Στο στόμα του... λύκου!

Στις Βρυξέλλες πολλοί παρομοιάζουν τη στάση των... Μερκοζί με εκείνη ενός πολιτικού που, ενώ καίγεται κυριολεκτικά το «σπίτι του», αντί να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις που έχει για την άμεση κατάσβεση της φωτιάς..
στρέφει την προσοχή του στο πώς θα αναδιαρθρώσει το σύστημα... γενικής πυροπροστασίας ούτως ώστε στο μέλλον να προλαμβάνονται και να αποφεύγονται οι πυρκαγιές!
Ετσι περίπου περιγράφεται η αδιανόητη στάση τους απέναντι σε μια εν εξελίξει κρίση - φωτιά, που μέχρι στιγμής έχει υπερκεράσει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις τους!
Και το δεύτερο είναι ότι, ενώ θέλουν να επιβάλουν ένα «πανάκριβο» σύστημα «πυρασφάλειας» και αυστηρές ποινές στον... «πυροπαθή» γείτονά τους, σε περίπτωση που «καεί» αρνούνται να του παράσχουν οποιαδήποτε... «ασφάλεια πυρός» εκ των προτέρων παρότι με τα «ελλείμματά του» την έχει ήδη «προπληρώσει» στον πλεονασματικό γείτονά του!
Αυτές περίπου είναι οι «ιδέες» των «Μερκοζί», που την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν ξέρω αν μπορούν να ανακόψουν την επέκταση της φωτιάς χρέους στην ευρωζώνη. Να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον σταθερότητας. Και κυρίως να αποτρέψουν τη διάλυση της ευρωζώνης.
Μια λ.χ. αυστηρή νομική δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στη ζώνη του ευρώ (όπως είναι η γερμανική πρόταση), χωρίς έναν σαφή μηχανισμό αναδιανομής πόρων μεταξύ ανισότιμων οικονομιών, αντικειμενικά περιθωριοποιεί τις αδύναμες οικονομικά χώρες. Παγιώνει και εντείνει την απόκλιση μεταξύ των χωρών - μελών και δυναμιτίζει την ευρωπαϊκή συνοχή. Ο μόνος τρόπος για να μπορούν οι χώρες αυτές να ακολουθούν το «ευρωπαϊκό άρμα» είναι μια διαρκής λιτότητα...
Αυτό είναι το «γενετικό» λάθος του ευρώ, που αν δεν αντιμετωπιστεί στη βάση του, η ευρωζώνη με την παρούσα μορφή της δεν μπορεί να αντέξει. Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να είναι ρεαλιστική για τις αδύναμες χώρες μόνο εάν συμπληρωθεί με έναν μηχανισμό μεταφοράς πόρων, που θα διευκολύνει τη σταδιακή σύγκλιση των οικονομιών του ευρώ.
Αλλως, είτε δεν θα αντέξει ο Βορράς το Νότο, είτε οι κοινωνίες του νότου θα το... βάλουν στα πόδια! Το εντελώς παράδοξο είναι ότι οι «χώρες του νότου» πηγαίνουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για να... παραδοθούν. Αρνούνται να συντονιστούν και να διεκδικήσουν από κοινού... Εδώ είναι το πεδίο μιας πραγματικής και ρεαλιστικής διαπραγμάτευσης και όχι ο... Σαμαράς να επαναδιαπραγματευθεί με τους... Μερκοζί! Αυτή είναι δυστυχώς μια από τις πλευρές του μεγάλου πολιτικού ευρωπαϊκού ελλείμματος. Οι Ιταλοί δεν θέλουν να γίνουν σαν τους... Ελληνες, οι Ισπανοί σαν τους Ιταλούς και έτσι πηγαίνουμε όλοι μαζί στο στόμα του... λύκου!
panpan@pegasus.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...