ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ Βενιζέλος: Περιμένουμε καθαρό μήνυμα από την Ευρώπη

«Μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup(φωτό αρχείου) Ελάχιστες ώρες πριν από την έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, ο επικεφαλής καθώς και ο αντιπρόεδρος της οποίας, βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την τελική «μάχη» του Eurogroup που συνεδριάζει στις 15.30 τοπική ώρα. (4.30 ωρα Ελλάδας)..

«Μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup(φωτό αρχείου)
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σήμερα αναμένεται να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας για τη χώρα. Ενθαρρυντικά μηνύματα για αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης εξέπεμψαν επίσης κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενώ θετική κατάληξη προεξοφλεί το εγχώριο Χρηματιστήριο και οι διεθνείς αγορές.
«Η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα», σημείωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το σημερινό Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε:
«Η Ελλάδα κινήθηκε σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις οδηγίες των οργάνων της Ευρωζώνης. Είναι συνεπώς προφανές ότι αναμένουμε σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά. Η Ευρώπη γνωρίζει πως αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνει καθαρά μηνύματα με αποφάσεις που ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται και με κανόνες που είναι σταθεροί και δεν μεταβάλλονται κάθε λίγο».
Περιγράφοντας ωστόσο τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε: «Μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τεχνικά προβλήματα τίθενται, επιμέρους παράμετροι εξετάζονται, προτιμήσεις ή προτεραιότητες θεσμικών εταίρων ή κρατών- μελών επηρεάζουν το κλίμα της συζήτησης».
Ρεαλιστική η ελληνική αντιπρόταση για τον Ειδικό Λογαριασμό
Θετικά αποτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τα αποτελέσματα του χθεσινού Euro working Group, της προπαρασκευαστικής δηλαδή συνεδρίασης των τεχνικών κλιμακίων ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Οργάνου.

Οπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα αποτελέσματα του Euro working Group, έχουν ως εξής:
Η συζήτηση για τον "δεσμευμένο λογαριασμό", μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της δίδοντας προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δανειστών, εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά, καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα με τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.
  • Καθοριστικής σημασίας ήταν, επίσης, η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI), ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020.
  • Φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου, και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο της ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
  • Τέλος, η δυνατότητα πιο "βαθιάς" συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλες.
Αισιοδοξία από Γαλλία, Φινλανδία
Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, σύμφωνα με τον οποίο όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί η συμφωνία εντός της ημέρας έχουν «κλειδώσει»: «Υπάρχουν όλα τα στοιχεία, με τους τραπεζίτες, τους ιδιώτες πιστωτές, τους πιστωτές του δημόσιου, τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες», σημείωσε μιλώντας στο ρ/σ Europe 1.
«Αυτό θα επικαλεστώ ως υπουργός Οικονομικών σήμερα. Πιστεύω ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όλα όσα έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο η Ελλάδα. Εχει αποπληρωμές χρέους τον Μάρτιο και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με χρεοκοπία, κάτι που η Γαλλία προσπαθεί τους τελευταίους 18 μήνες να αποφευχθεί, είπε ο κ. Μπαρουέν που αναφερόμενος στον Ειδικό Λογαριασμό σχολίασε ότι αυτός πρόκειται να «ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Αναλόγως αισιόδοξη εμφανίστηκε η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Γιούρπιλαινεν: «Η Ελλάδα υλοποίησε τις ενέργειες που ανέμενε από αυτήν το Eurogroup», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, με πρώτο το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ο όγκος της χρηματοδότησης, τα οποία πρέπει να τεθούν επί τάπητος στις Βρυξέλλες.
Καλά νέα προεξοφλούν οι αγορές
άΑνοδο κατέγραφε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της Δευτέρας ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. Ο γενικός δείκτης ενισχυόταν κατά 1,6 %, μετά τα κέρδη 5% της Παρασκευής εν μέσω διάχυτης αισιοδοξίας για έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας. Κοντά σε υψηλό 7 μηνών κινούνταν επίσης τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στην Κίνα αλλά και ενόψει Eurogroup. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 κατέγραφε κέρδη 0,75%, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας και του Ειρηνικού (πλην Ιαπωνίας) σημείωνε άνοδο 1,1% και κινείτο στα υψηλά επίπεδα 6μήνου. Η ισοτιμία του ευρώ ανατιμάται κατά 0,18% στα 1,3205 δολάρια.
Εγκαταλείπεται η ιδέα για Ειδικό Επίτροπο
Επί τάπητος έχει τεθεί από την ευρωζώνη η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για τα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας επιβεβαίωσε σήμερα η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.
Μιλώντας στο αυστριακό ραδιόφωνο, η κυρία Φέκτερ χαρακτήρισε «ανοικτό», ακόμη, το θέμα της εποπτείας της Ελλάδας όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ερωτηθείσα δε για το θέμα του ειδικού λογαριασμού είπε: «Αυτό βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας σε τεχνικό επίπεδο. Οι υπουργοί Οικονομικών θα το συζητήσουν διεξοδικά στην συνεδρίασή τους. Εγώ είμαι υπέρ ενός τέτοιου λογαριασμού».
Η Μ. Φέκτερ τόνισε ότι η ευρωζώνη θα παρακολουθεί στενά την χρήση των κεφαλαίων από την Ελλάδα, απέκλεισε όμως την ιδέα ειδικού «επιτρόπου» για τα δημοσιονομικά της χώρας.
«Κανείς δεν μπορεί να σφετεριστεί την αρμοδιότητα των εθνικών κοινοβουλίων επί των δημοσιονομικών...Κάποιος όμως μπορεί πολύ εύκολα να συνδέσει την βοήθεια που χορηγείται με συγκεκριμένους όρους και να διασφαλίζεται ότι ικανοποιούνται αυτοί οι όροι. Τελευταία έχουμε διαπιστώσει ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση για αυτό».
Η Φέκτερ επανέλαβε ότι η ευρωζώνη δεν συζητάει το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ: «Τα σενάρια πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ενέχουν και αυτά πόνο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ή των αρχηγών κυβερνήσεων. Αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό θα είναι απόφαση της ίδιας της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...