ΜΑΧΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ - ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ «Πόλεμος» εξουσίας στην Κίνα

Γουέν Τζιαμπάο Καθώς η θητεία του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο και του προέδρου Χου Τζιντάο πλησιάζει προς το τέλος της, στο παρασκήνιο μαίνεται η διαμάχη για το διακύβευμα των μεταρρυθμίσεων στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου..

Γουέν Τζιαμπάο
Σκληρό και πολυεπίπεδο πολιτικό παιχνίδι, με τα χτυπήματα κάτω από τη μέση να γίνονται πλέον φανερά, έχει ξεκινήσει στα ανώτερα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, καθώς η θητεία του Kινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο και του προέδρου Χου Τζιντάο πλησιάζει προς το τέλος της και χαράζει η επόμενη μέρα στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου.
Η πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι η κούρσα για την επικράτηση της πιο «φιλελεύθερης» φράξιας του ΚΚΚ ή της πιο συντηρητικής που λήγει σε έναν χρόνο (με τη λήξη της θητείας του Τζιαμπάο) έχει αρχίσει να γίνεται σκληρή, είναι η έκταση που έλαβε το θέμα του σκανδάλου στο οποίο είναι μπλεγμένος ο γραμματέας του κόμματος της επαρχίας Τσονγκτσίνγκ, Μπο Σιλάι, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρούνταν φαβορί για μία θέση στην πανίσχυρη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, η οποία θα σχηματιστεί τον προσεχή Οκτώβριο.
Το αποφασιστικό χτύπημα εναντίον του Μπο Σιλάι, που θεωρείται συντηρητικός, έδωσε ο ίδιος ο Γουέν Τζιαμπάο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του Λαού.
Μπο Σιλάι
Μπο Σιλάι
Σε αυτήν, ο Τζιαμπάο αναφέρθηκε στην υπόθεση του Μπο Σιλάι, λέγοντας ότι θα χυθεί άπλετο φως με αποτέλεσμα την Πέμπτη να παυθεί από τα καθήκοντα του γραμματέα του κόμματος στην Τσονγκτσίνγκ.
Ο Μπο Σιλάι ήταν γνωστός για την εκστρατεία του εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος στην επαρχία Τσονγκτσίνγκ, για τις πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων, αλλά και για την επαναφορά συνθημάτων από την εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσε-Τούνγκ. Τα πάνω κάτω, όμως, για τον Μπο Σιλάι ήρθαν όταν ο πρώην αστυνομικός διοικητής της Τσονγκτσίνγκ Ουάνγκ Λιζούν, συνελήφθη μετά την παραμονή του για ώρες στο προξενείο των ΗΠΑ της επαρχίας Σιτσουάν, που σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ήταν μια προσπάθεια να φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γου Μπανγκουό
Γου Μπανγκουό
Παρασκήνιο
Η αναφορά στην υπόθεση από τα χείλη του Κινέζου πρωθυπουργού καταδεικνύει ότι η μάχη στο παρασκήνιο για την επόμενη μέρα μαίνεται ακόμα, και πλέον, μετά την καθαίρεση του Μπο Σιλάι, ίσως πάρει ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις.
Ο Γουέν Τζιαμπάο, που ανήκει στους λεγόμενους «φιλελεύθερους» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στη συνέντευξη Τύπου μεταξύ άλλων πίεσε για περισσότερες μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα.
Aσι Τζινπίνγκ
Aσι Τζινπίνγκ
Παρότι η τάση στην οποία ανήκει ο Κινέζος πρωθυπουργός μοιάζει να κερδίζει έδαφος εντός του Πολιτικού Γραφείου, οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές προς μια πιο δυτικού τύπου δημοκρατική διακυβέρνηση, προσκρούουν στο νούμερο 2 της ιεραρχίας που δεν είναι άλλος από τον Γου Μπανγκουό, ενώ περαιτέρω αβεβαιότητα προκαλούν και οι κλειστές μέχρι σήμερα ατζέντες των πιθανότερων αντικαταστατών του Τζιαμπάο και του Τζιντάο, που είναι ο Λι Κεκιάνγκ και ο Σι Τζινγκπίνγκ αντίστοιχα.
Η αντίθεση του Γου Μπανγκουό στις μεταρρυθμίσεις είναι γνωστή από το 2009, όταν επισήμως είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να εισαχθούν στην Κίνα μια δυτικού τύπου πολυκομματική δημοκρατία και ο διαχωρισμός των τριών εξουσιών.
