ΜΑΡΙΣΑ ΜΑΓΙΕΡ Στο τιμόνι της Yahoo η «βασίλισσα» της Google

Η 37χρονη που έφτασε άσημη πριν από 13 χρόνια στην Google και αναρριχήθηκε μέχρι τη θέση της αντιπροέδρου, παραιτήθηκε παίρνοντας τον δρόμο για τη «γερασμένη» Yahoo με μισθό 1 εκατ. δολ. τον χρόνο που με τα μπόνους θα φτάνουν τα 20!..

Η Μ. Μάγιερ έφτασε το 1999 στη Google, στη συνέντευξή της γοήτευσε τους ιδρυτές της εταιρείας, στρώθηκε στη δουλειά και η εξέλιξή της ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή.
Αναζητώντας το ελιξίριο της... νιότης η Yahoo, άλλοτε πρωτοπόρος ιντερνετική εταιρεία που σήμερα μοιάζει απελπιστικά γερασμένη δίπλα στα «τρομερά διαδικτυακά μωρά» όπως το Facebook,


Η Μ. Μάγιερ έφτασε το 1999 στη Google, στη συνέντευξή της γοήτευσε τους ιδρυτές της εταιρείας, στρώθηκε στη δουλειά και η εξέλιξή της ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή. 
προχώρησε σε μια εντυπωσιακή μεταγραφή χρίζοντας διευθύνουσα σύμβουλό της την 37χρονη Μαρίσα Μάγιερ, το «πρόσωπο» της Google μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Αποστολή της, να ξαναβάλει την εταιρεία σε τροχιά ανανέωσης και ανάταξης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αποτύχει να ενσωματώσει νέα εργαλεία όπως αυτά για την κοινωνική δικτύωση.
Για να τα καταφέρει, θα έχει ως... κίνητρο ένα βασικό μισθό ενός εκατ. δολαρίων το χρόνο, αλλά με τα διάφορα μπόνους θα μπορεί να φτάνει τα 20 εκ. το χρόνο.
Οι προσδοκίες από την έλευση της Μάγιερ στην εταιρεία είναι τόσο μεγάλες, που πολλοί την παρομοιάζουν με αυτή της επιστροφής του Στιβ Τζομπς στην Apple το 1997, τότε που σχεδόν σαν Μεσσίας όχι μόνο την έσωσε από τη χρεοκοπία, αλλά και την κατέστησε παντοδύναμη. Κι αν οι προσδοκίες είναι μεγάλες, η Μάγιερ έχει καταφέρει να αφήσει το σημάδι της στην Google, όπου δούλεψε επί 13 χρόνια.
Στο τιμόνι της Yahoo η «βασίλισσα» της Google
Με φινλανδική καταγωγή
Ηταν η 20ή υπάλληλος που προσλάμβανε η εταιρεία και η πρώτη γυναίκα μηχανικός. Γεννημένη στις 30 Μαΐου του 1975 στο Γουασάου του Ουισκόνσιν από γονείς φινλανδικής καταγωγής, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, απ' όπου πήρε και πτυχίο και μάστερ στους υπολογιστές με ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη. Οταν κατέφτασε στην Google το 1999, εντυπωσιάζοντας, όπως λέγεται, τους ιδρυτές της στη συνέντευξή της (σύμφωνα με τα κουτσομπολιά γοήτευσε έναν απ' αυτούς, τον Λάρι Πέιτζ, με τον οποίον το 2000 και για μερικούς μήνες συνήψε σχέση, το θέμα ωστόσο θεωρείται ταμπού για τη Σίλικον Βάλεϊ), στρώθηκε αμέσως στη δουλειά.
Ο γάμος της το 2009 με τον χρηματιστή Ζάκαρι Μπογκ ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς.
Ο γάμος της το 2009 με τον χρηματιστή Ζάκαρι Μπογκ ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς.
Δική της ιδέα ήταν η μινιμαλιστική λευκή οθόνη αναζήτησης της Google, το σχέδιο για το Gmail, το Google news και το Google images. Δικό της δημιούργημα ήταν ο λογάριθμος για το Google AdWords, το εργαλείο στοχευμένης διαφήμισης (οι διαφημίσεις εμφανίζονται δίπλα στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google με τη μορφή μικρού κειμένου, μόνο όταν ο χρήστης αναζητά κάτι σχετικό με το θέμα της διαφήμισης).
Το εργαλείο αυτό βοήθησε στην αύξηση των κερδών της εταιρείας, αποφέροντας το 2011 το 96% των εσόδων της, ύψους 10,6 δισ. δολαρίων. Πριν παραιτηθεί, κατείχε τη θέση της αντιπροέδρου του Local και των Google Maps, εποπτεύοντας πάνω από 1.000 στελέχη. Είχε επίσης βοηθήσει στην επιλογή της συγκεκριμένης γαλάζιας απόχρωσης στα links που εμφανίζονται μετά την αναζήτηση.
