Έντονους διαλόγους και δραματικά χαρακτηριστικά - ιστορικών διαστάσεων τα χαρακτήρισαν πηγές της Ιπποκράτους - είχε η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξέλιξη των διαβουλεύσεων μεταξύ του κ.Κ. Παπούλια και των πολιτικών..
αρχηγών παραβιάζει την εντολή του λαού επειδή το θέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ και φοβήθηκε η ΔΗΜΑΡ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λένε, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για το σχηματισμό
κυβέρνησης αλλά η λύση θα μπορούσε να δοθεί μόνο από τα κόμματα.
Το ΠαΣοΚ, προσθέτουν, έκανε την πρόταση του για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και αποδέχτηκε όλες τις άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν πλην αυτής του κ. Π. Καμμένου για το σχηματισμό κυβέρνησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων με την ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων και στόχο την καταγγελία του μνημονίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος απάντησε σημείο προς σημείο στα θέματα που ήγειρε ο κ. Καμμένος: Για την κήρυξη ΑΟΖ, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι με το νόμο για την έρευνα για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και τη συμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την Αλβανία στην ουσία κηρύχθηκε η ΑΟΖ. Ο κ. Καμμένος έθεσε θέμα και για το νομικό καθεστώς της Τράπεζας της Ελλάδας - το οποίο βρίσκεται σε στάδιο διευθέτησης - για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος από το 2009, για το ύψος του χρέους - του απάντησαν ότι συνολικά φθάνει τα 220 δισ. ευρώ - για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Ένταση υπήρξε και στη συνομιλία Βενιζέλου - Τσίπρα, με την Ιπποκράτους να καταγγέλλει ότι η μείζον παρεξήγηση στη συζήτηση αφορούσε την καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησε με τον κ. Καμμένο ότι η βάση μιας κυβέρνησης συνεργασίας είναι καταγγελία του μνημονίου. «Τώρα που πάμε ξανά σε εκλογές θυμήθηκες ξανά την καταγγελία ή ισχύει η πιο ώριμη στάση σου τις προηγούμενες ημέρες με την επιστολή του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς;», φέρεται να ρώτησε ο κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ανέφερε και την άποψη του κ.Αλ. Αλαβάνου ότι η καταγγελία του μνημονίου θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ, γεγονός που ενόχλησε τον κ. Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακόμα ότι δεν πρέπει να κινδυνολογούμε, και ο κ. Βενιζέλος του απάντησε με δεύτερη ερώτηση: Ποιοι κινδυνολογούν; Η Μέρκελ και ο Γιούνκερ; «Όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται», πρόσθεσε.Σύγκρουση για το ομόλογο
Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε την εκκρεμότητα με την πληρωμή του ομολόγου των 330 εκ. ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε στην προηγούμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην πληρωθεί δηλαδή το ομόλογο. Η εισήγηση του πρωθυπουργού κ.Λ. Παπαδήμου, ήταν υπέρ της πληρωμής του ομολόγου σταθμίζοντας τη γενικότερη κατάσταση αβεβαιότητας, παρότι η ατομική θέση του ήταν να μην πληρωθεί.
Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να συμφωνήσει με την εισήγηση του πρωθυπουργού αλλά πρόσθεσε ότι θέλει να αναδείξει την αντίφαση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος όπως είπε προτείνει μια μονομερή ενέργεια που συνιστά πιστωτικό γεγονός.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ του απάντησε σε έντονο ύφος ότι «το να ξέρεις τα πράγματα ολίγον είναι πιο επικίνδυνο από το να μην τα ξέρεις καθόλου».
Είπε ακόμα ότι η μη πληρωμή συνιστά χρεοκοπία του ομολόγου και όχι της χώρας, και ότι στο Eurogroup, οι περισσότερες χώρες τάχθηκαν υπέρ της μη πληρωμής του συγκεκριμένου ομολόγου που αφορά ένα επιθετικό κερδοσκοπικό fund. «Στο όνομα ποιού μιλάς; Αν δεν πληρώσουμε τα ομόλογα των 6 δισ. ευρώ θα πάει σε default η χώρα; Πρόκειται για στάση ακραίας ανευθυνότητας, για το αποκορύφωμα του πολιτικού τυχοδιωκτισμού», σημείωσε.Στην Ιπποκράτους σημειώνουν ότι από τα πρακτικά που θα δοθούν στη δημοσιότητα θα φανεί πλήρως η ανάπτυξη της σκοπιμότητας αλλά και το εμπόριο παρεξηγήσεων και ψευδαισθήσεων.
Οι δηλώσεις Βενιζέλου μετά το ναυάγιο
«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του από τα γραφεία του κόμματος, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Όσοι προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον παρερμήνευσαν την επιθυμία του λαού, ο οποίος δεν ήθελε νέα προσφυγή στις κάλπες τόνισε ο κ.Βενιζέλος και υπογράμμισε: «Πηγαίνουμε αναγκαστικά σε εκλογές, ας πάμε ενωμένοι και για το όνομα του Θεού ας μην πάμε προς το χειρότερο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε πρόταση να στηρίξουμε κυβέρνηση Καμμένου για την καταγγελία του Μνημονίου. Δεν μπορέσαμε να την κάνουμε δεκτή, γιατί δεν ήταν αυτή η εντολή του λαού».
Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά κράτησε υπεύθυνη στάση και κατέβαλε προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. «Αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ.Κουβέλη να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αυτή» τόνισε.
«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ ώστε να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά δεν το πετύχαμε» πρόσθεσε.
Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να διαβάσει τα πρακτικά από την σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων. «Επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός» τόνισε ο κ.Βενιζέλος. ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου