«Επίδειξη» ενότητας, αλλά... Οι ισραηλινές απειλές κατά Ιράν σκιάζουν τη συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου

Διαβεβαιώσεις ότι είναι αδιάρρηκτη η σχέση της Αμερικής με το Ισραήλ και θα υπερασπίζεται πάντα την ασφάλειά του έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου..
επιχειρώντας να βάλει «φρένο» σε μία ενδεχόμενη μονομερή επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, αλλά υπάρχει χρόνος για διπλωματία, σημείωσε ο Ομπάμα με τον φακό να καταγράφει τους δύο ηγέτες να χαμογελούν σε μία απόπειρα να δείξουν ενωμένοι παρά τις ψυχρές τους σχέσεις.

Για κοινή θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ζήτημα του Ιράν μίλησε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να καταστήσει όμως σαφές πως το Ισραήλ θα παραμείνει «κύριος της μοίρας του» αποφασίζοντας πώς θα χειριστεί το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.


«Οι δεσμοί ανάμεσα στις χώρες μας είναι αδιάρρηκτοι. Η δέσμευσή μας προς το Ισραήλ είναι στέρη σαν βράχος. Οι ΗΠΑ θα βρίσκονται πάντα εκεί για την ασφάλεια του Ισραήλ» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Υπογράμμισε ότι δεν είναι αποδεκτή η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, υπογράμμισε όμως πως υπάρχει χρόνος για διπλωματία.


Οι ηγέτες Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ επιχείρησαν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στο ζήτημα του Ιράν, έπειτα από εβδομάδες φημολογίας και ανησυχιών ότι το Ισραήλ προτίθεται να εξαπολύσει μονομερώς προληπτικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.


Σε μία επίδειξη ενότητας με τον Μπαράκ Ομπάμα -οι σχέσεις των οποίων έχουν διανύσει ταραχώδη περίοδο- ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ στέκονται μαζί στην ανάγκη να αποτρέψουν το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων.


Κατά τη συνομιλία μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δύο ηγετών, δεν έγινε καμία αναφορά για τυχόν διαφορές που μπορεί να έχουν ως προς τις κόκκινες γραμμές που θα πυροδοτούσαν στρατιωτική δράση στο Ιράν, το οποίο εκλαμβάνεται από το Ισραήλ ως απειλή για την ύπαρξή του.


Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράμμισε, όμως, πως το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει «κύριος της μοίρας του» αποφασίζοντας πώς θα χειριστεί το Ιράν, το οποίο έχει καλέσει στην καταστροφή του εβραϊκού κράτους.


«Το Ισραήλ πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίζει το ίδιο τον εαυτό του έναντι κάθε απειλής» δήλωσε ο Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε πει μία ημέρα νωρίτερα από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του ισχυρού φιλο-ισραηλινού λόμπι AIPAC.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...