ΡΙΦΑΑΤ ΑΛ ΑΣΑΝΤ Ο «χασάπης της Χάμας » ντύθηκε δημοκράτης

«Χτίζει» νέο προφίλ: Σήμερα, ο Ριφαάτ θέλει να εμφανίζεται ως «δημοκρατικός» και -προπαντός- «φιλοδυτικός»... Ο γιος του Ριμπάλ μάλιστα επιχειρεί να αποδομήσει το προφίλ του πατέρα του ως «χασάπη της Ο εξόριστος θείος του Μπασάρ Αλ Ασαντ, υπό τις διαταγές του οποίου το 1982 σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι, ηγείται πολιτικών οργανώσεων για την «οικοδόμηση της δημοκρατίας στη Συρία»«Χτίζει» νέο προφίλ:..
Σήμερα, ο Ριφαάτ θέλει να εμφανίζεται ως «δημοκρατικός» και -προπαντός- «φιλοδυτικός»... Ο γιος του Ριμπάλ μάλιστα επιχειρεί να αποδομήσει το προφίλ του πατέρα του ως «χασάπη της Χάμα» υποστηρίζοντας πως «αυτά κατασκευάστηκαν από το καθεστώς για να τον υπονομεύσουν».Υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ελευθερίας του συριακού λαού δηλώνει σήμερα ο εξόριστος Ριφαάτ αλ Ασαντ, ο θείος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, που απέκτησε παγκόσμια φήμη με το προσωνύμιο του «χασάπη της Χάμα»!Την ώρα που κορυφώνονται οι συγκρούσεις στη Συρία με τον προεδρικό να εξαπολύει λυσσαλέες επιθέσεις με στόχο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση πριν από την 12η Απριλίου, ημέρα κατά την οποία η Δαμασκός έχει συμφωνήσει να σταματήσει τις εχθροπραξίες ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων του ΟΗΕ, ο πρώην Σύρος αντιπρόεδρος επανέρχεται στο προσκήνιο με σειρά συνεντεύξεων καλώντας τον ανιψιό του να «εγκαταλείψει τη χώρα» και προειδοποιώντας τον πως «οι ώρες του στο τιμόνι της Συρίας είναι μετρημένες».Σύμφωνα με τον 73χρονο αδελφό του εκλιπόντα πρώην προέδρου Χαφέζ αλ Ασαντ, ο οποίος περνάει τη ζωή του ανάμεσα στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, «ο Μπασάρ δεν μπορεί να απαιτεί να παραμείνει στην εξουσία δολοφονώντας τον ίδιο του τον λαό», ενώ θεωρεί πως «για το μακελειό δεν ευθύνεται κανένας άλλος πέραν του Μπασάρ καθώς όποιος τολμήσει να διαφωνήσει μαζί του, ακόμη και στενός συγγενής, ξέρει πολύ καλά πως τον περιμένει εκτέλεση»... Ενα επιχείρημα το οποίο, όπως θα δούμε παρακάτω, μάλλον συμφέρει τον Ριφαάτ.

Σε κάθε ευκαιρία ο Ριφαάτ προειδοποιεί τον Μπασάρ για την «επικείμενη επιστροφή του».
Σε κάθε ευκαιρία ο Ριφαάτ προειδοποιεί τον Μπασάρ για την «επικείμενη επιστροφή του».
Μαζί με δύο εκ των πέντε παιδιών του, ο Ριφαάτ ηγείται δύο πολιτικών οργανώσεων που θέτουν ως στόχο «την ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία» και την «οικοδόμηση της δημοκρατίας στη χώρα». Ωστόσο, ο θείος του Μπασάρ δεν ανήκε πάντα σε αυτό το στρατόπεδο.
Αντιθέτως, από το 1970 έως και το 1984 υπήρξε ο «ένοπλος βραχίονας» του αδελφού του Χαφέζ. Αρχηγός της αφρόκρεμας των ειδικών Σωμάτων του στρατού, ο Ριφαάτ ήταν ο άνθρωπος που τον Φεβρουάριο του 1982 οδήγησε τις προεδρικές δυνάμεις κατά της πόλης Χάμα όπου είχε εκδηλωθεί εξέγερση των σουνιτών. Οι εντολές του ήταν να βομβαρδιστεί η πόλη αδιακρίτως με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους -σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις- περίπου 25.000 άνθρωποι.
Αργότερα, ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος Τόμας Φρίντμαν θα αναφέρει πως, μιλώντας για την ιστορική «Σφαγή της Χάμα», ο Ριφαάτ καυχήθηκε στο στενό του περιβάλλον πως «οι νεκροί ήταν στην πραγματικότητα 38.000».
Ωστόσο, λίγο μετά την ισοπέδωση της Χάμα, ο πρόεδρος Χαφέζ διαγνώστηκε με καρδιακά προβλήματα, με αποτέλεσμα να διορίσει μια εξαμελή επιτροπή για την προσωρινή διακυβέρνηση της χώρας από την οποία... απουσίαζε ο φιλόδοξος αδελφός του. Αυτή ήταν η στιγμή που θα άλλαζε για πάντα τη σχέση του Ριφάατ με την οικογένεια Ασαντ. Εκνευρισμένος, ο Ριφάατ άρχισε να συσπειρώνει γύρω του μια ομάδα αξιωματικών και πολύ σύντομα οι εντάσεις εντός του στρατού ήταν καθημερινότητα.
Εχοντας αναρρώσει, ο Χαφέζ επέστρεψε στην εξουσία και σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα διόρισε τον αδελφό του στη θέση του αντιπροέδρου, αφαιρώντας του όμως κάθε αρμοδιότητα στους κόλπους του στρατού. Ο Χαφέζ είχε πάρει την απόφασή του: Διάδοχός του θα ήταν ο γιος του, Μπασάρ. Οσο για τον αδελφό του, αυτός θα πήγαινε ένα «ταξίδι» στο εξωτερικό με ανοιχτή ημερομηνία επιστροφής.
Οσοι υποστηρικτές του Ριφάατ παρέμειναν πίσω είδαν την έξοδο από τα Σώματα του στρατού, ενώ αρκετοί εκτελέστηκαν. Παρά το γεγονός ότι το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας επέστρεψε στη Συρία το 1992 για την κηδεία της μητέρας του, οι σχέσεις του με τους υπόλοιπους Ασαντ όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν αλλά η ανάληψη της προεδρίας από τον Μπασάρ το 2000 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Ριφάατ.
Στο νέο πολιτικό σκηνικό
Θέλει ρόλο για τα παιδιά του
Απώτερος σκοπός του Ριφαάτ αλ Ασάντ, σύμφωνα με αναλυτές, είναι να τοποθετηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο πολιτικό σκηνικό έτσι όπως αυτό θα διαμορφωθεί την επόμενη ημέρα. Οπως επισημαίνουν, μπορεί ο 73χρονος να γνωρίζει πως δεν μπορεί να διεκδικήσει -προς το παρόν τουλάχιστον- πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο ίσως να θεωρεί πως κάποια από τα παιδιά του ενδεχομένως να καταφέρουν να μπουν στο παιχνίδι. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, ο Ριφαάτ απολαμβάνει της στήριξης τόσο της Σαουδικής Αραβίας -καθώς ο βασιλιάς Αμπντάλαχ είναι παντρεμένος με την αδελφή μιας εκ των συζύγων του Ριφαάτ- αλλά και ορισμένων κύκλων στις ΗΠΑ.
Οπως τονίζεται, ο θείος του Μπασάρ φαίνεται να συμμετείχε σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον μετά τον πόλεμο στο Ιράκ οι οποίες είχαν ως στόχο τη «συσπείρωση» της συριακής αντιπολίτευσης έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, ο Ριφάατ φέρεται να ανέπτυξε επαφές ακόμη και με εκπροσώπους των άλλοτε ορκισμένων εχθρών του, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οργάνωσης δηλαδή που ηγήθηκε της αιματοκυλισμένης εξέγερσης στη Χάμα το 1982.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...