Διακυβέρνηση
Λι Κεκιάνγκ
Λι Κεκιάνγκ
Από την πλευρά του, ο Γουέν Τζιαμπάο θέλει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που να κάνουν πιο δημοκρατικό τον τρόπο διακυβέρνησης, χωρίς όμως αυτό υποχρεωτικά να σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν δομές δυτικού τύπου. Η κίνηση προς τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος της Κίνας, είναι αυτό που προκαλεί αναταραχή στους κύκλους της ηγεσίας του κόμματος, εκτιμούν κάποιοι αναλυτές.
Οπως σημείωσε ο Βίκτορ Σιχ, του Πανεπιστημίου Northwestern, στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»: «Υπάρχει μια γενική αίσθηση μεταξύ της πολιτικής ελίτ ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο σύστημα, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί τι είδους αλλαγές πρέπει να γίνουν και με ποια σειρά».
Σι Τζίνπινγκ
Στιγμάτισε φαινόμενα διαφθοράς μέσα στο κόμμα
«Καθαρότητα, ενότητα και ιδεώδη» ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Κίνας και επόμενος ηγέτης της χώρας Σι Τζινπίνγκ από τα μέλη του κόμματος σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση Qiushi, το επίσημο όργανο της κεντρικής επιτροπής.
Το αίτημα για πειθαρχία και η σκληρή ρητορική της επιστολής όμως είναι περισσότερο για εσωκομματική κατανάλωση, αφού απέφυγε να ξεκαθαρίσει τις πολιτικές που θέλει να προωθήσει στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος εμμέσως φωτογράφησε τον πρώην γραμματέα του ΚΚ Κίνας στην Τσονγκτσίνγκ Μπο Σιλάι: «Η έλλειψη ιδεωδών, το αποκλίνον στυλ, η έλλειψη αρχών και η παράβαση καθήκοντος απαντώνται σε διάφορους βαθμούς σε ορισμένα μέλη ή στελέχη του κόμματος και αποδυναμώνουν το κύρος του στον λαό».
Η αποπομπή
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η αποπομπή του Μπο Σιλάι είχε προαποφασιστεί εδώ και καιρό, αφού το κείμενο του Σι Τζινπίνγκ είχε εκφωνηθεί από τον ίδιο σε φοιτητές της Κεντρικής Σχολής του ΚΚ Κίνας ήδη από την 1η Μαρτίου και αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο στην επαρχία Τσονγκτσίνγκ που έκαψε τον Μπο Σιλάι.
Μεταξύ άλλων, ο Σι Τζινπίνγκ, στο κείμενό του αναφέρει ότι «υπάρχει ανησυχία για τους Κινέζους που εντάσσονται στο κόμμα για να κάνουν καριέρα», ενώ όπως συμπληρώνει: «Ορισμένα πρόσωπα γίνονται σήμερα μέλη του κόμματος όχι γιατί πιστεύουν στον μαρξισμό ή θέλουν να αφιερωθούν στον σοσιαλισμό με τα χρώματα της Κίνας ή γιατί μάχονται μέχρι τέλους για τον κομμουνισμό, αλλά γιατί, αν γίνουν στελέχη, έχουν προσωπικά προνόμια».
Η επόμενη μέρα
Οι άνθρωποι - κλειδιά και οι τάσεις
Μπο Σιλάι
Ο μέχρι πρότινος γραμματέας του ΚΚ Κίνας στην Τσονγκτσίνγκ αποτέλεσε το πρώτο «θύμα» της εσωτερικής διαμάχης για το μέλλον του Κόμματος και της Κίνας.
Γου Μπανγκουό
Ο κύριος εκφραστής της τάσης των συντηρητικών εντός του ΚΚ Κίνας. Είναι αντίθετος με οποιαδήποτε μεταρρύθμιση κινείται προς έναν δυτικού τύπου εκδημοκρατισμό της Κίνας.
Γουέν Τζιαμπάο
Ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα μεταρρυθμίσεις και επιτέθηκε εναντίον του συντηρητικού Μπο Σιλάι, ο οποίος τελικά καθαιρέθηκε από τη θέση του.
Aσι Τζινπίνγκ
Αντιπρόεδρος της Κίνας και δεύτερος στην ιεραρχία της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, αναμένεται να είναι ο αντικαταστάτης του Χου Τζιντάο στην προεδρία. Η πολιτική ατζέντα του δεν είναι ξεκάθαρη.
Λι Κεκιάνγκ
Αναπληρωτής πρωθυπουργός που αναμένεται να αναλάβει στη θέση του Γουέν Τζιαμπάο. Θεωρείται ως άνθρωπος του Χου Τζιντάο και η πολιτική ατζέντα του παραμένει θολή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...