Στην Κύπρο ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης - Συναντήσεις

Η επανένωση της Κύπρου και η απαλλαγή της από τον τουρκικό στρατό κατοχής είναι ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Βουλής των Ελλήνων, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στη μεγαλόνησο, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής του 1974...

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε, επίσης, ότι στόχος της Βουλής των Ελλήνων είναι να συνεργασθεί με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της ενότητας του λαού και του εδάφους, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διεξοδική συζήτηση εφ΄όλης της ύλης είχαν ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
Προηγουμένως , ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στον οποίο πρόσφερε το μετάλλιο των 150 χρόνων της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής δήλωσε ότι κυρίως συζήτησαν για την συνέχιση του αγώνα για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την άρση των συνεπειών που υπάρχουν απ΄ αυτήν.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επεσήμανε ότι είναι μείζον θέμα για μας ότι εν ονόματι του κυπριακού λαού ασκείται η προεδρεία στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την σιγουριά ότι η προεδρεία αυτή «ψύχραιμη και ανεπηρέαστη από εξωτερικές μικρόψυχες και αντιπαραγωγικές παρεμβάσεις που γίνεται κυρίως από την Τουρκία θα ολοκληρώσει το έργο της και θα έχει τον έπαινο όλων των κρατών μελών».
Τόνισε ότι είναι « μια ευκαιρία να καλέσουμε την Τουρκία σήμερα να δείξει ότι επιθυμεί ειλικρινώς και με πραγματικά βήματα να μην έχει προβλήματα με τους γείτονες της. Να επιβεβαιώσει ότι έχει το βλέμμα της προς την ευρωπαϊκή της κατεύθυνση και να προβεί στις κινήσεις εκείνες που θα την βοηθήσουν να συνεργαστεί με την Κυπριακή προεδρεία προς όφελος όχι μόνο του Κυπριακού λαού, αλλά και της Ε.Ε και των ευρωπαϊκών θεσμών».
Ωστόσο, σημείωσε ότι στο κάλεσμα αυτό δεν ανταποκρίνεται η Τουρκία και αυτό, είπε, το αντιλαμβάνονται οι ευρωπαίοι σύμμαχοι μας. «Πιστεύω και αυτοί θα ασκήσουν τη δική τους επιρροή στην διάρκεια της Προεδρίας για να μπορέσουμε να έχουμε την απαιτούμενη συνεργασία και συμπεριφορά για το καλό όλων μας», πρόσθεσε.
Ο κ. Μεϊμαράκης στις δηλώσεις του εξέφρασε χαρά και τιμή, που επισκέπτεται επισήμως για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Γιαννάκη Ομήρου, με τον οποίο, όπως είπε, τους συνδέουν πάρα πολλά. «Έχουμε μια δημιουργική, παραγωγική πολιτική, κοινωνική και φιλική σχέση η οποία μας έχει βοηθήσει να αναπτύξουμε τις απόψεις μας για το Κυπριακό, αλλά και για προβλήματα που απασχολούν τη γειτονιά μας», ανέφερε.
Επίσης, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και φιλική τη συζήτηση και είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα Κοινοβουλευτικής συνεργασίας και συζήτησαν για την οικονομική κρίση, η οποία απασχολεί τον Ευρωπαϊκό νότο και αγγίζει σιγά- σιγά και τον βορρά.
Ασχοληθήκαμε επίσης, ανέφερε, με τα σύνθετα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Προεδρία στην Ε.Ε. και πάνω απ όλα συζητήσαμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την άρση των συνεπειών που υπάρχουν απ΄ αυτήν.
Συμφωνήσαμε, συνέχισε, ότι η συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων, των δύο Προεδρείων και του συνόλου των βουλευτών εκατέρωθεν είναι πλήρης, εποικοδομητική και μπορεί πράγματι να αναβαθμιστεί.
Τέλος, ανέφερε ότι συζήτησαν εθνικές και ευρωπαϊκές εκδηλώσεις που μπορούν να μπουν σ΄ ένα προγραμματισμό από το Φθινόπωρο ύστερα από συνεννόηση των γραμματέων των δύο Κοινοβουλίων.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «με ξεχωριστή και αδελφική χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον αγαπητό φίλο και νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη».
Σήμερα μέσα στις κρίσιμες συνθήκες που περνάει ο ελληνισμός η Κύπρος, αλλά και ευρύτερα η πολιτική μας οικογένεια, καλούμαστε από κοινού Ελλάδα και Κύπρος και ασφαλώς τα δύο Κοινοβούλια να μελετήσουμε αυτές τις προκλήσεις και να δώσουμε ταυτόχρονα τη μάχη προάσπισης των δικαίων του ελληνισμού, τόνισε ο κ. Ομήρου.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής υπενθύμισε ότι αν η Βουλή των Ελλήνων δεν προειδοποιούσε τους ευρωπαίους ηγέτες, ότι δεν θα προχωρούσε σε επικύρωση ένταξης των υπολοίπων εννέα τότε υποψηφίων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος πιθανότατα δεν θα είχε ενταχθεί στην Ε.Ε.
«Αυτό το ισχυρό μήνυμα που έδωσε η Βουλή των Ελλήνων οδήγησε εις το μεγαλύτερο - κατά τη γνώμη μου - επίτευγμα του συνόλου του Ελληνισμού μετά την τραγωδία του 1974, δηλαδή την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου, που δημιούργησε μια αίσθηση ασφάλειας στον Κυπριακό ελληνισμό και βεβαίως καθόρισε το πλαίσιο για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Καθόρισε δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση, η οποία δεν θα σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», επεσήμανε ο κ. Ομήρου.
Τα δύο Κοινοβούλια, που αποτελούν πρωτογενή και αυθεντική έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, «είμαστε μπροστά στον αγώνα Ελλάδας - Κύπρου για κατοχύρωση των λαϊκών συμφερόντων, των εθνικών μας δικαιωμάτων αλλά και πρωταγωνιστές για να ξαναμπούν οι δύο χώρες στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου», κατέληξε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...