Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Βγάζουν τη Μισέλ από τη σκιά του Ομπάμα

Μπορεί η ίδια να κινείται στο «ημίφως» του Λευκού Οίκου, όπου σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο δεν διστάζει να συγκρουστεί με κορυφαίους..
συμβούλους, ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι είναι «κατα­δι­κασμένη» να βγει μπροστά για την επανεκλογή του συζύγου της


Θεματοφύλακας των αξιών του Μπαράκ Ομπάμα, κινητήρια δύναμή του, η «Πρώτη Μαμά» των ΗΠΑ, «Κυρία Παράπονο», επειδή συχνά αναφερόταν στην ανισότητα μεταξύ λευκών και μαύρων, «Θυμωμένη Μαύρη Γυναίκα» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ακολουθούν τη Μισέλ Ομπάμα από τη στιγμή που βρέθηκε στο πολιτικό προσκήνιο.
Η ίδια, ωστόσο, επιχείρησε να χτίσει ένα... απολιτίκ προφίλ, η αποδόμηση του οποίου επιχειρείται στο βιβλίο «Οι Ομπάμα» (The Obamas) της Τζόντι Καντόρ, ανταποκρίτριας της εφημερίδας «New York Times» στην Ουάσιγκτον.
Το βιβλίο βασίστηκε σε συνεντεύξεις 30 νυν και πρώην συνεργατών του προεδρικού ζεύγους, αν και οι ίδιοι αρνήθηκαν να μιλήσουν στη δημοσιογράφο. Σύμφωνα, λοιπόν, με την Καντόρ, η πρώτη κυρία αποτελεί ισχυρή παρασκηνιακή δύναμη στον Λευκό Οίκο, της οποίας οι απόψεις για την πολιτική την οδηγούν σε συγκρούσεις με κορυφαίους συμβούλους, συγκρούσεις από τις οποίες συνήθως βγαίνει νικήτρια.
Το ταξίδι της Μισέλ με τις κόρες της στην Ισπανία, όπου μάλιστα μετέβη με το προεδρικό αεροσκάφος, αλλά και η παρέλασή της μπροστά από βιτρίνες ήταν το πρώτο πλήγμα στο προφίλ της
Το ταξίδι της Μισέλ με τις κόρες της στην Ισπανία, όπου μάλιστα μετέβη με το προεδρικό αεροσκάφος, αλλά και η παρέλασή της μπροστά από βιτρίνες ήταν το πρώτο πλήγμα στο προφίλ της

Ο προσωπάρχης
Καταγράφονται περιστατικά σύμφωνα με τα οποία η Μισέλ «επαναφέρει στην τάξη όσους συνεργάτες του Ομπάμα τον απομακρύνουν από τα ιδανικά του με τον κίνδυνο να τον μετατρέψουν σ' ένα ''κοινό πολιτικό''». Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων συγκρούσεων είναι αυτή του 2010 με τον Ραμ Εμάνουελ, τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και νυν δήμαρχο του Σικάγου, με τον οποίο είχε ενοχληθεί εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόταν το θέμα της μεταρρύθμισης στην υγεία, αλλά και εξαιτίας της απώλειας της ιστορικής για τους Δημοκρατικούς έδρας του Τεντ Κένεντι στη Μασαχουσέτη, η οποία πήγε στους Ρεπουμπλικάνους.
Βγάζουν τη Μισέλ από τη σκιά του Ομπάμα
Ο Εμάνουελ δεν έκρυψε την οργή του για το γεγονός ότι ο Ομπάμα είχε μεταφέρει τη δυσαρέσκεια της Μισέλ στους συμβούλους του, ουσιαστικά υιοθετώντας την, και υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή. Πάντως, σύμφωνα με την Καντόρ, η Μισέλ, λίγο αργότερα, υπαινίχθηκε πως θα «ήταν καλό αν ο πρόεδρος άλλαζε τους συμβούλους του».
Η Μισέλ, πάντως, αρνήθηκε ότι λογομάχησε με στελέχη της κυβέρνησης και παράλληλα υποβάθμισε τον ρόλο και την επιρροή της στον Λευκό Οίκο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την εικόνα της «θυμωμένης μαύρης επιχείρησαν να στήσουν κάποια Μέσα από την αρχή της προεδρικής θητείας του Ομπάμα».
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η κίνηση της Μισέλ Ομπάμα να αγκαλιάσει τη βασίλισσα Ελισάβετ
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η κίνηση της Μισέλ Ομπάμα να αγκαλιάσει τη βασίλισσα Ελισάβετ

Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στις προσπάθειες που έχει κάνει τα τρία χρόνια της διαμονής της στο Λευκό Οίκο να χτίσει ένα πιο? ήσυχο προφίλ. Φτάνοντας στην Ουάσιγκτον, εξέπληξε τους πάντες, δηλώνοντας πως θα περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της, προκειμένου να αφοσιωθεί στις κόρες της, δεδομένης της τεράστιας επιτυχίας που είχε, όταν εμφανιζόταν ή έκανε εκστρατεία για τον άνδρα της -κάτι που η ίδια σιχαίνεται, όπως έχει δηλώσει.
Στις τελευταίες συγκεντρώσεις πριν από τις εκλογές, ο ενθουσιασμός του πλήθους με τη Μισέλ ήταν τέτοιος που θα ταίριαζε σε ροκ σταρ: μαμάδες έσπρωχναν τα μωρά τους κοντά της για μία φωτογραφία και οι γυναίκες προσπαθούσαν να αντιγράψουν το ντύσιμό της.
Στην πορεία, βέβαια, δεν έμεινε στο... πλέξιμο, αλλά ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή της μείωσης της παιδικής παχυσαρκίας και της προστασίας των οικογενειών των στρατιωτών που πολέμησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ηδη έχει μπει στον στίβο της προεκλογικής εκστρατείας δυναμικά - θα ήταν εξάλλου πολιτική αυτοκτονία, αν οι σύμβουλοι του Ομπάμα δεν ήθελαν να εκμεταλλευτούν το ιδιαιτέρως υψηλό 67% της δημοφιλίας της.
Οπως παραδέχεται, εξάλλου, η Σελίντα Λέικ, που εργάζεται χρόνια στις εκστρατείες των Δημοκρατικών, η δημοτικότητά της αυτή λειτουργεί ως ένα «είδος ασπίδας» για τον ίδιο τον Ομπάμα. Οταν «είναι τόσο αγαπητή», εξηγεί η Λέικ, «είναι δύσκολο να θεωρήσεις τον άνδρα της ως... παλαβό, έτσι όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν οι φανατικοί του Κινήματος του Τσαγιού».