«Σπασίκλα»
Τότε μάλιστα είχε ξεσπάσει μια μίνι κόντρα μεταξύ ενός σχεδιαστή κι ενός προγραμματιστή που διαφωνούσαν για το ποια απόχρωση θα έφερνε τα περισσότερα κλικ. Στη? διένεξη επενέβη η Μάγιερ, που ζήτησε 40 διαφορετικές αποχρώσεις να διατεθούν στο 2,5% των επισκεπτών η καθεμία κι αυτή που θα είχε τα περισσότερα κλικ θα κέρδιζε. Για την ιστορία, «κέρδισε» αυτή που εκείνη είχε επιλέξει. Την ίδια αναλυτική μέθοδο χρησιμοποιεί όμως και στην καθημερινότητά της καθώς, όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της, κάποτε «σκάρωσε» ένα προγραμματάκι προκειμένου να αναλύσει όλες τις συνταγές για κεκάκια που είχε εντοπίσει προτού δημιουργήσει τη δικιά της.
Πρόκειται στην ουσία για την επιτομή του «σπασίκλα των υπολογιστών», ενός «σπασίκλα», ωστόσο, διαφορετικού από όλους τους άλλους: είναι όμορφη και υπέρκομψη, τόσο που το περιοδικό «Glamour» την ανακήρυξε το 2009 ως μία από τις «Γυναίκες της Χρονιάς» - η πρώτη μηχανικός που φιγουράρισε ποτέ σε μια τέτοια θέση. Εχει βρεθεί και σε μία άλλη, αυτήν με τις 50 ισχυρότερες γυναίκες του επιχειρηματικού τομέα το 2008 (η νεότερη γυναίκα που βρέθηκε ποτέ σ' αυτήν τη λίστα), το 2009, το 2010 και το 2011 του περιοδικού «Fortune».
Από τα ψηλά στα χαμηλά
Η YAHOO μεσουρανούσε τη δεκαετία του 1990, όντας από τις πρώτες μηχανές αναζήτησης, την οποία έδωσε στη Microsoft και την Bing, ενώ το 2008 ο Ντέιβιντ Φίλο -εκ των ιδρυτών της- απέρριψε το 2008 προσφορά εξαγοράς από τη Microsoft, αξίας 44 δισ. δολαρίων.
Χάνοντας τις δύο μεγαλύτερες καινοτομίες του Ιντερνετ, την κοινωνική δικτύωση και τη μετάβαση στα κινητά τηλέφωνα και τις εφαρμογές τους, που άνοιξαν την πύλη στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία, η εταιρεία, με τους 700 εκατ. χρήστες μηνιαίως (κυρίως αυτούς τους του e-mail) έχασε και τους διαφημιστές.
Το Facebook και η Google κατέχουν το 16,8% και 16,5% αντιστοίχως της online διαφήμισης, τη στιγμή που το ποσοστό της Yahoo είναι 9,1% από 18,4% το 2008, ενώ σε δύο χρόνια αναμένεται να πέσει στο 8%.
Εξωστρεφής χαρακτήρας
Λάτρης της μόδας, κοσμική και εσχάτως έγκυος
Σε ό,τι αφορά τη μόδα, δηλώνει λάτρης των σχεδιαστών Καρολίνα Χερέρα και Οσκαρ ντε λα Ρέντα. Μάλιστα είχε δώσει 60 χιλιάδες δολάρια σε μία φιλανθρωπική δημοπρασία, προκειμένου να δειπνήσει με τον Ντε λα Ρέντα. Γενικά απολαμβάνει την πολυτέλεια -άλλωστε έχει μεγάλη περιουσία ούσα κάτοχος πολλών μετοχών της εταιρείας, μετοχές, τις οποίες έδινε αρχικά η Google στους εργαζομένους ως μπόνους- και ζει σ' ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο αξίας 5 εκατ. δολαρίων.
Είναι παντρεμένη με τον χρηματιστή Ζάκαρι Μπογκ, ο γάμος τους το 2009 ήταν ένα από τα κοσμικά γεγονότα της χρονιάς, υποστηρίζει και χρηματικά τους Δημοκρατικούς, ενώ συμμετέχει ενεργά σε πολλά φιλανθρωπικά και πολιτιστικά ιδρύματα. Μία μέρα μόλις πριν ανακοινωθεί ότι αναλαμβάνει το τιμόνι της Yahoo, γνωστοποίησε ότι είναι έξι μηνών έγκυος και ότι περιμένει αγοράκι. Αλλη μια πρωτιά για τη Μάγιερ, καθώς γίνεται η πρώτη έγκυος που αναλαμβάνει τέτοιο σημαντικό πόστο, ενώ φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως η εταιρεία δεν είχε κανένα πρόβλημα. Δεν σκοπεύει, ωστόσο, να πάρει άδεια μητρότητας, «θα λείψει μόνο μερικές εβδομάδες», όπως ανακοίνωσε.
Χρυσούλα Κατσαρού
katsarou@pegasus.gr
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...