Οι απανταχού λάτρεις του Διαστήματος και των ιστοριών για εξωγήινους είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιαστούν με την πρωτοφανή ανακάλυψη. Μετά από μια σειρά ανακοινώσεων που μιλούσαν για εξωπλανήτες που «θυμίζουν» τη Γη, η NASA καυχιέται ότι πιθανότατα βρήκε τον «δίδυμο» αδερφό του πλανήτη μας.
Ο εξωπλανήτης Kepler - 22b μας δίνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία από ποτέ να ελπίζουμε ότι υπάρχουν εξωγήινες μορφές ζωής, κάτι που οφείλεται στα χαρακτηριστικά του «φιλόξενου» αυτού πλανήτη.
Ο Kepler - 22b, με 2,4 φορές την ακτίνα της Γης, έχει τέτοια απόσταση από το μητρικό του άστρο που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, δηλαδή τη νούμερο ένα προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής, ενώ δημιουργεί την ιδανική θερμοκρασία των 22οC στην επιφάνειά του.
Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί αν η σύσταση του Kepler - 22b είναι βραχώδης (ιδανική για την ύπαρξη ζωής), αέρια ή υγρή.
Πάντως, η απόστασή του από τη Γη είναι τεράστια (600 έτη φωτός, δηλαδή 5.700 τρισ. χλμ.) που αν ταξιδεύαμε με το ταχύτερο διαστημόπλοιο θα φτάναμε σε αυτόν σε 2,5 εκατ. χρόνια!
«Μας χαμογέλασε η τύχη», δήλωσε ενθουσιασμένος ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ουίλιαμ Μπορούκι.
«Το τηλεσκόπιο εντόπισε τα ίχνη του πλανήτη τρεις μόλις μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του, αλλά χρειαστήκαμε 16 μήνες για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή του».
Είναι η πρώτη φορά που το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός πλανήτη μέσα στην «κατοικήσιμη ζώνη» έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Δύο φορές στο παρελθόν έχει ανακοινωθεί η ανακάλυψη πλανητών στη ζώνη αυτή, αλλά η μία αμφισβητήθηκε και η άλλη αφορούσε στο θερμό άκρο της κατοικήσιμης ζώνης.
Διαστημικό
τηλεσκόπιο Kepler: Μελετά ένα συγκεκριμένο τμήμα του ουρανού που
περιέχει περίπου 150.000 άστρα για την αναζήτηση μιας περιοδικής
μεταβολής στη φωτεινότητα κάποιου άστρου που θα μπορούσε να σημαίνει τη
διέλευση πλανήτη μπροστά από το μητρικό του άστρο
Δ. Σιμόπουλος:
Βρίσκεται στην «κατοικήσιμη ζώνη»
Αρκετές ομοιότητες με τη Γη εντοπίζει στον πλανήτη που ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Κέπλερ ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος σημειώνοντας ωστόσο ότι τα στοιχεία δεν είναι αρκετά για να τον αποκαλέσουμε «δίδυμο αδερφό». Ο κ. Σιμόπουλος τονίζει ότι ο πλανήτης βρίσκεται στην αποκαλούμενη «κατοικήσιμη ζώνη». Αυτό σημαίνει ότι το νερό που ενδεχομένως υπάρχει βρίσκεται σε υγρή κατάσταση και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι ανάμεσα στους 0 και 100 βαθμούς Κελσίου.
«Το νερό είναι πολύ καλός καταλύτης όπου τα ανόργανα χημικά στοιχεία μπορούν με την πάροδο εκατομμυρίων χρόνων να δημιουργήσουν δυνητικά τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στη ζωή» εξηγεί. Το δεδομένο αυτό, σημειώνει, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης είναι κατοικήσιμος. «Δεν ξέρουμε τίποτα για τη σταθερότητα του άξονα του πλανήτη και την κλίση που έχει σε σύγκριση με την περιφορά του. Επίσης δεν ξέρουμε τι άλλες συνθήκες επικρατούν εκεί. Στη Γη το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώτων ειδών ζωής εξαφανίστηκαν λόγω μεγάλων καταστροφών όπως οι πτώσεις μετεωριτών» λέει ο κ. Σιμόπουλος και υπενθυμίζει ότι η απόσταση των 600 ετών φωτός από τη Γη καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε φιλοδοξία του ανθρώπου.
ΣΤ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
Το Kepler ανατρέπει όσα γνωρίζαμε
«Φως» για ζωή στο Διάστημα
Δ. Σιμόπουλος: Η τεράστια απόσταση από τη Γη καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε φιλοδοξία του ανθρώπου
«Πρόκειται για ένα μεγάλο ορόσημο στη διαδρομή προς την αναζήτηση του δίδυμου πλανήτη της Γης», δήλωσε ο Ντάγκλας Χάτζινς επιστήμονας του προγράμματος Kepler της NASA σχετικά με την ανακάλυψη του Kepler 22-b.
Η πιθανότητα ύπαρξης ενός εξωδορυφόρου σαν την Πανδώρα του «Avatar» δεν ανήκει μόνο στην... επιστημονική φαντασία
Στα ευρήματα του Kepler -αλλά και σε άλλα προγράμματα- βασίστηκαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο στο Αρεσίμπο, οι οποίοι παρουσίασαν πριν από μερικές ημέρες έναν «περιοδικό πίνακα» των κατοικήσιμων εξωπλανητών.
Πρόκειται για έναν κατάλογο που κατηγοριοποιεί τους εξωπλανήτες βάσει του πόσο φιλόξενοι είναι απέναντι σε μορφές ζωής και διευκολύνει τη μελέτη και την ταξινόμηση των πλανητών που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Η εν λόγω ταξινόμηση βασίζεται σε μια σειρά δεικτών «κατοικησιμότητας», μεταξύ των οποίων η απόσταση του πλανήτη από το μητρικό άστρο, η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους, καθώς και η σύσταση των πλανητών.
Πλεονέκτημα
«Ενα σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των κατατάξεων είναι η δυνατότητα σύγκρισης των εξωπλανητών από τον χειρότερο μέχρι τον καλύτερο υποψήφιο για την εμφάνιση ζωής», εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας, Αμπελ Μέντεζ. Μάλιστα εκτός από τους εξωπλανήτες στον κατάλογο περιλαμβάνονται και οι δυνητικά φιλόξενοι εξωδορυφόροι, όπως ήταν η Πανδώρα στο χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ «Avatar».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.g
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου