Δεν εκπλήσσει τον Ολάντ το προεκλογικό «μποϊκοτάζ» των Ευρωπαίων ηγετών

Την έντονη αντίδραση των Γάλλων σοσιαλιστών έχει προκαλέσει αναφορά στον γερμανικό Τύπο πως κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να «μποϊκοτάρουν» τον υποψήφιο για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ εξαιτίας της αντίθεσής του στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο..


«Δεν με εκπλήσσει αυτή η πληροφορία» είπε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, λέγοντας πως «την απόφαση των Γάλλων δεν θα υπαγορεύσουν οι ξένες ηγεσίες».


Το γερμανικό Spiegel είχε αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συμφώνησαν άτυπα να μην «δώσουν πλατφόρμα» στον Ολάντ. Σύμφωνος ήταν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρά το ότι το Λονδίνο αποφάσισε να μείνει έξω από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.


Η γερμανική καγκελαρία αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, λέγοντας πως η κάθε κυβέρνηση αποφασίζει ανεξάρτητα το πρόγραμμά της. Επιβεβαίωσε πάντως πως δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση Μέρκελ και Ολάντ.


Ο ίδιος ο υποψήφιος των Γάλλων σοσιαλιστών σχολίασε την Κυριακή στο France 3: «Δεν με εκπλήσσει, αυτή η πληροφόρηση». «Ο γαλλικός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του» είπε, «δεν θα επηρεάσουν την απόφασή του οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τους οποίας σέβομαι».


«Είμαστε ένα μεγάλο έθνος, μία μεγάλη χώρα, στην οποία δεν υπαγορεύουν αποφάσεις οι αρχηγοί κρατών που είναι μεν φίλοι μας, αλλά παραμένουν στο εξωτερικό» είπε ο Ολάντ.


«Εάν εκλεγώ πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα συνεργαστώ με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τους οποίους και ανυπομονώ να πείσω να προσθέσουν μία διάσταση ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές συνθήκες» κατέληξε ο Ολάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...