S&P: Απειλεί με υποβάθμιση και το EFSF

Στον προθάλαμο υποβάθμισης θέτει η S&P και την αξιολόγηση ΑΑΑ του προσωρινού ταμείου διάσωσης, του EFSF, μετά από χθεσινή ανάλογη απόφαση για 15 οικονομίες της ευρωζώνης.

S&P: Απειλεί με υποβάθμιση και το EFSF
Η τοποθέτηση του EFSF σε "creditwatch negative" σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 50% για υποβάθμιση βραχυπρόθεσμα σε χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση..

"Η υποβάθμιση θα μπορούσε να είναι κατά μια ή δυο βαθμίδες", σημειώνει η S&P, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση του EFSF ενδέχεται να υποβαθμιστεί, εάν υποβαθμιστεί η αξιολόγηση μιας ή δυο χωρών από τα κράτη της ευρωζώνης με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Η S&P αναμένεται να διατηρήσει το EFSF σε "creditwatch negative" για 90 ημέρες, όσο θα χρειαστεί για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των χωρών που εγγυώνται τις εκδόσεις του ταμείου.
Χθες, με μια απόφαση που ήδη επικρίνεται ως πολιτική κίνηση από διεθνείς αναλυτές και Μέσα, η S&P αμέσως μετά το κλείσιμο των αγορών στη Γουόλ Στριτ έθεσε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση αποδίδοντας την απόφασή της στην «πεποίθησή της ότι οι συστημικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της Ευρωζώνης ως συνόλου».
Στην πρώτη τους χθεσινοβραδυνή αντίδραση, Μέρκελ και Σαρκοζί αρκέστηκαν να επισημάνουν ότι λαμβάνουν υπόψη τους την απόφαση της Standard & Poor's επαναλαμβάνοντας ότι οι προτάσεις που υπέβαλαν τη Δευτέρα θα ενισχύσουν την δημοσιονομική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Σήμερα η κυρία Μέρκελ επανήλθε: «Για το τι κάνει ένας οίκος αξιολόγησης είναι υπεύθυνος ο ίδιος. Εμείς θα λάβουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή τις αποφάσεις, που θεωρούμε σημαντικές και αναγκαίες για την Ευρωζώνη συνεισφέροντας έτσι στη σταθεροποίησή της, αλλά πιστεύω και στην ανάκτηση εμπιστοσύνης. Πάντα έλεγα ότι είναι μια μακρά διαδικασία».
Λιγότερο διπλωματικός, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν επέκρινε τον Οίκο αξιολόγησης ότι δεν έλαβε υπόψη του τις ανακοινώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί και σημείωσε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα λιτότητας.
«Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους Γάλλους και τις οικονομίες τους. Κάνουμε τα πάντα για να μπορούν οι τράπεζες να διατηρήσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες και θα τις συνεχίσουν. Δεν θα χρειαστεί δημόσια συμμετοχή στην αύξηση του κεφαλαίου των τραπεζών» είπε ο κ. Μπαρουάν.
Για «παράλογη, άδικη και υπερβολική» κίνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, καταλογίζοντας και χρονική σκοπιμότητα στην απόφαση του Οίκου.
Από την πλευρά του, ο αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επέκρινε τους οίκους αξιολόγησης επειδή αναλαμβάνουν, όπως είπε, ολοένα και περισσότερο πολιτικούς ρόλους: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ολίκοι αξιολόγησηςέχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν. Ο τρόπος όμως με τον οποίο το κάνουν είναι όλοένα και πι οπροβληματικός, με την έννοπια ότι κάνουν την κρίση χειρότερη».
Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας παραδίδουν αύριο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι την πρότασή τους με στόχο η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής να φέρει κάποια συμφωνία που θα αποτρέψει τα χειρότερα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...