Παροχές για να σωθεί η δημοτικότητα του Πούτιν

Ενα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας έστειλαν στον Πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν οι ρώσοι ψηφοφόροι, δίνοντας στο κόμμα του Ενωμένη Ρωσία μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή (Δούμα) με ποσοστό 49,93%,.. (μεγάλη μείωση σε σχέση με το 67% που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2007) και μειώνοντας τη δύναμή του κατά 77 έδρες. Ταυτόχρονα διπλασιάστηκε το ποσοστό του Κομμουνιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον Γκενάντι Ζουγκάνοφ, το οποίο έφθασε το 20%. Το γεγονός ότι το 40% του εκλογικού σώματος έμεινε μακριά από τις κάλπες και το ότι πρόσφατα σε αθλητική εκδήλωση ο Πούτιν γιουχαΐστηκε από το κοινό, κάνουν τον πολιτικό που θέλει τον Μάρτιο να επιστρέψει στην προεδρία της χώρας να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, για το πώς θα ενισχύσει τη δημοτικότητά του: θα προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών και παροχές ή θα γίνει ακόμα πιο σκληρός προκειμένου να δείξει ότι διατηρεί τον έλεγχο; Το πιο πιθανό είναι να ανακοινώσει παροχές, όπως έκανε και πρόσφατα που αύξησε τους μισθούς των στρατιωτικών και τις συντάξεις, παρ' ότι η οικονομία της Ρωσίας δεν φαίνεται να το σηκώνει.
Η απώλεια μεγάλου ποσοστού για το κυβερνών κόμμα οφείλεται στην πτώση του βιοτικού επιπέδου πολλών Ρώσων τον τελευταίο χρόνο, η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 1999, όταν ο Πούτιν ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μακροοικονομική σταθερότητα είναι η μεγάλη αύξηση των δαπανών», προειδοποιεί ο επικεφαλής έρευνας της Deutsche Bank στη Μόσχα, καθώς οι κυβερνητικές δαπάνες αναμένεται να διπλασιαστούν αυτόν τον μήνα και να αυξηθεί ο μισθός των δασκάλων με το νέο έτος, ώστε να ενισχυθεί η δημοτικότητα του Πούτιν μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.
Πάντως χθες, αρκετές χιλιάδες Μοσχοβίτες διαδήλωσαν κατά του ρώσου Πρωθυπουργού στο κέντρο της πρωτεύουσας - στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών - με συνθήματα όπως «Μια Ρωσία χωρίς τον Πούτιν». Αρκετοί κρατούσαν πανό όπου παρομοίαζαν την πρόθεσή του να επιστρέψει στο Κρεμλίνο για άλλα 12 χρόνια με την μακρά παραμονή εκεί του Λεονίντ Μπρέζνιεφ επί ΕΣΣΔ.
Ο σημερινός Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που αναμένεται να μεταπηδήσει στην πρωθυπουργία τον Μάρτιο, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι «έστειλαν ένα μήνυμα τις αρχές» και υπονόησε ότι οι αξιωματούχοι στις περιοχές όπου η Ενωμένη Ρωσία είδε τα ποσοστά της να μειώνονται θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις. «Πολλοί Ρώσοι ψήφισαν εναντίον του συστήματος, του ελέγχου και της διαφθοράς», σχολίασε ο Στάνισλαβ Κουσέρ, δημοσιογράφος ραδιοφωνικού σταθμού. «Ο Πούτιν έχει μια δύσκολη επιλογή. Για να επιβιώσει πολιτικά πρέπει να αλλάξει πολλά, αλλά αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εάν πάει κόντρα στο σύστημα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...