Βραζιλία: 18 συλλήψεις για τον φόνο του αρχηγού των Γκουαρανί

Ο Νίσιο Γκόμες, η σωρός του οποίου δεν έχει ακόμη ανευρεθεί, σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε την ομάδα Καϊοβά, μία εκ των τριών ομάδων των ιθαγενών Γκουαράνι, πίσω στα εδάφη της μετά τον διωγμό της από γαιοκτήμονες
Η αστυνομία της Βραζιλίας προχώρησε στη σύλληψη 18 ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τη δολοφονία του Νίσιο Γκόμες, του αρχηγού των ιθαγενών Γκουαρανί η οποία διαπράχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, στη νότια Βραζιλία.
.


Ο Νίσιο Γκόμες, η σωρός του οποίου δεν έχει ακόμη ανευρεθεί, σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε την ομάδα Καϊοβά, μία εκ των τριών ομάδων των ιθαγενών Γκουαράνι, πίσω στα εδάφη της μετά τον διωγμό της από γαιοκτήμονες. Η αστυνομία επιβεβαίωσε τη δολοφονία μόλις την περασμένη εβδομάδα, καθώς διαπίστωσε ότι η μαρτυρία που ήθελε ως τώρα τον 59χρονο αρχηγό να είναι ζωντανός, ήταν ψευδής, και μάλιστα διαδόθηκε επί πληρωμή…

Μέλη της ομάδας των Καϊοβά είχαν περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο ένοπλοι οι οποίοι εισέβαλαν με καλυμμένα τα πρόσωπά τους στον καταυλισμό και πυροβόλησαν τον αρχηγό τους στο κεφάλι, το στήθος, τα χέρια και τα πόδια ενώ στη συνέχεια φόρτωσαν το πτώμα του σε ένα φορτηγάκι και εξαφανίστηκαν.

Η αστυνομία είχε ωστόσο αμφιβολίες για τη δολοφονία καθώς δεν είχε βρεθεί σχεδόν καθόλου αίμα στον τόπο του εγκλήματος ενώ υπήρχε μάρτυρας που έλεγε ότι είχε δει τον αρχηγό Γκόμες στην Παραγουάη.

Η υπόθεση άνοιξε και πάλι, όμως, όταν, δύο ύποπτοι κατά τη διάρκεια έρευνας για την εξαφάνιση του Γκόμες, ομολόγησαν ότι προσελήφθησαν από μια ομάδα οκτώ ατόμων προκειμένου να επιτεθούν στον καταυλισμό. Υστερα από αυτό, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Πόντα Πόρα, στη βόρεια επαρχία του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, δήλωσε ότι συνελήφθησαν 10 άτομα που εργάζονταν σε ιδιωτική επιχείρηση ασφάλειας και άλλα οκτώ άτομα που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας.

Οι Γκουαρανί αποτελούν την μεγαλύτερη φυλή ιθαγενών της Βραζιλίας, με περίπου 46.000 μέλη σε επτά επαρχίες. Πρόκειται για απογόνους των ιθαγενών που τον 17ο αιώνα αρνήθηκαν να υποταχθούν στις ιεραποστολές των Ιησουιτών, παρά την εντολή του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Γ' για προσηλυτισμό τους. Ο πληθυσμός των Γκουαρανί έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς συχνά εκδιώκονται με τη βία από τα πατρογονικά εδάφη τους χωρίς να λαμβάνουν την αναγκαία προστασία από τις τοπικές αρχές της Βραζιλίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...