ΣΕ... ΡΟΛΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ ΤΩΡΑ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ Το ιδεολογικό... εκκρεμές του Ντεπαρντιέ

Σχεδόν σε ολο το πολιτικό φάσμα έχουν κινηθεί κατά καιρούς οι προτιμήσεις του διάσημου Γάλλου ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Τελευταίος του... αγαπημένος ο Νικολά Σαρκοζί Η πρώτη πολιτική του παρέμβαση ήταν το 1987, όταν καλούσε σε συστράτευση με τον σοσιαλιστή Μιτεράν. Το 2002 βγήκε ξανά στο..
προσκήνιο εκδηλώνοντας το «πάθος» του για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Λίγους μήνες πριν στήριξε τον Αρνό Μόντεμπουργκ στην κούρσα για το χρίσμα των Γάλλων Σοσιαλιστών

Σχεδόν σε ολο το πολιτικό φάσμα έχουν κινηθεί κατά καιρούς οι προτιμήσεις του διάσημου Γάλλου ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Τελευταίος του... αγαπημένος ο Νικολά Σαρκοζί
Αμηχανία, απορία και... οίκτο προκαλούν στα Γαλλικά ΜΜΕ οι τελευταίες πολιτικές παρεμβάσεις του θρυλικού ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, εκθειάζει τον Νικολά Σαρκοζί. Φυσικά και -όπως επισημαίνουν παλιοί του φίλοι- έχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίζει τη γαλλική Δεξιά, ωστόσο προσθέτουν ότι «τα όσα λέει μοιάζουν με παραλήρημα ανθρώπου που έχει κάψει εγκεφαλικά κύτταρα», ενώ μερίδα του Τύπου σημειώνει πως ο διασημότερος Γάλλος ηθοποιός στον κόσμο «μάλλον πάσχει από ιδεολογική αμνησία».
Η παρουσία του κινηματογραφικού Οβελίξ στις θέσεις των επισήμων -λίγα μέτρα από τον Αστερίξ της μεγάλης οθόνης, Κριστιάν Κλαβιέ- κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του Σαρκοζί στη Βιλπέντ προκάλεσαν ειρωνικά σχόλια για το μικρό «γαλατικό χωριό» της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής που συνεχίζει να στηρίζει το συντηρητικό κόμμα.
Οι δηλώσεις του όμως περί «αγανάκτησης για τις κακεντρέχειες που ακούγονται» εις βάρος του Σαρκό, ο οποίος «είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να κάνει μόνο το καλό» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σύσσωμος ο αντιπολιτευόμενος Τύπος βάλθηκε να υπενθυμίσει στον «Ζεζέ» -όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά- «ποιος είναι και από πού έρχεται». Πράγματι, ο πολυβραβευμένος ηθοποιός δεν ανήκε πάντα στο συντηρητικό στρατόπεδο.
Η πρώτη του ηχηρή πολιτική παρέμβαση χρονολογείται από το 1987. Ενώ η καριέρα του απογειώνεται (έχει μόλις λάβει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες), ο Ντεπαρντιέ καλεί σε συστράτευση στο πλευρό του σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά Μιτεράν.
Το κίνημα
Το καλλιτεχνικό αυτό «λόμπι» που ιδρύει ο ηθοποιός ονομάζεται «Κίνημα ατομικό, εκνευριστικό και ανεξάρτητο για την επανεκλογή του Φρανσουά Μιτεράν», ενώ δημοσιεύει και ένα άρθρο με τίτλο «Μιτεράν ή ποτέ» (λογοπαίγνιο που εννοεί «Μιτεράν για πάντα»).
Ωστόσο, ο «Ζεζέ» απομακρύνεται από την οικογένεια Μιτεράν όταν η υγεία του τελευταίου αρχίζει να κλονίζεται. Αποφεύγοντας να πάρει θέσει για τον Ζακ Σιράκ -τον ορκισμένο αντίπαλο του Μιτεράν- ο Ντεπαρντιέ εμφανίζεται εκ νέου στο «πολιτικό» προσκήνιο το 2002, αυτήν τη φορά για να εκδηλώσει το «πάθος» του για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η εποχή για τους Γάλλους κομμουνιστές είναι δύσκολη και ο ηθοποιός -μαζί με άλλους καλλιτέχνες- ενισχύει τα κομματικά ταμεία με μια σημαντική χρηματική δωρεά που επιτρέπει την επιβίωσή του. Φαίνεται όμως πως πέντε χρόνια ήταν αρκετά για να ξεχάσει ο «Ζεζέ» τον νέο πολιτικό του έρωτα. Το 2007, ο ηθοποιός αφήνει άφωνους τους φίλους του δηλώνοντας: «Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο μοναδικός ικανός πολιτικός».
Βέβαια, ο Ντεπαρντιέ δεν θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που, με το πέρασμα των χρόνων, μετακινήθηκε από την Αριστερά στη Δεξιά. Η πορεία του δεν θα θεωρείτο τόσο «παράδοξη» εάν δεν έκανε, για παράδειγμα, δηλώσεις κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν από λίγους μήνες! Ο «Ζεζέ» όχι μόνο τοποθετήθηκε επί της εσωκομματικής κούρσας, αλλά επέλεξε να στηρίξει τον Αρνό Μόντεμπουργκ, τον υποψήφιο δηλαδή που εκπροσωπούσε το «αριστερό» ρεύμα των Σοσιαλιστών.
Πώς να μην εντυπωσιαστεί κανείς λοιπόν, όταν μετά μόλις λίγες εβδομάδες, ο πληθωρικός ηθοποιός επιστρέφει στην αγκαλιά του Σαρκοζί διαρρηγνύοντας μάλιστα τα ιμάτιά του για το «απίστευτο πολιτικό θάρρος» του απερχόμενου προέδρου;
Θα υποδυθεί τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ
Χολή κατά Στρος Καν και Σοσιαλιστών
Δηλητήριο για τους Σοσιαλιστές βγάζει σε κάθε ευκαιρία ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Μετά τα υποτιμητικά σχόλια για τις ικανότητες της γ.γ. της παράταξης, Μαρτίν Ομπρί, ο «Ζεζέ» εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ντομινίκ Στρος Καν, τον οποίο μάλιστα πρόκειται να υποδυθεί στη μεγάλη οθόνη αυτό το καλοκαίρι.
Οπως επεσήμανε σε συνέντευξή του, δέχτηκε τον ρόλο του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ «ακριβώς επειδή του είναι εξαιρετικά αντιπαθής».
Και όποιος νομίζει ότι ο ηθοποιός αναφέρεται στα πρόσφατα σκάνδαλα στα οποία πρωταγωνίστησε ο άλλοτε ισχυρός Σοσιαλιστής, σφάλλει. Το «πρόβλημα» του Ντεπαρντιέ με τον DSK είναι άλλο. Αυτό που τον ενοχλεί, όπως τόνισε, είναι πως «ο Ντομινίκ Στρος Καν είναι αλαζόνας, όπως εξάλλου και πολλοί άλλοι Γάλλοι τους οποίους επίσης αντιπαθώ». Τα σχόλια του ηθοποιού πυροδότησαν την ειρωνική απάντηση ορισμένων δημοσιογράφων που διερωτήθηκαν εάν «ο Σαρκοζί δεν είναι ένας από τους πλέον αλαζόνες πολιτικούς που έχουν περάσει από το Μέγαρο των Ηλυσίων»...
Σοκ με Σαρκοζί
Υβριστική επίθεση κατά δημοσιογράφου
Σοκ έχει προκαλέσει στα γαλλικά ΜΜΕ η νέα φραστική επίθεση του Νικολά Σαρκοζί σε δημοσιογράφο που «τόλμησε» να τον ρωτήσει για τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους απεργούς της χαλυβουργίας ArcelorMittal. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχασε την ψυχραιμία του στέλνοντας στα «κομμάτια» τον νεαρό δημοσιογράφο τον οποίο αποκάλεσε «α....ι»! Οπως υπογράμμιζαν χθες πολλοί Γάλλοι δημοσιογράφοι, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαρκοζί αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση επιλέγοντας να βρίσει τον δημοσιογράφο. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους εξ αυτών, «πρόκειται για συνειδητή τακτική την οποία ακολουθεί ο Σαρκό: μόλις τον στριμώξει κάποιος, τον ξεφτιλίζει δημοσίως βρίζοντάς τον με τον χειρότερο τρόπο».
Το... συνηθίζει
Το ίδιο έκανε και πριν από δύο μήνες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε για την απώλεια του τριπλού Α της γαλλικής οικονομίας... Ο Σαρκοζί τού απάντησε αμφισβητώντας τη «νοημοσύνη» του, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο έναν άλλο δημοσιογράφο όταν αυτός τόλμησε να αναφερθεί στην υπόθεση «Καράτσι», στην οποία εμπλέκεται ο απερχόμενος πρόεδρος.
Εν τω μεταξύ, το στρατόπεδο του Σαρκοζί εξέφραζε χθες την ικανοποίησή του με την απόσυρση του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν από την προεκλογική κούρσα καθώς ο τελευταίος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...