Ο στόχος
Αν κι ακόμα δεν έχουν οργανωθεί μεγάλες συγκεντρώσεις, η Μισέλ επιμελείται των δικών της events μ' έναν στόχο: να ανυψώσει το πεσμένο ηθικό των εθελοντών και των χρηματοδοτών του Ομπάμα.
«Η αποστολή της», όπως την περιγράφει ο «εκλογικός στρατηγός» του Ομπάμα, Ντέιβιντ Αξελροντ, «είναι να ενεργοποιήσει τους ανθρώπους και να τους ενθαρρύνει να βγουν έξω και να κάνουν τη δουλειά». Κατά την επίσκεψή της στα γραφεία επανεκλογής Ομπάμα στο Σικάγο, μοίρασε φιλιά και αγκαλιές, θυμήθηκε τα περισσότερα ονόματα όσων δουλεύουν εκεί και μίλησε για τη μεγάλη σημασία που έχει η δουλειά αυτών που ασχολούνται με την προεκλογική εκστρατεία, όχι μόνο για τον πρόεδρο αλλά και για το μέλλον της χώρας. Μία μέρα μετά, η αποδοτικότητά τους είχε ανέβει κατακόρυφα.
Εχει επαναλάβει αυτή την... παράσταση πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, με παραλλαγές σε διάφορες συγκεντρώσεις, κυρίως σε αυτές που αφορούν συγκέντρωση χρημάτων.
Το πλεονέκτημά της έναντι του Ομπάμα, που κι αυτός έχει εμφανιστεί σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις, είναι ότι μπορεί να είναι πιο αυθόρμητη από τον πρόεδρο, να φαίνεται και να ακούγεται πιο οικεία, κι άλλωστε, όπως λένε οι στενοί συνεργάτες, «πολύ δύσκολα μπορείς να μην ταυτιστείς μαζί της».
Θέλοντας να είναι μια αξιόπιστη αλλά και δημοφιλής παρουσία στον αγώνα του άνδρα της, επιλέγει συχνά να μεταδώσει τα μηνύματά της με πρωτότυπους τρόπους, όπως όταν εμφανίστηκε στη δημοφιλή σειρά iCarly στο παιδικό-νεανικό κανάλι Nickelodeon για να προωθήσει τον χορό ως τρόπο εκγύμνασης ή σε επεισόδιο του «Extreme Makeover: Home Edition», το οποίο άλλαζε σπίτια βετεράνων.

Τα επικριτικά σχόλια
Οι διακοπές με το Air Force One και η αγκαλιά στην Ελισάβετ
Στο βιβλίο περιγράφονται και οι ενδοιασμοί που είχε η Μισέλ Ομπάμα για τη μετακόμιση της οικογένειας στην Ουάσιγκτον και τη νέα τους ζωή. Η συγγραφέας ισχυρίζεται πως η πρώτη κυρία σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να παραμείνει στο Σικάγο με τις κόρες της, έως ότου τελείωνε η σχολική χρονιά, ώστε να έχει τον καιρό να ψάξει το κατάλληλο σχολείο, αλλά και να τις προετοιμάσει για την τεράστια αυτή αλλαγή.
Ωστόσο, ο άνδρας της ήταν ανένδοτος και μία πολύ απρόθυμη Μισέλ τον ακολούθησε στην πρωτεύουσα. Οι ενδοιασμοί κάμφθηκαν κάπως, μετά την ξενάγηση στον Λευκό Οίκο που της έκανε η Λόρα Μπους, ωστόσο εξακολουθούσε να ανησυχεί για παρά πολλά, όπως για το αν οι ξεναγήσεις στον Λευκό Οίκο θα διέκοπταν τις δραστηριότητες των κορών της ή αν θα μπορούσε να συμμετάσχει εκείνη ενεργά σ' αυτές.
Οι δυσκολίες
Ο πρώτος καιρός δεν ήταν εύκολος: δεν της άρεσε η ιδέα ότι δεν μπορούσε να κάνει πολλά μόνη της, χωρίς να προκαλέσει μίνι αναστάτωση, ούτε ότι δεν θα έβλεπε τους φίλους της. Μάλιστα, ισχυρίζεται η Καντόρ, με τον Ομπάμα πήραν την απόφαση να μην επιδιώξουν νέες φιλίες στην πρωτεύουσα.

