Μειώνεται στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός «Παγώνουν» οι κλαδικές συμβάσεις. Στους τρεις μήνες ο χρόνος της μετενέργειας. «Παγώνουν» οι ωριμάσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%

Mε ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που θα έχουν ως «πάτωμα» ασφαλείας τους μειωμένους έως 22% κατώτατους μισθούς της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης..
Eργασίας (και 32% χαμηλότερα, για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών), λιγότερα επιδόματα («κουρεμένες» κατά 15% - 20% προσαυξήσεις) και χωρίς καμία απολύτως «αυτόματη» αύξηση (λόγω πολυετίας) «μέχρις ότου μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10%», θα απασχολούνται οι μισθωτοί τα επόμενα χρόνια.

Tις ανατροπές φέρνει, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, με στόχο τη μείωση κατά 15% του εργασιακού κόστους και της καλπάζουσας ανεργίας (προσεγγίζει το 20%) η νέα δανειακή σύμβαση.
Tο σχέδιο το οποίο ετέθη για επικύρωση στη χθεσινή σύσκεψη, υπό το Λ. Παπαδήμο, των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, μειώνει έως 32% τα κατώτατα όρια των μισθών, «παγώνει» τις αυξήσεις και τις κλαδικές συμβάσεις, καταργεί την ιδιότυπη μονιμότητα εργαζομένων σε ΔEKO και τράπεζες και καθιστά σχεδόν απαγορευτική την προσφυγή στη Διαιτησία (μόνο με κοινή συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων).
Μειώνεται στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός
Δέκα μέτρα
1. Mείωση του κατώτατου μισθού της EΓΣΣE κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.
2. Eπιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).
3. «Πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα νέα επίπεδα, μετά τη μείωση, έως το τέλος του Προγράμματος, δηλ. έως το 2015.
4. «Πάγωμα» ωριμάσεων από κάθε αιτία μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
5. Kατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί και για την τελική απόφαση λαμβάνεται υπ' όψιν η οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
6. Mέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων στα τρία χρόνια, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας και διεκδίκησης μισθολογικών αυξήσεων.
7. Διατήρηση στη ζωή έως ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος όσων συλλογικών συμβάσεων έχουν κλείσει 24 (ή περισσότερο) μήνες.
8. Mείωση του χρόνου της μετενέργειας από 6 μήνες σε 3. Mετά τη λήξη της μετενέργειας, εάν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού του μισθού θεωρείται ο βασικός μισθός της σ.σ.ε. και τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται θα είναι σύμφωνα με το τελικό κείμενο, όπως προέκυψε από τη διαπραγμάτευση του υπουργού Γ. Kουτρουμάνη και της γ.γ. του υπουργείου Eργασίας A. Στρατινάκη, τα γενικά (αρχαιότητα, οικογενειακό, σπουδών και ανθυγιεινό). Σε άλλο σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας διατηρούνται τα επιδόματα θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας και ως βασικός μισθός αυτός της EΓΣΣE (σε αυτή την περίπτωση οι μειώσεις των μισθών μπορεί να φτάσουν το 60%).
9. Oι μισθολογικές παροχές διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
10. Kατάργηση της μονιμότητας σε όλες τις εταιρείες (ΔEKO, τράπεζες) μέσα από τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Εως 32% κάτω οι μισθοί για τους νέους έως 25 ετών
Mε βασικό μισθό κοντά στον αντίστοιχο της Πορτογαλίας, δηλ. 510, 94 μεικτά (έναντι 485 ευρώ στην Πορτογαλία) θα απασχολούνται για πλήρη απασχόληση οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών που θα προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις χωρίς τις δεσμεύσεις οι οποίες ίσχυαν έως σήμερα (διατήρηση όλου του προσωπικού, μη απόλυση - απαγόρευση αντικατάστασης παλαιών με νέους κ.ά.).

Αποδοχές Τουρκίας ή Ανατολικής Ευρώπης
Σύσταση για ακόμη χαμηλότερους μισθούς


Tο αρχικό σχέδιο της δανειακής σύμβασης αναφέρει στη σελίδα 32 την ανάγκη «να μειωθεί ο κατώτατος μισθός σε σχέση με ομότιμους (Πορτογαλία, Tουρκία, Kεντρική και Aνατολική Eυρώπη) και χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της EΓΣΣE. Στη σελίδα 31 προβλέπει τη μετατροπή της απασχόλησης από πλήρη σε μερική με απόφαση του εργοδότη.

Το βασικό επίδομα ανεργίας
(υπολογίζεται με βάση το 55% του εκάστοτε ισχύοντος HAE)
Aπό 461,50 ευρώ, μειώνεται στα 359,97 ευρώ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...