«Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ», λένε Αυστρία και Σουηδία

Τη θέση ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί βιώσιμη λύση του προβλήματος και μια επιστροφή της στη δραχμή θα σήμαινε ότι το χρέος θα παρέμενε σε ευρώ και θα διπλασιαζόταν με το νέο υποτιμημένο νόμισμα, διατυπώνει σε..
σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ. Παράλληλα, ο Σουηδός υπουργός εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, δήλωσε ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν και δεν θα βγουν από την ευρωζώνη.
«Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ», λένε Αυστρία και Σουηδία

Σύμφωνα με τον κ. Σίντερ, το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στις ανισορροπίες στην Ευρώπη αλλά και την ίδια την Ελλάδα: ένα κακώς οργανωμένο κράτος, ένα πολιτικό σύστημα που είναι ακατάλληλο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχει ένας απλός δρόμος για την έξοδο από την κρίση και η μόνη δυνατότητα που απομένει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το νόμισμα που θα έχει, είναι η διαγραφή χρέους και ο σχεδιασμός μιας αναπτυξιακής στρατηγικής.

Για το λόγο αυτό, όπως συμπληρώνει, η έξοδος από το ευρώ δεν είναι το πρωτεύον θέμα, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, συγχρόνως απαιτούνται όμως και σκληρές περικοπές στην ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Σίντερ πιστεύει πως δεν αρκεί να τίθεται μόνον το ερώτημα ως προς την επαρκή βοήθεια για την Ελλάδα, αλλά και το γιατί οι αλλαγές δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ενώ, κατά την άποψή του σημαντική είναι η συνδρομή Γερμανών εφοριακών στην Ελλάδα, όπως επίσης σημαντικό είναι πως το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προσφέρει τη βοήθειά του σε σχέση με το φορολογικό σύστημα στην χώρα αυτή.

«Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν»
Την άποψη πως «Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν...δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην μπορούν να τα καταφέρουν», εκφράζει ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, σε εκτενή συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού «Προφίλ».
Συγχρόνως ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών διατυπώνει την άποψη πως η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη.
Ήδη, όπως λέει, η σημερινή στρατηγική της Ευρωζώνης προκαλεί αντιδράσεις, γιατί πολλοί Ευρωπαίοι αντιδρούν στο ότι πρέπει να πληρώσουν για άλλες χώρες, ωστόσο η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έφερνε την Κοινότητα μπροστά σε πολύ δυσκολότερα προβλήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπιλντ, «Οι Έλληνες πρέπει να υλοποιήσουν δραστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανοικοδομήσουν ένα λειτουργικό κράτος και να καταστήσουν ανταγωνιστική την οικονομία τους. Θα τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην μπορούν να τα καταφέρουν».
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι και η Σουηδία τη δεκαετία του 1990 είχε εφαρμόσει πολύ δραστικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν ήταν εύκολο, η πολιτική αυτή ωστόσο έφερε αποτελέσματα και κάτι ανάλογο συνέβη και με την Τουρκία, που είχε πληγεί πολύ σοβαρά από την κρίση, αλλά χάρη στα μέτρα που πάρθηκαν το 2008, η οικονομία της χώρας σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Εκφράζει επίσης την άποψη πως η Ευρώπη ήδη πριν από την ελληνική κρίση, ήταν μια «ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι διέθεσαν δισεκατομμύρια ευρώ για την Ισλανδία, τη Λετονία και την Ιρλανδία, και μάλιστα ως εγγυήσεις, χωρίς ποτέ να καταβάλουν αυτά τα ποσά και οι εγγυήσεις αυτές βοήθησαν ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές και η αξιοπιστία αυτών των χωρών.
Προσθέτει ακόμη ότι το κλίμα στις αγορές το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει, και λόγω των μέτρων που λαμβάνονται σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, οι αγορές δείχνουν ξανά εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ευρώ.
Ο Σουηδός υπουργών Εξωτερικών ισχυρίζεται στη συνέντευξή του στο <<Προφίλ>> πως, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, εάν κάποιος πιστεύει ότι οι αγορές φέρονται πολύ αυστηρά, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι για πολύ καιρό οι αγορές αντιμετώπιζαν την Αθήνα πολύ ήπια και διατηρούσαν σταθερή την πιστοληπτική της ικανότητα, ακόμη και όταν ήταν πλέον σαφές ότι αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...