ΚΟΥΖΝΕΤΣΟΦ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΠΟΥΣ Ψυχροπολεμική αντιπαράθεση αεροπλανοφόρων στην ΝΑ Μεσόγειο

Η Μόσχα απάντησε στην άφιξη του πλέον σύγχρονου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ..
ανοιχτά της Συρίας με την αποστολή της ναυαρχίδας της στην ναυτική βάση που διατηρεί στη χώρα.
Η Ρωσική Κοινοπολιτεία φαίνεται αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην περιοχή και να διατηρήσει κυρίαρχο ρόλο στην επόμενη ημέρα που θα προκύψει για τη Συρία.
Το καθεστώς Ασαντ βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και από τις αραβικές χώρες και η άφιξη στην περιοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Τζ.Μπους ήταν μία ακόμη στρατηγική κίνηση για να ασκηθεί πίεση στη συριακή κυβέρνηση.
Η Μόσχα έκανε τη δική της κίνηση στην "σκακιέρα" και έστειλε την ισχυρότερη ναυτική της μονάδα, το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουσνέτσοφ στα παράλια της χώρας. Μαζί του μεταβαίνουν στη Συρία και ένα αντιτορπιλικό, ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης και άλλα μικρότερα σκάφη.
Μετά την απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις όπλων προς το καθεστώς Καντάφι στην Λιβύη, οι Ρώσοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν και τη Συρία από πελάτη, καθώς η Δαμασκός αγοράζει το 7% των συνολικών εξαγωγών ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού.
Σε δηλώσεις του στην Ιζβέστια ο πρώην επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας ναύαρχος Βίκτορ Κραβτσένκο επισήμανε ότι η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων εκτός του ΝΑΤΟ "είναι ωφέλιμη για την περιοχή, καθώς αποτρέπει την εκδήλωση ένοπλης αντιπαράθεσης".
Τα αεροσκάφη και οι πυραύλοι θαλάσσης-θαλάσσης που φέρει το Κουζνέτσοφ, ικανοί και για μεταφορά πυρηνικών κεφαλών, αποτελούν πράγματι μία ισχυρότατη δύναμη αποτροπής ξένης επέμβασης στην περιοχή. Παράλληλα, ωστόσο, είναι μία πηγή ανησυχίας για κάθε κάτοικο των χωρών της ΝΑ Μεσογείου.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...