Καβάλα Oil: Ξεμπλοκάρει επένδυση 100 εκατ. δολ. στην Καβάλα

«Ναι σ' όλα» φέρεται να είπε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, όσον αφορά στα αιτήματα των εργαζόμενων στην «Καβάλα Oil» (θυγατρική της Energean Oil & Gas), προκειμένου να..
συνεχιστεί η εκμετάλλευση των πετρελαίων του Πρίνου από το υφιστάμενο σχήμα, αλλά και να ξεμπλοκάρει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. δολαρίων για την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Όπως προέκυψε από χθεσινή κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πλευρών, ο υφυπουργός τόνισε πως ήδη έχει υπογράψει την επέκταση της περιοχής παραχώρησης, έτσι ώστε να υλοποιηθούν νέες γεωτρήσεις. Η σχετική απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, προκειμένου να ξεκινήσει να έχει και ισχύ.
Η δεύτερη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι επενδύσεις των 100 εκατ. δολαρίων είναι η χρονική διεύρυνση της εκμετάλλευσης, καθώς η σχετική άδεια λήγει το 2013. Μέχρι πρόσφατα οι άδειες δίνονταν για πέντε χρόνια, αλλά πλέον με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο 4001/2011 το χρονικό αυτό διάστημα δύναται να επεκταθεί στα 25 έτη.
Με την ένταξη της «Καβάλα Oil» σ' αυτό το πλαίσιο, αλλάζουν και τα δεδομένα χρηματοδότησης των επενδύσεών της προς το θετικότερο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως τρεις σύμβουλοι από το ΥΠΕΚΑ θα συνεργαστούν με την εταιρεία, προκειμένου να προετοιμαστεί νομοθετική ρύθμιση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και να προωθηθεί στη Βουλή για να εναρμονιστεί το καθεστώς λειτουργίας της «Καβάλα Oil» με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο.
Σεισμικά δεδομένα
Αναφορικά με το άλλο ζήτημα, της παροχής των σεισμικών δεδομένων των ερευνητικών περιοχών του Θρακικού πελάγους (αφορά μία παλαιά παραχώρηση, όπου τα ΕΛ.ΠΕ. κατέχουν το 25%), επί της ουσίας η «Καβάλα Oil» μπορεί να έχει πρόσβαση σ' αυτά μόνο εάν συμφωνήσει σχετικά με τα ΕΛ.ΠΕ.
Για την υπόγεια αποθήκη στο υποθαλάσσιο και εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, που θα απαιτήσει επένδυση κόστους 400 εκατ. ευρώ, το υπουργείο ενθαρρύνει την πραγματοποίηση μελέτης βιωσιμότητας από την κοινοπραξία της Energean και του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Edisson.
Όμως θα χρειαστεί να εκτελεστεί και μελέτη αποτίμησης για το συγκεκριμένο κοίτασμα, την οποία θα υλοποιήσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο οποίο και έχει περιέλθει ως περιουσιακό στοιχείο του κράτους το εν λόγω στοιχείο ενεργητικού (η υπόγεια αποθήκη). Μετά την αποτίμηση, θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία Energean-Edisson για την επένδυση των 400 εκατ. ευρώ και το όφελος, που θα αποκομίσει το Δημόσιο απ' αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...