ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Για εξηγήσεις στην βουλή ο Κάμερον

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του να θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή συνθήκη αναμένεται να εξηγήσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον..
ενώπιον των βουλευτών, μία μέρα αφότου ο κυβερνητικός εταίρος του, Νικ Κλεγκ, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «κακή για την Βρετανία».
Για εξηγήσεις στην βουλή ο Κάμερον
Ο Κλεγκ, τόνισε ότι πριν το βέτο ο συνασπισμός ήταν ενωμένος, αλλά την Κυριακή δήλωσε ότι ξεκαθάρισε στον Κάμερον ότι ήταν αβάσιμο κατά την γνώμη του να καλωσορίσει μία κίνηση που του φαίνεται κακή για την Βρετανία. Παράλληλα, κατηγόρησε την Γερμανία και την Γαλλία για αδιαλλαξία και για πίεση από τους ευρωσκεπτικιστές που έφεραν τον Κάμερον σε μία πολύ δύσκολη θέση.
Πρόσθεσε ότι η διάσπαση της ΕΕ θα οδηγούσε σε «οικονομική καταστροφή» και δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένος» από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να βελτιώσει τη σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.
Πολλοί από τους βουλευτές του χαιρέτισαν το «όχι» του Κάμερον, ωστόσο οι Εργατικοί και κάποιοι εκ των Φιλελευθέρων επέκριναν τον Κάμερον για απομόνωση της Βρετανίας.
Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, σκοπεύει να κατηγορήσει τον Κάμερον για αποτυχία στον αντικειμενικό του στόχο να προστατεύσει το «Σίτι».
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να υπερασπιστεί την απόφασή του, λέγοντας ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας.
Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσαν στο BBC ότι ο Κάμερον θα δώσει μία λεπτομερή καταγραφή των αποφάσεων που έλαβε.
Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται υπό τα πυρά και της αντιπολίτευσης και των επικεφαλής των δύο τμημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Σκωτίας και Ουαλίας, Άλεξ Σάλμοντ και Κάργουιν Τζόουνς.
Ο Αλεξ Σάλμοντ σε επιστολή του προς τον Κάμερον εκφράζει την άποψη ότι το βέτο του πρωθυπουργού συνιστά «σοβαρό λάθος» διότι «αλλάζει τη σχέση Βρετανίας – ΕΕ» και για τη Σκωτία.
Στο ίδιο πνεύμα ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Κάργουιν Τζόουνς διαμαρτύρεται γιατί στο εξής η Βρετανία «δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής στις διαβουλεύσεις περί αλλαγής των συνθηκών, έστω και αν την αφορούν, όπως και την Ουαλία.»
Με την απόφασή του ο Βρετανός πρωθυπουργός «μπλόκαρε» την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την Παρασκευή, η οποία στοχεύει να εμποδίσει την ευρωπαϊκή κρίση και να αποτρέψει την επανάληψή της στο μέλλον.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...