ΖΑΝ-ΛΙΚ ΜΕΛΑΝΣΟΝ Ο σούπερ σταρ της γαλλικής Αριστεράς θέλει να κυβερνήσει

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο χαρισματικός ηγέτης φαίνεται να προσελκύει ψηφοφόρους που μέχρι πρότινος επέλεγαν την αποχή.    Αφού κατάφερε να συσπειρώσει έναν κατακερματισμένο πολιτικά χώρο, φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της τρίτης θέσης στον πρώτο γύρο, δηλώνει ανοιχτά ότι θα στηρίξει τον Ολάντ στην τελική μάχη και διεκδικεί κυβερνητικό ρόλοΣύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο χαρισματικός ηγέτης φαίνεται να προσελκύει..
ψηφοφόρους που μέχρι πρότινος επέλεγαν την αποχή.Πίσω από το μπρα ντε φερ των δύο μονομάχων για το Μέγαρο των Ηλυσίων διεξάγεται τον τελευταίο μήνα μια λυσσαλέα μάχη για τον τίτλο του «ρυθμιστή» του εκλογικού αποτελέσματος, έναν ρόλο που αναλαμβάνει κατά παράδοση ο «τρίτος άνθρωπος» της πολιτικής αναμέτρησης.Ετσι, μπορεί ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί να θεωρούν δεδομένη την πρόκρισή τους στον δεύτερο γύρο, ωστόσο -καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της κάλπης- τα γαλλικά ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή τους στις μεταβολές που καταγράφονται στις πολιτικές ισορροπίες στον α' γύρο, εκεί όπου -στην τελική- θα αποτυπωθούν και οι πραγματικές δυναμικές που αναπτύσσονται στην κοινωνία. Και όταν αναφέρονται στον όρο «δυναμική», σύσσωμοι οι Γάλλοι αναλυτές έχουν πλέον ένα και μοναδικό όνομα κατά νου: αυτό του Ζαν-Λικ Μελανσόν.Ο Φρανσουά Ολάντ έχει κατ' επανάληψη εκφράσει την εκτίμησή του προς τον πρώην ομοϊδεάτη του ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται να του προτείνει κάποιο χαρτοφυλάκιο, κάτι που ο Μελανσόν μέχρι πρότινος απέρριπτε.

Μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του μακελάρη της Τουλούζης, η Μαρίν Λε Πεν έσπευσε να τονίσει πως ήταν η μοναδική υποψήφια που είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο του ισλαμισμού.
Μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του μακελάρη της Τουλούζης, η Μαρίν Λε Πεν έσπευσε να τονίσει πως ήταν η μοναδική υποψήφια που είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο του ισλαμισμού.
Ωστόσο, την Παρασκευή φαίνεται πως αποφάσισε να ανακατέψει ακόμη περισσότερο την... τράπουλα των προεδρικών εκλογών και να ρίξει γέφυρες για πιθανή συνεργασία, ανακοινώνοντας διά της εκπροσώπου του, Κλεμαντίν Οτέν, ότι θα στηρίξει τον Σοσιαλιστή υποψήφιο στη μονομαχία του β' γύρου με τον Σαρκοζί. «Καλούμε σε μια νίκη κατά του Σαρκοζί και θα ψηφίσουμε για τον αριστερό υποψήφιο που είναι μπροστά» δήλωσε η Οτέν, ενώ άνοιξε τον δρόμο για διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας μετεκλογικά λέγοντας: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Αριστεράς. Θα θέλαμε να δούμε να δημιουργούνται για εμάς οι πολιτικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση».