Ενας άλλος φόβος της ήταν ότι θα έκανε μια σειρά λαθών - από τον ενδυματολογικό κώδικα έως τον κώδικα συμπεριφοράς και πως θα της την είχαν στημένη: «Η μαύρη πρώτη κυρία τα θαλάσσωσε».
Σταδιακά χαλάρωσε, ασχολήθηκε με θέρμη με τις διάφορες πρωτοβουλίες και η δημοτικότητά της άρχισε να ανεβαίνει.
Παρ' όλ' αυτά, δεν γλίτωσε από τις επικρίσεις, έχει δεχτεί μάλιστα σχεδόν τόσες όσες και η Χίλαρι Κλίντον, όταν ήταν πρώτη κυρία, που δεν δίσταζε να λέει ανοιχτά τη γνώμη της και να αναμειγνύεται στην πολιτική, αφού δεν έκρυψε ποτέ τις δικές της φιλοδοξίες.
Ετυχε πολλών χλευαστικών σχολίων για τις πρωτοβουλίες της για την πάταξη της παιδικής παχυσαρκίας και την ιδέα της να προωθήσει τη γυμναστική σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή. Το ίδιο έγινε και με την πρωτοβουλία της που προωθεί τον μητρικό θηλασμό, την οποία η Μισέλ Μπάκμαν (υποψήφια για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, η οποία έχει αποσυρθεί από την κούρσα), χαρακτήρισε ως «νέο ορισμό για το κράτος της παραμάνας». Αγνωστο τι ήθελε να πει ο ποιητής...
Είδε επίσης τον εαυτό της ως άλλη Μαρία Αντουανέτα, όπως τη φαντάστηκαν ορισμένοι γελοιογράφοι, όταν έγινε γνωστό ότι οι διακοπές στην Ισπανία με τις κόρες της, σε πολυτελές θέρετρο, στοίχιζαν 2.500 δολάρια τη βραδιά, εν μέσω κρίσης. Εκείνο το ταξίδι υπήρξε και το πρώτο πλήγμα στην εικόνα της, αφού για πρώτη φορά η δημοφιλία της έπεσε τουλάχιστον κατά 20 μονάδες. Το ίδιο επικριτικά και πάλι ήταν και τα σχόλια που έγιναν όταν μαθεύτηκε ότι τα Χριστούγεννα η οικογένεια Ομπάμα έκανε πανάκριβες διακοπές στη Χαβάη.

Σάλος προκλήθηκε όταν τόλμησε να αγκαλιάσει τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων. Πάντως, η Ελισάβετ όχι μόνο δεν φάνηκε εξοργισμένη από την κίνηση αυτή, αλλά ανταπέδωσε τη χειρονομία και ζήτησε μάλιστα από την πρώτη κυρία να διατηρήσουν επαφές.
Το όνειρο
Η Μισέλ μεγάλωσε σε μία εργατική συνοικία του Σικάγου, η μητέρα της ήταν γραμματέας και ο πατέρας της δούλευε σε αντλιοστάσιο και πέθανε καθ' οδόν για τη δουλειά.
Κατάφερε να σπουδάσει νομικά στο Πρίνστον και στο Χάρβαρντ και να αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη του αμερικανικού ονείρου: το μαύρο φτωχοκόριτσο που έγινε η πρώτη κυρία της χώρας.
Γνώρισε τον Ομπάμα στη δικηγορική φίρμα όπου και οι δύο άρχισαν την καριέρα τους και από την αρχή στάθηκε στο πλευρό του, αν και ποτέ δεν της άρεσαν οι προεκλογικές εκστρατείες.
Στη διάρκεια της εκστρατείας του Ομπάμα για την εκλογή στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2000 (απέτυχε να εκλεγεί) στην ερώτηση του τότε αφεντικού της στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, τι της άρεσε περισσότερο στη διαδικασία, απάντησε πως «είδε τόσα πολλά σπίτια, που απέκτησε νέες απόψεις για τη διακόσμηση»...

Στο επίκεντρο το ντύσιμό της
H Μισέλ Ομπάμα έχει δεχτεί πολλά επικριτικά σχόλια για τα ρούχα που φοράει. Την κατηγορούν ότι άλλοτε επιλέγει πανάκριβα κομμάτια και άλλοτε εμφανίζεται απελπιστικά «κοινή» στην καθημερινότητά της. Στην αρχή, όπως παραδέχονται σύμβουλοί της, τα έπαιρνε όλα κατάκαρδα, ώσπου συνειδητοποίησε ότι, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα τα... άκουγε.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...