Άγριος καβγάς Βενιζέλος: Ο Σαμαράς πήγε για ύπνο...

Ένας πραγματικός καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή τη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση..

Από το υπουργείο των Οικονομικών αντέδρασαν στη διαρροή διαλόγου που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της ΝΔ κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της Τετάρτης, θεωρώντας ότι η αποκάλυψη έγινε από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον επίμαχο διάλογο, ο πρόεδρος της ΝΔ εγκάλεσε τον υπουργό των Οικονομικών ότι δεν δικαιούται διά να ομιλεί, όταν ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως με την επιμονή του να μην μειωθούν οι συντάξεις βάζει τη χώρα σε τροχιά χρεοκοπίας.

"Βενιζέλος:
Με τις εμμονές σου στις συντάξεις βάζεις την χώρα στην χρεοκοπία.

-Σαμαράς: Ποιος είσαι εσύ που μιλάς; Με την διαπραγμάτευση που κάνεις δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Είδαμε τι έχεις κάνει. Τί είναι αυτά που κάνεις;".

Η κόντρα έληξε με παρέμβαση του Λουκά Παπαδήμου.

Οι επιτελείς του Ευάγγελου Βενιζέλου καταλογίζουν στον Αντώνη Σαμαρά μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ολέθριες για τη χώρα. Επισημαίνουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ «αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με την τρόικα και πήγε για ύπνο»! «Δε μας έδωσε ούτε καν μια αντιπρόταση» προσθέτουν, σχετικά με το βέτο που έβαλε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Ειδικά για το τελευταίο θέμα υποστηρίζουν ότι απλά ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αποφύγει τη μείωσή τους προεκλογικά. Γιατί, με βάση τις μειώσεις μισθών στις οποίες συμφώνησε, τα επικουρικά ταμεία θα δηλώσουν πλήρη αδυναμία καταβολής συντάξεων σε ελάχιστους μήνες!

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσουν και το όχι του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας των αρχηγών. «Αν οι εταίροι μας θέλουν από κάποιον να δεσμευτεί είναι από αυτόν που προηγείται στις δημοσκοπήσεις» υπογραμμίζουν συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Καλούν, λοιπόν, τον αρχηγό της ΝΔ να σταματήσει το χαλασμένο τηλέφωνο από το τραπέζι των αρχηγών μέσω Παπαδήμου και Βενιζέλου και να επικοινωνήσει ο ίδιος απευθείας με τους δανειστές.

Η στάση του αρχηγού της ΝΔ έχει ανησυχήσει και τους επιτελείς του πρωθυπουργού. «Δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας» δήλωσε το πρωί ο Παντελής Καψής και κάλεσε  όσους «σηκώνουν μπαϊράκι», όπως είχε χαρακτηριστικά, να έχουν εναλλακτική πρόταση.

Τι λέει η Νέα Δημοκρατία

Η επικοινωνιακή γραμμή της ΝΔ είναι ότι “μόνο ο κ. Σαμαράς διαπραγματεύτηκε με τον κ. Παπαδήμο και με την Τρόικα”. Μάλιστα και την διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπήρξε επεισόδιο όταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε έναν έντονο διάλογο με τον κ. Σαμαρά για το πώς πρέπει να γίνεται η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με την εκδοχή της ΝΔ -που απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ- λόγω της διαπραγμάτευσης του κ. Σαμαρά βγήκε από την συζήτηση των περικοπών ο 13ος και 14ος μισθός. Λένε ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως στο μεταφρασμένο κείμενο που πήρε ο κ. Καρατζαφέρης υπήρχε σχετική αναφορά.  Επίσης υποστηρίζουν ότι αποφεύχθηκε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθώς και η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων. Από την λεωφόρο Συγγρού λένε με κατηγορηματικότητα ότι δεν ισχύει πως η εμμονή του κ. Σαμαρά με τις επικουρικές συντάξεις μετέθεσε το πρόβλημα της περικοπής στις κύριες συντάξεις.

Το πρόβλημα πια είναι στα 250 εκατομμύρια που λείπουν, για τα οποία ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι πρέπει να προέλθουν από ισοδύναμα μέτρα.

Κατά την διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων ο κ. Παπαδήμος διέκοψε αρκετές φορές τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς και μίλησε με διάφορους παράγοντες ακόμη και με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία όμως τον παρέπεμψε στους εκπροσώπους της Τρόικας. Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε το ειδικό ταμείο διαχείρισης του χρέους που ζητούν Μέρκελ και Σαρκοζί. Τέλος χθες δεν συζητήθηκε θέμα εκλογών.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...