ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟ 2014 Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε «με» ή «χωρίς» επιμήκυνση

Ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία είναι η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια: Μόνον έτσι αυξάνονται ουσιαστικά οι πιθανότητες ανάπτυξης από το 2014 και μετά ώστε η οικονομία να βγει, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, από το τέλμα μιας σκληρής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών εφέτος η ύφεση θα φθάσει στο 7,3% και η επιτακτική ανάγκη αυτή να αναχαιτιστεί θα αποτελέσει το κυρίαρχο επιχείρημα στη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος..
προσαρμογής. Με βάση τις εκτιμήσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων αν οι εταίροι μας δεν εγκρίνουν το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 4,5% και θα μηδενιστεί το 2014.
Σε αντίθετη περίπτωση με το «πακέτο» των σκληρών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ να επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια, εφόσον πάρουμε την παράταση, η οικονομία θα πάρει γρηγορότερα? ανάσα. Σε αυτή την περίπτωση οι προβολές του υπουργείου Οικονομικών «δείχνουν» στο 1,5% το 2013 και ανάπτυξη της τάξης του 2% το 2014.
Με βάση τα ίδια στοιχεία πιο σταδιακή θα είναι και η αποκλιμάκωση του ελλείμματος. Με την παράταση το έλλειμμα θα υποχωρήσει στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ το 2013, στη ζώνη του 5% το 2014, κοντά στο 3,5% το 2015 για να βρεθεί τελικά κάτω από το 3% το 2016. Με το σκληρό σενάριο, (χωρίς παράταση), θα πρέπει να αναμένεται γενναία μείωση του ελλείμματος στην περιοχή του 4,7% και υποχώρηση του κάτω από το 3% ήδη από το 2014.
Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε «με» ή «χωρίς» επιμήκυνση
«Με ισχυρότερη ανάπτυξη βελτιώνονται ουσιαστικά οι προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» λένε στο υπουργείο. Άλλωστε όσο πιο βαθιά είναι η ύφεση τόσο δυσκολότερη γίνεται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Φέτος στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,35% οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως στο τρέχον τρίμηνο το ποσοστό μείωσης μπορεί να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ στο 9% και πλέον είναι βέβαιο ότι θα κλείσει τον χρόνο στο 7,3%.
Με αυτά τα δεδομένα είναι απίθανο να υποχωρήσει εφέτος το έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ, και στην καλύτερη περίπτωση εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 8% του ΑΕΠ, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία αποκλιμάκωσης του κάτω από το 3% του ΑΕΠ, που είναι ο τελικός μας στόχος. Όπως γίνεται αντιληπτό η ελληνική οικονομία παραμένει για τέταρτη στη σειρά χρονιά σε ένα φαύλο κύκλο βαθιάς ύφεσης -υψηλού ελλείμματος.
Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε «με» ή «χωρίς» επιμήκυνση
Κύριο γνώρισμά του είναι η συνεχής λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος που όμως οδηγούν αυτόματα σε πιο μεγάλη ύφεση και μοιραία στην διατήρηση των ελλειμμάτων. Είναι ενδεικτικό πως από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 που ξεκίνησε η διολίσθηση του ΑΕΠ η σωρευτική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έφθασε στο 17,4%.
Παράταση και... στο βάθος νέο «κούρεμα»;
Καθοριστικής σημασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει εφόσον η Ελλάδα πάρει παράταση για να μειώσει έλλειμμα της θεωρείται πλέον ανοικτά πως θα είναι ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι διαρροές για σχέδια που θέλουν ατύπως τους Ευρωπαίους να προετοιμάζονται για νέο «κούρεμα» καταρχήν στα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ίσως όμως και στα ελληνικό χρέος που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με στόχο νέα ελάφρυνση του χρέους κατά 70 ? 100 δισ. ευρώ.
Σκληρές πιέσεις για αυτό φέρεται να ασκεί το ΔΝΤ, με πολλούς αναλυτές πάντως να ανησυχούν για το τι θα συνοδεύει μια τέτοια απόφαση, κάνοντας λόγο για επιβολή όρων ιστορικής σκληρότητας στη χώρα, ίσως και εξόδου της από το ευρώ για να προχωρήσει κάτι τέτοιο.
Χθες πάντως η Goldman Sachs εκτίμησε πως η Ελλάδα βγαίνει με τα χρήματα που προβλέπονται από το τρέχον πακέτο στήριξης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014, ακόμη και εάν αποτύχει παταγωδώς στις αποκρατικοποιήσεις και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ εκτιμά πως εάν η ΕΚΤ δεχθεί να μετακυλίσει τα ομόλογα που κατέχει τώρα σε ομόλογα πιο μακροπρόθεσμης ωρίμασης θα καλυφθεί χρηματοδοτικά και το 2015. Μετά από αυτό, εκτιμά ο οίκος, θα απαιτηθούν επιπλέον 38 δισ. για να συνεχίσει η χώρα μέχρι το 2016.
Την ίδια ώρα σε νέα της έκθεση η Credit Suisse υποστηρίζει πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ούτε διαχειρίσιμη, ούτε πιθανή βραχυπρόθεσμα, παραμένοντας πάντως επιφυλακτική για τις προοπτικές σε ορίζοντα 6 - 12 μηνών. Τονίζει δε πως ήρθε η ώρα να ενεργήσει η ΕΚΤ αναδιαρθρώνοντας τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στους Γερμανούς πολιτικούς που μιλούν για ένα Grexit λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ελπίζουμε ότι το κάνουν με πολιτικά κριτήρια και να μην είναι η πραγματική τους πεποίθηση».
Εκτιμά δε πως η μετάδοση της κρίσης στην Ευρωζώνη από μια Grexit θα ήταν δύσκολο να περιοριστεί με τα σημερινά εργαλεία. Σπεύδει όμως να προειδοποιήσει πως σε ορίζοντα 6 ? 12 μηνών η ευάλωτη θέση της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμη και θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση, σημειώνοντας πως η παροχή επιπλέον βοήθειας προς τη χώρα θα είναι πολιτικά πολύ δύσκολη, ενώ τονίζει πως η επικείμενη έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα είναι απολύτως καθοριστική.
PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...