Οι φιλοδοξίες του Ιράν βάζουν φωτιά στην αγορά της ενέργειας

Σε κλιμάκωση της έντασης, η οποία προκαλεί αγωνία τόσο για την ασφάλεια στην ασταθή και όσο ποτέ εύφλεκτη Μέση Ανατολή, όσο και για την ομαλή προμήθεια με ενέργεια των διεθνών αγορών, οδηγεί η αντιπαράθεση για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν..

Aκόμη και οι στενότεροι φίλοι του Αχμαντινετζάντ δεν επιθυμούν να αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα
Σε κλιμάκωση της έντασης, η οποία προκαλεί αγωνία τόσο για την ασφάλεια στην ασταθή και όσο ποτέ εύφλεκτη Μέση Ανατολή, όσο και για την ομαλή προμήθεια με ενέργεια των διεθνών αγορών, οδηγεί η αντιπαράθεση για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.
Οι διαρροές και οι δηλώσεις κυρίως Ισραηλινών αξιωματούχων ότι σύντομα το Ιράν θα μπορεί να διαθέτει πυρηνικά όπλα έχουν καλλιεργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή, καθώς σχεδόν κανείς, ακόμη και οι στενότεροι φίλοι του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ, δεν επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα το σιιτικό καθεστώς της Τεχεράνης.
Ο κίνδυνος ακόμη και θερμής αντιπαράθεσης αλλά και η απειλή νέων κυρώσεων, που στρέφουν τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, σε άλλες χώρες-παραγωγούς, έχουν ακόμη έναν στόχο. Την αποστέρηση του ιρανικού καθεστώτος από τους απεριόριστους οικονομικούς πόρους που του εξασφαλίζει σήμερα η εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Πόροι που σε μεγάλο βαθμό επενδύονται στην πυρηνική τεχνολογία και στη διατήρηση του καθεστώτος στην εξουσία, αλλά και στην εξαγωγή της «ισλαμικής επανάστασης».
Στη συγκυρία αυτή, νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως αυτές του Ισραήλ, της Κύπρου και γενικότερα της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, μπαίνουν στο στόχαστρο των μεγάλων «καταναλωτών», προσφέροντας στις χώρες που κατέχουν τα κοιτάσματα εκτός από οικονομικά οφέλη και πολιτικο-γεωστρατηγικό πλεονέκτημα.
Κινηματογραφική δολοφονία
Η ανακοίνωση του Ιράν ότι βρίσκεται κοντά στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σήμανε συναγερμό και η πρώτη προφανής προειδοποίηση ήρθε με την επαγγελματική μυθιστορηματικού τύπου δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Μοσταφά Ροσχάν, αναπληρωτή διευθυντή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό του, όταν από δύο μοτοσικλέτες πέταξαν εναντίον του ειδικά κατασκευασμένες βόμβες με μαγνήτες, ώστε να κολλήσουν στο εν κινήσει όχημά του.

Η οργισμένη αντίδραση του ιρανικού καθεστώτος έδειξε κατευθείαν προς την πλευρά του Ισραήλ και των ΗΠΑ και λίγοι αμφιβάλλουν για την ταυτότητα των εκτελεστών του.
Είχε προηγηθεί η προσπάθεια του Ιράν να δείξει τα δόντια του και να δοκιμάσει τις αντοχές του Ισραήλ και της Δύσης, προβαίνοντας σε ναυτικές ασκήσεις στα Στενά του Ορμούζ και δοκιμές νέων ιρανικής κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων.
Το θέμα του Ορμούζ αποτελεί κομβικό σημείο για την έκβαση της όλης κρίσης, καθώς η απειλή κλεισίματος των Στενών είναι σχεδόν ανάλογη με το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, καθώς από εκεί διέρχεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου, μια και καθημερινά περνά με δεξαμενόπλοια από τα Στενά η ποσότητα των 17 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι υπάρχοντες αγωγοί που παρακάμπτουν τα Στενά έχουν μικρή χωρητικότητα, που δεν ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Οι ΗΠΑ προμηθεύονται μόλις το 7% του πετρελαίου τους από τον Περσικό Κόλπο, αλλά η εξάρτηση άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα και η Ινδία, είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Σημαντική είναι και η εξάρτηση ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ισπανία, με το 10% των αναγκών της να καλύπτονται από το Ιράν, η Ιταλία με 13%, αλλά και η Ελλάδα με 14%.
Αλλά και το Ιράν, πέραν των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που και το ίδιο θα αντιμετωπίσει, θα διαρρήξει τις σχέσεις του και με χώρες όπως η Κίνα, που εκτός από αγοραστής ιρανικού πετρελαίου υποστηρίζει την Τεχεράνη και στη διεθνή σκακιέρα και στον ΟΗΕ.
Με ορατή πλέον την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ιράν, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες περιπέτειες, οι «πελάτες» της Τεχεράνης αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία των οικονομιών τους με ενέργεια.
Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο στον Κόλπο, με σταθμούς τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...