«Πόλεμος» Βορείων και Νοτίων Σκληρό παζάρι για τη διαδοχή Γιούνκερ στο Eurogroup

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί  η διαδοχή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην κορυφή του Εurogroup καθώς η Γερμανία και οι λοιπές χώρες των τριών «Α» από τη μία πλευρά και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου..
από την άλλη προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια που συνθέτουν ένα πολύπλοκο παζλ στις κορυφαίες οικονομικές θέσεις της Ευρώπης.
Η θητεία του πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του «κονκλάβιου» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης από το 2005 πρόκειται να λήξει τον ερχόμενο Ιούνιο και ο ίδιος ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο  άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε από τον τέως Καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ως ο «μοναδικός αληθινός ηγέτης σήμερα στην Ευρώπη», δεν προτίθεται να επαναδιεκδικήσει τη θέση.

Ο λόγος είναι πως με τις επιλογές του ο κ. Γιούνκερ έχει ενοχλήσει πολλούς και έχει ο ίδιος ενοχληθεί περισσότερο…

Η σκληρή γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς εναντίον της Γερμανικής ηγεμονικής τάσης στην Ευρώπη δημιούργησε εχθρικό κλίμα στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης και η θέση που επιθυμούσε ο διακαώς ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δόθηκε τελικά στον Χέρμαν φαν Ρομπέι. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι συσχετισμοί στη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη έχουν αναδιαμορφωθεί εις βάρος του επικεφαλής του Εurogroup, η θέση του οποίου έχει ουσιαστικά υποβαθμισθεί υπέρ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.«Πόλεμος» Βορείων και ΝοτίωνΗ διαδοχή του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ εξελίσσεται σε σκληρό παζάρι καθώς η επιθυμία του Βερολίνου να τοποθετηθεί ως επικεφαλής του eurogroup ο νυν ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντά τις αντιδράσεις αρκετών χωρών καθώς με αυτήν την εξέλιξη το Βερολίνο θα κατέχει τρεις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά οικονομικά όργανα, μετά τον Βέρνερ Χόγιερ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον Κλάους Ρέσλινγκ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για αυτόν το λόγο κύκλοι των Βρυξελλών εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμοι να αναθέσουν τη θέση του επικεφαλής του Εurogroup στον νυν πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν κάτι που συναντά όμως τις αντιδράσεις πολλών χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.


Η αποχώρηση του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ συνδυάζεται και με την ιδέα τοποθέτησης του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου Υβ Μερς στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη θέση του Ισπανού Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλες Παράμο η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του μήνα. Η κίνηση αυτή την οποία στηρίζουν το Παρίσι και το Βερολίνο θα θέσει τέρμα σε μια άτυπη συμφωνία που προέβλεπε να συμμετέχουν πάντοτε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ πρόσωπα από τις τέσσερεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, ήτοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να εκπροσωπούνται στην κορυφή της ΕΚΤ, με τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι ως Πρόεδρο και τον Πορτογάλο Βίτορ Κονστάντσιο ως αντιπρόεδρο η Γερμανία φαίνεται διατεθειμένη να ακυρώσει την διεκδίκηση της θέσης από έναν άλλο Ισπανό.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...