Πώς εξηγείται όμως η συνεχόμενη άνοδος του υποψηφίου του Αριστερού Μετώπου στις δημοσκοπήσεις; Από ποιον «κλέβει» ψήφους; Μπορεί να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη στην κάλπη ή πρόκειται για... φούσκα, όπως ισχυρίζεται η ορκισμένη εχθρός του και υποψήφια της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν;
Ο πρώην σοσιαλιστής, που έχει κλέψει τις καρδιές της γαλλικής Αριστεράς, καταφέρνοντας να συσπειρώσει έναν άλλοτε κατακερματισμένο πολιτικό χώρο, μοιάζει να απολαμβάνει όσο κανένας άλλος την προεκλογική εκστρατεία. Μετά την εντυπωσιακή συγκέντρωση που έκανε στη Βαστίλη -σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης- στις 18 Μαρτίου, προσελκύοντας γύρω στους 120.000 υποστηρικτές, τα ΜΜΕ παρακολουθούν την κάθε του κίνηση, υπενθυμίζοντας πως ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν τον χαρισματικό 61χρονο αριστερό ηγέτη να τερματίζει τρίτο (με 15%) μπροστά από τη Μαρίν Λεπέν και τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού.
Υπογραμμίζοντας πως η πορεία του Μελανσόν προς το «χάλκινο μετάλλιο» της προεδρικής κούρσας δεν είναι σε καμία περίπτωση στρωμένη με ροδοπέταλα, τα ΜΜΕ σπεύδουν να προειδοποιήσουν τους πολιτικούς του αντιπάλους πως ο άλλοτε πρωταγωνιστής του μαθητικού κινήματος τον Μάη του '68 «έχει αποδείξει πως είναι μαχητής».
Το παρελθόν
Από μόνη της η ανάδειξή του σε ηγετική προσωπικότητα της προεκλογικής εκστρατείας θεωρείται απρόσμενη κατάκτηση. Τροτσκιστής στα φοιτητικά του χρόνια στη Φιλοσοφική Σχολή, ο Μελανσόν ήταν ανάμεσα στους δεκάδες αριστερούς της εποχής που οδηγήθηκαν σχεδόν «υπνωτισμένοι» στην αγκαλιά του Φρανσουά Μιτεράν και μετατράπηκαν σε σημαιοφόρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος τη δεκαετία του '80. Παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούσε ανέκαθεν την αριστερή πτέρυγα της παράταξης, ο Μελανσόν δεν εγκατέλειψε τους Σοσιαλιστές παρά μόνο το 2008... για να ιδρύσει το δικό του Κόμμα της Αριστεράς.
Εύκολα λοιπόν μπορεί κανείς να κατανοήσει πως η επιλογή του πρώην σοσιαλιστή ως υποψηφίου του Αριστερού Μετώπου -μια κίνηση που συσπειρώνει δέκα κόμματα με βασική συνιστώσα τους Γάλλους Κομμουνιστές- αντιμετωπίστηκε με καχυποψία έως και δυσφορία από τους υποστηρικτές του κινήματος. Ωστόσο, ο Μελανσόν δεν πτοήθηκε και όχι μόνο τους άλλαξε γνώμη, αλλά κατάφερε να τους κινητοποιήσει σε πρωτοφανή βαθμό, με αποτέλεσμα χιλιάδες ψηφοφόροι του Κομμουνιστικού Κόμματος να προσφέρουν εθελοντική εργασία για την προώθηση της εκστρατείας του...
Κλειδί για την επιτυχία του ήταν, σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιλογή του να επιτίθεται συστηματικά στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Οπως επισημαίνουν, ο Μελανσόν δεν έκανε αυτό που συνηθίζουν οι υποψήφιοι της Αριστεράς: να προσπαθεί δηλαδή με κάθε είδους επιθέσεις να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων ή ακόμη των Σοσιαλιστών που βρίσκονται «πιο κοντά» στον δικό του πολιτικό χώρο. Αυτό τον ανέδειξε στα μάτια των ψηφοφόρων σε «αυθεντικό υποψήφιο της Αριστεράς», σε αυτόν που θέλει να εκπροσωπεί το αντίπαλον δέος της Δεξιάς και όχι να υπονομεύσει «συγγενικές» πολιτικές δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, όσο ο Μελανσόν κέρδιζε πόντους στις δημοσκοπήσεις (από 6% που ελάμβανε πριν από 4 μήνες σήμερα συγκεντρώνει 14% με 15%), τόσο οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της προεδρικής αναμέτρησης έμοιαζαν να γοητεύονται από τις προγραμματικές του εξαγγελίες... Σε σημείο που άρχισαν να τις παρουσιάζουν ως δικές τους!
Μπορεί ο Σαρκοζί και ο Ολάντ να μην εμπνέονται από την Παρισινή Κομμούνα και να μην έχουν μετατρέψει σε σημαία τους την ανάγκη ίδρυσης της 6ης Δημοκρατίας, ωστόσο και οι δύο προκάλεσαν αίσθηση με ορισμένες προτάσεις που προέρχονταν από τις ομιλίες -ποιου άλλου;- του Μελανσόν! Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του σοσιαλιστή υποψηφίου για φορολόγηση με 75% των εισοδημάτων που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος δεν δίστασε να οικειοποιηθεί την πρόταση του Μελανσόν για επιβολή φόρου στους Γάλλους που δηλώνουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό ακριβώς για να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση.
H δεξαμενή των ψηφοφόρων
Από ποιους όμως «κλέβει» τελικά ψήφους ο ηγέτης της Αριστεράς; Οι αναλυτές είναι διχασμένοι. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν πως, παρά την εμμονή της Μαρίν Λε Πεν -η οποία θέλει να παρουσιάζεται ως «υποψήφια της γαλλικής εργατιάς» και καταφέρεται με ύβρεις κατά του Μελανσόν σε κάθε ευκαιρία- δεν καταγράφονται διαρροές από το Εθνικό στο Αριστερό Μέτωπο.
Οπως υποστηρίζουν, ο Μελανσόν έχει καταφέρει πρώτον να συσπειρώσει σε πρωτοφανή βαθμό τον αριστερό χώρο (με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι υποψήφιοι Αριστεροί και Οικολόγοι να συγκεντρώνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά) και δεύτερον φαίνεται να προσελκύει ψηφοφόρους που μέχρι πρότινως επέλεγαν την αποχή. Ισως αυτός είναι και ο λόγος που οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται ιδιαίτερα ψύχραιμοι έναντι της δυναμικής του Μελανσόν.
ΜΑΡΙΝ ΛΕ ΠΕΝ
Ποντάρει στην Τουλούζη για να καπαρώσει την τρίτη θέση
Με τη μετανάστευση και τα... κρέατα Χαλάλ τα οποία σφάζονται σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση- να έχουν κερδίσει τους τελευταίους μήνες μια θέση στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας, η Μαρίν Λε Πεν είχε κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένη, αφού είχε καταφέρει, μεταξύ άλλων, να μετατραπεί στον «εφιάλτη» του Νικολά Σαρκοζί.
Οι δημοσκοπήσεις την έφερναν σταθερά στη τρίτη θέση (μέχρι πριν από μία εβδομάδα, όπου ορισμένες σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν τη Λε Πεν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Μελανσόν), γεγονός που οδήγησε τον απερχόμενο πρόεδρο σε μια θεαματική στροφή προς τα δεξιά. Αρκετοί αναλυτές μάλιστα τονίζουν πως η απόφαση του Σαρκοζί να ασπαστεί μέρος της ατζέντας της Λε Πεν ενδεχομένως να του εξασφαλίσει τελικά την πολυπόθητη πρωτιά... στον α' γύρο. Μετά την τραγωδία της Τουλούζης, η επιστροφή του θέματος της ασφάλειας στην κορυφή της προεκλογικής διαμάχης έμοιαζε με «δώρο εξ ουρανού» για το ακροδεξιό στρατόπεδο.
Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως οι δολοφονίες των επτά ανθρώπων -ανάμεσά τους και τρία παιδιά- από έναν «φανατικό τζιχαντιστή» δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τις μετακινήσεις του εκλογικού σώματος. Αντιθέτως, οι πρώτες σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύτηκαν μετά την τραγωδία που συγκλόνισε τη Γαλλία δείχνουν πως οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές της αναμέτρησης διατηρούν σχεδόν τα ίδια ποσοστά (με τον Ολάντ να επικρατεί στον β' γύρο του Σαρκοζί) και τον Ζαν Λικ Μελανσόν να συνεχίζει να εμφανίζει την ισχυρότερη δυναμική ανάμεσα στους υποψηφίους.
Τι γίνεται όμως με τη Μαρίν Λε Πεν, η οποία λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του φονιά έσπευσε να τονίσει πως «είναι η μοναδική υποψήφια που είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο του ισλαμισμού»; Οι αναλυτές τονίζουν πως, παρά το γεγονός ότι ένα εθνικό σοκ «βοηθάει» συνήθως τα κόμματα εξουσίας, τα οποία εμπνέουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους ψηφοφόρους, στην προκειμένη περίπτωση η Μαρίν Λε Πεν μπορεί να είναι η μοναδική εκ των υποψηφίων που θα καταφέρει τελικά να κεφαλαιοποιήσει, έστω και στο ελάχιστο, την τραγωδία της Τουλούζης.
Ανοιξε... Μέτωπο
Πράγματι, ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποψήφια της Ακροδεξιάς κέρδισε 1 με 1,5 μονάδα αμέσως μετά το μακελειό. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα κέρδη αυτά είναι μηδαμινά και δεν εξασφαλίζουν στη Λε Πεν την τρίτη θέση, κάτι το οποίο η ίδια γνωρίζει πολύ καλά. Γι' αυτό εξάλλου, σημειώνουν, η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου έχει κηρύξει με τη σειρά της πόλεμο στον υποψήφιο του Αριστερού Μετώπου.
Οπως εξηγούν τα ΜΜΕ, η Λε Πεν θεωρεί εφικτό να προσελκύσει... ψηφοφόρους του Μελανσόν, καθώς πιστεύει πως ο τελευταίος απευθύνεται -όπως και η ίδια- στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Βέβαια, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως ο στόχος της Λε Πεν είναι «σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί», αφού στην πραγματικότητα οι υποστηρικτές του Μελανσόν έχουν στη πλειονότητά τους «άλλο μορφωτικό επίπεδο» από αυτό της Ακροδεξιάς και, πέραν ίσως των ομοιοτήτων σε επίπεδο εισοδημάτων, τους χωρίζει... άβυσσος.
Ο... ΠΡΩΗΝ ΤΡΙΤΟΣ
Ο υποψήφιος του Κέντρου, Φρανσουά Μπαϊρού, βλέπει τις πιθανότητές του να αναδειχθεί σε ρυθμιστή να... εξανεμίζονται.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ηγέτη του MoDem (Δημοκρατική Κίνηση) πέμπτο, πίσω από τον Μελανσόν και τη Λε Πεν, με περίπου 12%. Τίποτα δεν θυμίζει τις μεγάλες δόξες του πρώην υπουργού του Συντηρητικού Κόμματος που αποφάσισε να εγκαταλείψει το UMP για να εκπροσωπήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Ο έμπειρος πολιτικός κατάφερε να αιφνιδιάσει άπαντες στις εκλογές του 2007 συγκεντρώνοντας 18,5% στον α' γύρο υποχρεώνοντας τον Σαρκοζί και τη Ρουαγιάλ να δώσουν μάχη μεταξύ τους για να κερδίσουν την υποστήριξή του στον β' γύρο. Ωστόσο, εκείνη η δυναμική φαίνεται πως έχει χαθεί και καμία από τις τελευταίες κινήσεις του Μπαϊρού -συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης στο Zenith του Παρισιού- δεν μοιάζει ικανή να «αναστήσει» την εκστρατεία του.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...