Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Στις εργασίες της Συνόδου την Πέμπτη αποφασίστηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 10 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ και άμεση πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων «ομολόγων έργου»..
πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. τονίζοντας ότι αυτό θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα της τράπεζας με 60 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.
Επίσης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου οι Ευρωπαίοι θα εργαστούν για την έκθεση σχετικά με το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρούσε από τις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο εκπρόσωπός της Στέφεν Σάιμπερτ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε από τις Βρυξέλες ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης παρόλο που όπως είπε η Ιταλία και η Ισπανία θα το υπογράψουν αργότερα. Σημείωσε επίσης ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Όπως ανέφερε ο Ολάντ τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία επιθυμούν οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μέτρα κατευνασμού των αγορών: Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο η Ισπανία θέλει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ από την πλευρά της η Ιταλία θέλει μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Ωστόσο κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πως οι ηγέτες, δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του πακέτου και μάλιοστα τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για "μπλόκο" της Ιταλίας στο σύμφωνο εάν δεν ληφθεί απόφαση για αγορά κρατικών ομολόγων από τους μηχανισμούς EFSF και ESM.
Επί της ουσίας η “4άδα” που ηγείται των ευρωπαϊκών θεσμών (Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ντράγκι ) θα πρέπει να ετοιμάσει μέχρι τα τέλη του έτους έναν οδικό χάρτη για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, ενώ στο μεταξύ τα ταμεία διάσωσης θα είναι έτοιμα να αγοράσουν ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας εάν δεν μπορούν να τα πουλήσουν στην αγορά σε λογικές τιμές.
Αυτός φαίνεται να είναι ο συμβιβασμός που καταλήγουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των “27”.
Σύμφωνα με αυτό, θα μελετηθεί το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης και των 27 χωρών της Ε.Ε. , αλλά θα προβλέπεται ειδικό καθεστώς για εκείνες που δεν μετέχουν στο ευρώ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι 4 αξιωματούχοι καλούνται να παρουσιάσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη μιας "γνήσιας οικονομικής και νομισματικής Ένωσης".
Οι λεπτομέρειες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης Ισπανίας και Ιταλίας, προκειμένου οι αγορές να κρατηθούν υπό έλεγχο μέχρι να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο, θα συζητηθούν την Παρασκευή το μεσημέρι στη συνεδρίαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης. Βάση συζήτησης είναι η φινλανδική πρόταση ότι τα ταμεία διάσωσης θα αγοράζουν κρατικά ομόλογα, τα οποία θα είναι καλυμμένα με κρατικές εγγυήσεις (κρατική περιουσία κ.λπ.)
O συμβιβασμός στον οποίο δείχνουν να καταλήγουν οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορεί να καλύψει το χάσμα που υπάρχει στις απόψεις τους αναφορικά με την διαχείριση της κρίσης. Είναι ενδεικτικό πως παρά τα συγκεκαλυμμένα χαμόγελα στις αφίξεις των αρχηγών, η Γερμανία εξακολουθεί – ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ – να αντιμετωπίζει ένα μέτωπο απαιτήσεων από τις Νότιες χώρες για να παράσχει περισσότερη στήριξη στην Ισπανία και την Ιταλία και για να θωρακίσει εμπράκτως το ευρώ, την Ευρωζώνη. (δείτε εδώ τι μετέδιδε νωρίτερα το protothema.gr)
Iταλία, Ισπανία, Γαλλία και ενδεχομένως όσες χώρες στοιχηθούν πίσω τους, δείχνουν πια πως δεν μπορούν – επί της ουσίας δεν τις αφήνουν πια οι αγορές – να συναινέσουν στην αυστηρή «γερμανική γραμμή»
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου