, ωστόσο η πρωτοκαθεδρία του στρατού έχει εδραιωθεί στο σύνταγμα της χώρας.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση εισήγαγε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, απελευθέρωσε την Σου Κίι και της επέτρεψε να αναλάβει ρόλο στην δημόσια ζωή.
Οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν στις εικασίες ότι οι δεκαετίες απομόνωσης βρίσκονταν στο τέλος τους.
Η Χίλαρι Κλίντον και η Σου Κίι είχαν κατ' ιδίαν δείπνο την Πέμπτη στην Ρανγκόν. Η Κλίντον αναφέρει συχνά την Σου Κι ως προσωπική έμπνευση.
Οι δύο γυναίκες συναντώνται ξανά σήμερα στο σπίτι της Σου Κίι στην Ρανγκόν, όπου βρισκόταν για χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό.
Η Σου Κίι είναι ηγέτις του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία, το οποίο επανασυστάθηκε πρόσφατα και αναμένεται να το εκπροσωπήσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το κόμμα κέρδισε τις εκλογές το 1990, αλλά η χούντα αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και το κόμμα δεν ανέλαβε ποτέ την εξουσία. Η Σου Κίι πέρασε πάνω από 20 χρόνια σε περιορισμό και απελευθερώθηκε αφότου η τωρινή κυβέρνηση ανέβηκε στην εξουσία.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου