Πράβντα: 100 χρόνια για την κομμουνιστική εφημερίδα της ΕΣΣΔ

Έναν αιώνα μετά την έκδοση του πρώτου φύλλου της, η κάποτε πανίσχυρη εφημερίδα Πράβντα έχει πλέον επιστρέψει στις ρίζες της καθώς ξανάγινε ένα αντιπολιτευόμενο έντυπο που αγωνίζεται να επιβιώσει, καλώντας τους εργάτες όλου του κόσμου να ενωθούν...

Η εφημερίδα, που για δεκαετίες ήταν το επίσημο όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης έχασε το σεβασμό και τη στήριξη του αναγνωστικού κοινού της μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991.
Τη χρονιά εκείνη ο τότε πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν απαγόρευσε την κυκλοφορία της αλλά στη συνέχεια η Πράβντα αναγεννήθηκε, πουλήθηκε στους Έλληνες αδελφούς Γιαννίκου, αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και τελικά, το 1997, εξαγοράστηκε από την Κεντρική Επιτροπή του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Όμως ο διευθυντής της υποστηρίζει ότι η πάλη με τις εχθρικές αρχές, η απειλή του κλεισίματος και τα οικονομικά προβλήματα είναι αυτό ακριβώς που αντιμετώπισε η Πράβντα τα πρώτα χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου φύλλου της, στις 5 Μαΐου 1912 στο τότε Πέτερσμπουργκ, μετέπειτα Λένινγκραντ και σήμερα Αγία Πετρούπολη και μέχρι την Επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917.
"Από πολλές απόψεις ο ρόλος και ο σκοπός μας έχουν ξαναγυρίσει σε αυτό που ήταν πριν από το 1917", είπε ο Μπόρις Καμότσκι από το γραφείο του, στην Οδό Πράβντα της Μόσχας, που κοσμείται από ένα τεράστιο πορτρέτο του Λένιν να διαβάζει την εφημερίδα.
"Είμαστε το κυριότερο όργανο της αντιπολίτευσης, αγωνιζόμαστε για την εξουσία, για πολιτικές αλλαγές. Περάσαμε τόσα πολλά προβλήματα. Σήμερα καθένας από τους εργαζόμενους εδώ είναι ήρωας. Κάποιες φορές χρειάστηκε να δουλέψουν αμισθί", πρόσθεσε.
Η εφημερίδα θα γιορτάσει τα εκατόχρονά της με μια δεξίωση στη Μόσχα, όμως η κατάσταση δεν επιτρέπει άλλου είδους πολυτέλειες. Με πολλούς τρόπους, η Πράβντα μοιάζει να είναι προσκολλημένη στο παρελθόν. Μια μεγάλη προτομή του Λένιν υποδέχεται όσους μπαίνουν στα γραφεία της. Προτομές του Καρλ Μαρξ και του Ιωσήφ Στάλιν κοσμούν ένα ράφι πίσω από το γραφείο του διευθυντή ενώ στις βιβλιοθήκες φυλάσσονται μαρξιστικά βιβλία.
Την εποχή της παντοδυναμίας της τύπωνε εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ σήμερα το τιράζ φτάνει περίπου τα 100.000 φύλλα.

PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...