ΔΕΗ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ Αυξήσεις στο ρεύμα το 2013

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου προαναγγέλλει αυξήσεις για το νέο έτος, αλλά χαμηλότερες για τις αδύναμες οικονομικά ομάδες και τις επιχειρήσεις
Αυξήσεις στο ρεύμα το 2013..


Την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος ζητά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ενώ ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου προαναγγέλλει αυξήσεις για το νέο έτος, αλλά χαμηλότερες για τις αδύναμες οικονομικά ομάδες και τις επιχειρήσεις.

Η δέσμευση της χώρας έναντι της τρόικας για απελευθέρωση των τιμολογίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Ιούλιο του 2013, προκειμένου να ανοίξει ο ανταγωνισμός για τους ιδιώτες και να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ, φέρνει αρνητικές επιπτώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές.

Το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση και χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίου, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε εμμέσως πλην σαφώς γνωστό ότι εν όψει της απελευθέρωσης γίνεται ειδικός σχεδιασμός για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις: πίσω από τους αριθμούς και τους τεχνικοοικονομικούς υπολογισμούς βρίσκονται άνθρωποι. Βρίσκονται φορολογούμενοι, δανειολήπτες, συνταξιούχοι, οικογενειάρχες, άνεργοι.

Για τον επόμενο χρόνο, που θα προχωρήσει η απελευθέρωση των τιμολογίων, γίνεται ειδικός σχεδιασμός και συνυπολογίζονται πολλές παράμετροι, ώστε να εξορθολογιστεί το κόστος ενέργειας, είπε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

«Οχι άλλα κόστη»
Και προσέθεσε: «Θεωρώ αυτονόητο -και πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε- ότι η κοινωνία μας έχει κάνει αρκετές θυσίες. Οτι οι επιχειρήσεις, που δίνουν καθημερινά αγώνα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας παλεύοντας με τον διεθνή ανταγωνισμό, δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με πρόσθετα ενεργειακά κόστη».

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει ανατεθεί στη ΡΑΕ μελέτη: «Η μελέτη που θα ξεκινήσει για το θέμα θα είναι ιδιαίτερα ενδελεχής και θα λάβει σοβαρότατα υπόψη της τα όσα προανέφερα. Κατά τη διαδικασία, η ΡΑΕ θα ασκήσει τις αρμοδιότητές της. Μέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε σε θέση να προδιαγράψουμε τις εξελίξεις για τη νέα χρονιά» κατέληξε.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος: «Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός στις διάφορες δραστηριότητες της αγοράς είναι η πλήρης και ουσιαστική απελευθέρωση των τιμολογίων σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και σε όλες τις τάσεις, με εξαίρεση τις ειδικές κατηγορίες ''ευάλωτων'' καταναλωτών, για τους οποίους θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ειδική τιμολογιακή μέριμνα».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΗ
Στρέβλωση της αγοράς

Τη στρέβλωση της αγοράς λιανικής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος με τα ρυθμιζόμενα από την πολιτεία τιμολόγια χαμηλής τάσης υπογράμμισε ο κ. Ζερβός. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε πως με τον τρόπο αυτό τα τιμολόγια δεν αντανακλούν το κόστος ή τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, με αποτέλεσμα να μην μπαίνει στον χώρο αυτόν κανένας ιδιώτης. Ετσι η ΔΕΗ, σε συνδυασμό και με τον νόμο που την καθιστά καθολικό προμηθευτή, έχει μετατραπεί σε «επί ζημία μονοπώλιο». Ετσι επιδεινώνονται τα οικονομικά της αποτελέσματα και οι επισφάλειες που εγγράφει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...