«O πόλεμος των Φόκλαντ», έγραψε κάποτε ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «είναι σαν τη μάχη δυο καραφλών για μια τσατσάρα».

Νέος πόλεμος στα Φόκλαντ Αφορμή για επεισόδιο μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ στην σύνοδο της G20, στάθηκε η διένεξη για τα Νησιά Φόκλαντ του νοτίου Ατλαντικού.
«Τσακώθηκαν» Κάμερον - Κίρσνερ για τα Φόκλαντ
Ο Κάμερον, ο οποίος εμμέσως παραδέχτηκε ότι υπήρξε το επεισόδιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Κάμπος του Μεξικού, αποδοκίμασε την πρόεδρο της Αργεντινής ζητώντας από τη χώρα της να σεβαστεί τη βούληση των 3.000 κατοίκων των νησιών αυτών, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν Βρετανοί...
«O πόλεμος των Φόκλαντ», έγραψε κάποτε ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «είναι σαν τη μάχη δυο καραφλών για μια τσατσάρα».
Σύμφωνα με τους Αργεντινούς, η Κίρσνερ απάντησε αμέσως επικαλούμενη αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών για την κυριαρχία επί των νησιών.
Ο βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το οποίο θα έδινε «μια ευκαιρία στις χώρες που δεν εξέτασαν το πρόβλημα εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και δέχτηκαν ίσως την προπαγάνδα της Αργεντινής (...) να αναγνωρίσουν ότι ο λαός των νησιών αυτών θα πρέπει να δικαιούται να καθορίσει το μέλλον του».
Επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι πλησίασε την Κίρσνερ για να συζητήσουν το θέμα. «Είχα την αίσθηση ότι ήταν ένα σημαντικό ζήτημα που θα έπρεπε να συζητήσω με την πρόεδρο της Αργεντινής. Αυτό ακριβώς έκανα».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής Εκτορ Τίμερμαν στους δημοσιογράφους, η πρόεδρος εργαζόταν στη θέση της όταν ο Κάμερον την πλησίασε «για να την ευχαριστήσει για τη στήριξή της στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας η οποία θα μπορούσε να λειτουργεί ως δανειστής στην έσχατη περίπτωση».
«Η πρόεδρος τού απάντησε ότι είχε διαβάσει τα άρθρα του διεθνούς Τύπου και ότι αυτά αντανακλούν την αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της G20», είπε ο Τίμερμαν.
«Εκείνη τη στιγμή ο Κάμερον διέκοψε την πρόεδρο της Αργεντινής ζητώντας της να σεβαστεί το δημοψήφισμα των κατοίκων των νησιών», σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εξωτερικών.
Η πρόεδρος της Αργεντινής θέλησε τότε να δώσει στον βρετανό πρωθυπουργό ένα φάκελο που περιείχε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα νησιά στην περίπτωση που δεν τις είχε δει.
«Ο Κάμερον αρνήθηκε να πάρει τον φάκελο, γύρισε και έφυγε χωρίς να χαιρετήσει», σύμφωνα με τον Τίμερμαν.
Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ που ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια συνομιλία, αλλά αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο Κάμερον αρνήθηκε να πάρει τα έγγραφα που τού έδινε η Κίρσνερ.Το πετρέλαιο
Ένας από τους νέους παράγοντες, που, όπως όλα δείχνουν, σπρώχνει το βρετανικό στόλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, είναι η ανακάλυψη πετρελαίου σε περιοχές κοντά στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής.
Ήδη πέντε εται ρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων, μεταξύ των οποίων και η βρετανική Rockhopper, η οποία υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει 350 εκατομμύρια βαρέλια «μαύρου χρυσού».
Η διατήρηση, λοιπόν, των Φόκλαντ/Μαλβίνων στη βρετανική επικράτεια θα επιτρέψει στο Λονδίνο να συνεχίσει ανενόχλητο τις έρευνες στα χωρικά ύδατα και την οικονομική ζώνη των νησιών, τα οποία απέχουν μόλις 300 ναυτικά μίλια από την Αργεντινή.
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί ερευνητές εξακολουθούν να αμφισβητούν εάν τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα και κερδοφόρα στις σημερινές τιμές του πετρελαίου.
Υπάρχει, όμως, κι ένας τρίτος παράγοντας που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ένταση και την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του Λονδίνου.
Μετά τις πρόσφατες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου, σημαντικά τμήματα του στρατιωτικού κατεστημένου αλλά και της πολεμικής βιομηχανίας αναζητούσαν εναγωνίως μια αφορμή για να εκβιάσουν την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού από το 2% στο 3%.
Πρόσφατη έκθεση της Ένωσης Εθνικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKNDA), που εκφράζει τις θέσεις αρκετών στελεχών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, ισχυριζόταν ότι με τις σημερινές συνθήκες η Βρετανία δεν είναι σε θέση να προασπίσει κτήσεις της όπως τα νησιά Φόκλαντ.
Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, οι συντάκτες της έκθεσης υποστήριζαν ότι το Λονδίνο δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στους παραδοσιακούς αμυντικούς του πυλώνες –τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ– και θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει εν δυνάμει αντιπάλους, όπως η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Ρωσία!
Το Λονδίνο έχει, λοιπόν, τουλάχιστον τρεις λόγους για να επιδιώ κει αύξηση της έντασης με την Αργεντινή. Το ερώτημα είναι αν οι δύο χώρες είναι διατεθειμένες να τραβήξουν το σκοινί της αντιπαράθεσης κι αν οι ΗΠΑ αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής θα λάβουν θέσεις διπλωματικής μάχης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...